Ukras za svaku prigodu!

VIDEO Izradite ukrasnu loptu od papira

Zabavne ukrase od papira koji izgledaju složeno i impresivno često uopće nije teško izraditi. Jedan od takvih ukrasa je ova papirnata lopta koja, izrađena u različitim bojama, može začas učiniti vaš prostor veselim i razigranim. Izradite više ovakvih loptica u različitim veličinama i kombinirajte boje prema svojim željama kako biste dobili dinamično ukrašen interijer. Opis postupka slijedi u nastavku teksta, a u videu pogledajte kako to izgleda u stvarnosti. Dobra vam zabava!

Potrebni materijali

tanki papir u boji
ljepilo u sticku
gusto ljepilo
špaga
škare
ravnalo
šestar

Postupak

Veliki lagani papir presavijte u više slojeva te na gornjem sloju uz pomoć šestara nacrtajte krug željene veličine i izrežite nastali oblik. Kako biste izradili ovu loptu od papira, trebat će vam 20 jednakih papirnatih krugova.

Svaki izrezani krug presavijte prvo na pola da biste dobili polukrug, pa ponovno na pola kako biste dobili četvrtinu. Jedan kraj nastale četvrtine savijte prema sredini, a potom njezin drugi kraj presavijte preko nastalog oblika. Ponovite to sa svakim pojedinačnim krugom.

Rastvorite krugove kako biste ih počeli lijepiti. Kada rastvorite krug, primijetit ćete da ste savijanjem papira dobili udubljenja - jedno dugačko u sredini te pet kraćih linija s obje strane. Ljepilom u sticku premažite drugu i četvrtu liniju na jednoj polovici i presavijte papir kako biste zalijepili dvije strane i dobili polukrug. Ponovite postupak na svakom papirnatom krugu.

Na dobivenim polukružnim oblicima i dalje će biti vidljiva mjesta na kojima je papir bio presavijen, pa sada premažite prvu, treću i petu liniju na jednom polukrugu i zalijepite na njega idući polukrug koji ste izradili. Lijepite jedan po jedan polukrug dok ih ne spojite sve.

Na jednom kraju špage napravite omču, a drugi kraj zalijepite gustim ljepilom za ravnu stranu oblika nastalog spajanjem papirnatih krugova. Kada se ljepilo osuši, na jednu stranu nastalog polukružnog oblika nanesite sloj ljepila u sticku, i to na prvoj, trećoj i petoj liniji udubljenja.

Otvorite nastali oblik kako biste spojili gornju s donjom stranom i tako dobili ukras u obliku lopte. Pažljivo raširite dijelove ukrasa kako biste dobili ujednačene prostore između papirnatih dijelova. Objesite svoj novi ukras za špagu i gotovi ste!

Izvor: Crafting Hours

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 23:33