bolji život

Usvojite dobre navike sretnih i odmornih ljudi

Iz dana u dan iznenađuje nas kako brzo dođe vrijeme za spavanje, a mi nismo stigli učiniti ni pola od onog što smo si zacrtali. Koliko vam se puta dogodilo da niste ni trepnuli, a već se morate pripremiti za radni dan koji slijedi? Prije nego što se počnete osjećati preopterećeno i nervozno jer ništa ne stižete, vječno ste umorni i neispavani, a obaveze se gomilaju pročitajte u nastavku koje navike imaju sretni i odmorni ljudi koji dočekuju svaki novi dan s osmijehom! Neka taj osmijeh počne krasiti i vaše lice svako jutro!

Odmorni ljudi...

... redovito vježbaju.


Fizička aktivnost našem je tijelu neophodna za normalno funkcioniranje i održavanje zdravlja pa nemojte zanemariti taj aspekt svojeg života. Ako niste za grupne sportove, pokušajte se baviti rekreativnim trčanjem ili barem odvojite vrijeme za šetnju do posla i natrag. Svakodnevno dugotrajno sjedenje za računalom umara i šteti našem tijelu pa je šetnja jednom ili dva puta dnevno najmanje što možete učiniti za svoje tijelo. Ne samo da ćete tako izbaciti iz sebe nakupljeni stres, nego ćete biti i sretniji jer će vaše tijelo uslijed tjelovježbe početi ispuštati endorfin, odnosno hormon sreće.

... imaju utvrđene jutarnje rituale.

Prije nego što zaista počne svakodnevna žurba i radni dan, odvojite malo vremena za sebe kako biste odradili jutarnje rituale koji vas ispunjavaju i omogućuju vam da uđete u novi radni dan smireni i staloženi. Nekima jutarnji ritual znači provođenje obavezne vježbe istezanja, nekima je to prva šalica kave uz prelistavanje novina, dugotrajan tuš ili slušanje omiljene glazbe. U svakom slučaju pronađite nešto što će vas oraspoložiti i pobrinite se za sebe.

... imaju kvalitetan san.

Bezbroj je članaka napisano o tome kako si osigurati kvalitetan san. Paljenje mirisnih svijeća, držanje svježe lavande u sobi, odabir meke posteljine, feng shui način uređenja sobe i uklanjanje suvišne elektronike iz prostora u kojem se spava samo su neki od prijedloga koje možete pronaći na poveznici. Prisilite se ići uvijek u isto vrijeme spavati kako bi se vaše tijelo naviknulo na konstantan ritam pa nećete imati poteškoća zaspati navečer, a alarm za buđenje namjestite za minimalno šest do osam sati sna.

... ostavljaju si vremena za igru.

Ozbiljnost i predanost radu jesu pohvalne osobine, no to ne znači da od buđenja do spavanja morate biti smrknuti i posvećeni samo obavezama i poslu. Trenuci u kojima dopustite svojoj kreativnosti i mašti da izađu na vidjelo i uz smijeh se posvetite najdražim hobijima, poigrate se sa svojim kućnim ljubimcem ili sa svojom djecom, izmislite neki novi svijet napunit će vam baterije i opustiti vas.

... žive svjesno i savjesno.

Biti svjestan svoje okoline i svih, čak i najmanjih djela i aktivnosti kojima se bavite možda se čini kao težak pothvat, ali vrijedi truda. To je jedini način da primijetite koliko se često bezrazložno žalite na svijet oko sebe umjesto da prigrlite svaki novi izazov s osmijehom. Ovaj pristup omogućit će vam da njegujete kvalitetne odnose sami sa sobom i s dragim osobama koje vas okružuju. Budite prisutni u svojim odnosima, spremite mobitel i uživajte u trenutku koji dijelite s drugima.

... izbjegavaju nered.

Neurednost, nagomilane stvari i sveopći nered gotovo uvijek unose u nas neku vrstu nervoze pa je uvođenje reda i čišćenje prostora, kao i bacanje suvišnih stvari, pravi recept kako eliminirati bespotreban stres iz svojeg života. Od čišćenja garderobe, sortiranja papira i novina pa do preuređenja doma, uhvatite se ukoštac s neredom i odmah ćete se osjećati bolje.

... znaju reći ne.

Ne je kratka, ali snažna riječ koja vam može pročistiti dom, a i život od suvišnih stvari, obaveza i osoba. Nije je uvijek lako izreći pogotovo kada neki zahtjev dođe od nama dragih osoba, ali je zato važno početi stavljati sebe na prvo mjesto i odbijati sve što nam stvara nelagodu i uzrokuje stres. Što ste pod većim teretom obaveza, to će vaše tijelo biti umornije, a vi nesretniji. Oduprite se želji da svima ugodite i lakše ćete disati.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:29