naš dom

Uvedite ove male promjene za bolju 2017. godinu!

Većina nas svaku kalendarsku godinu počinje donošenjem novogodišnjih odluka kojima želimo unijeti pozitivne promjene u život. Pritom se najčešće fokusiramo na svoje fizičko zdravlje, karijeru i međuljudske odnose, odnosno aspekte našeg života koji najviše utječu na naše raspoloženje i opću dobrobit. No, pri razmatranju načina kojima možemo poboljšati svakodnevicu, važno je uzeti u obzir pojedine aktivnosti i pothvate kojima ćemo osvježiti i unaprijediti dom. U nastavku pročitajte izvrsne ideje kako svoj dom učiniti savršenim mjestom za opuštanje!

Uložite u kvalitetan san.

Kvalitetan san osnovni je uvjet za odmoran i ispunjen početak dana pa je važno poduzeti sve moguće korake kako bismo se osigurali da što bolje iskoristimo noćne sate koje imamo na raspolaganju. U svojoj spavaćoj sobi stvorite opuštajuću atmosferu, promislite dobro o odabiru madraca, posteljine i jastuka, uložite u kvalitetne materijale, eliminirajte televizor i suvišnu elektroniku iz sobe te se svakako pokušajte držati pravilnog rasporeda odlaska u krevet. Tijelo voli red i naš se bioritam brzo prilagodi promjenama, a oko usvajanja dobrih navika, poput ranijeg odlaska u krevet, vrijedi se potruditi!

IDEALNA SPAVAĆA SOBA Sedam savjeta za kvalitetniji san!

Osmislite plan čišćenja.

I počnite ga se držati! Rijetko tko voli čistiti, no to je neizbježna aktivnost na koju moramo trošiti svoje vrijeme pa zašto tu obvezu ne biste razbili u manje akcije čišćenja koje ćete brže i lakše odraditi? Svaki dan odvojite 15-ak minuta kako biste razbacane stvari pospremili na svoje mjesto, a za temeljito čišćenje odredite jedan dan u tjednu u kojem ćete izdvojiti sat ili dva kako biste sve doveli u red. Ako treba, uključite podsjetnik na mobitelu i nemojte odgađati! Kada završite, osjećat ćete se odlično!

Pobrinite se za jednu novu biljku.

Raskošne biljke u interijerima vaša su tiha patnja, no nikako ne uspijevate održati svoje na životu? Ako želite pokušati ponovno i ove godine napokon unijeti zelenilo biljaka u dom, potrudite se pripremiti prije kupnje novog kaktusa ili lončarice. Provjerite gdje je u vašem prostoru izvor topline, kakva je vlažnost zraka, stvara li se na određenom mjestu propuh i koliko sunca dopire u sobu. Ovisno o tim uvjetima, počnite tražiti idealnu biljku za sebe. Nemojte se ustručavati pitati lokalne cvjećare za savjet jer se oni biljkama bave svaki dan i prepuni su korisnih savjeta. Zalijevanje vam predstavlja problem? Danas postoje sustavi koji javljaju kada je potrebno zaliti biljku, a neki od njih to sami i odrade! Ako ćete se ipak sami pobrinuti za zalijevanje svakako imajte na umu da biljke češće odumiru upravo zbog pretjeranog zalijevanja pa pažljivo s količinom vode.

URBANO VRTLARENJE Nekoliko savjeta za buduće balkonske vrtlare

Stvorite svoj minibar.

Čak i ako ne konzumirate alkohol, možete stvoriti mali bar u kutku svoje dnevne sobe u kojem ćete držati ukusne sirupe, koji liker "za goste", lijepe čaše i tanjuriće te brojne sastojke od kojih možete stvoriti ukusne (bez)alkoholne koktele. Izdvojena polica u ormaru, samostojeći ormarić ili praktična kolica neka vam posluže kao osnova bara koji ćete postupno nadograđivati kako isprobavate različite zabavne recepte.

Usvojite hygge koncept.

Cijeli je svijet zaluđen danskim konceptom sreće zvanim hygge, i to opravdano! Hygge nas podsjeća da se prava životna sreća krije u malim stvarima i slatkim ritualima koji čine našu svakodnevicu, a koje često previdimo u potrazi za dramatičnim gestama i velikim promjena. Hygge uključuje udoban interijer, šarmantnu svjetlost svijeća, ukusnu hranu, meke materijale i najvažnije, uživanje u vremenu provedenom s najmilijima u toplom domu pa se potrudite da vam ova godina bude oličenje tog izvrsnog koncepta.

JESTE LI ČULI ZA HYGGE? Evo zašto su Danci najsretniji narod na svijetu!

Isprobajte novi recept.

Iz tjedna u tjedan jedete iste obroke, već ste se navikli na iste okuse i ne veselite se posebno svojim obrocima? Izvucite se iz kulinarske rutine, nabavite novu kuharicu ili potražite na internetu zanimljiv novi recept i izazovite se na širenje vidika. Poigrajte se začinima i okusima, različitim nacionalnim kuhinjama, degustirajte i uživajte u procesu kuhanja i dijeljenja ukusnih obroka s obitelji i prijateljima. Ne kaže se uzalud da ljubav ide kroz želudac!

Neka prostor u kojem živite odiše dobrom energijom.

Postoje brojni načini na koje možete unijeti pozitivnu energiju u svoj dom. Izvrsno je vrijeme za eksperimentiranje, pogotovo kada je riječ o promjenama i aktivnostima usmjerenim na našu dobrobit. Istražite wellness trendove o kojima zuji internet i možda se iznenadite! Jedan dobar primjer je paljenje štapića od kadulje i drugog aromatičnog bilja, odnosno kađenje, drevna praksa kojom se služe pripadnici različitih kultura za čišćenje negativne energije, smirivanje, čak dezinfekciju. Čak i ako niste pobornik takve prakse, ne možete poreći da će nakon ovog postupka vaš dom biti osvježen ugodnim biljnim mirisom!

ZONA BEZ STRESA Kako unijeti dobru vibru u spavaću sobu

Započnite svoju kolekciju umjetnina.

Tražite nešto čime ćete svoj dom učiniti posebnim? Zašto to ne biste ostvarili uz pomoć divnog umjetničkog djela, izvrsne fotografije, dojmljive skulpture ili nečeg sličnog što će upotpuniti vaše uređenje? Proučite što se sve nudi na tržištu, obratite pozornost na brojne mlade hrvatske umjetnike čija bi fantastična djela sigurno uljepšala vaše zidove i usrećite i sebe i druge ulaganjem u umjetnost, dizajn i kreativnost.

Neka vaš dom oduševljava već s ulaza.

Kaputi i razbacane cipele zauzeli su većinu vašeg predsoblja? Stalno tražite ključeve, a pošta vam je razbacana na sto strana? Vrijeme je da uvedete malo reda u predsoblje jer je to prvi prostor koji ugledate kada otvorite vrata svoga stana ili kuće i gdje se presvlačite. Često smo u žurbi na izlasku iz stana pa zašto si ne biste olakšali život i reducirali broj suvišnih stvari koje trenutačno ondje odlažete te osmislili praktična rješenja za odlaganje sitnica kao što su ključevi od kuće, automobila, pošta ili slično.

IZVRSTAN INTERIJER VEĆ S VRATA 15 predsoblja uređenih s puno šarma

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:28