kreativno ukrašavanje zidova

VIDEO Zaboravite na tapete, neka vaše zidove krasi tkanina!

Jeste li znali da svoje zidove osim klasičnom bojom i neizostavnim tapetama možete ukrasiti i svojom najdražom tkaninom? Zamislite samo kakve sve uzorke možete na ovaj način iskoristiti za uređenje svoga doma! Projekt koji slijedi izvrstan je primjer kako osvježiti svoje zidove na potpuno prirodan način i bez uporabe suvišnih kemikalija, a dodatni plus ove tehnike postavljanja zidnih obloga jest da se uz pomoć vode tkanina sa zida može s lakoćom skinuti, pa je njezina primjena kao stvorena za uređenje unajmljenih prostora. U videu koji slijedi pogledajte kako svoje zidove obložiti tkaninom uz pomoć tekućeg škroba, a detaljnije upute pročitajte u nastavku.



Potreban materijal

Tekući škrob*
Olovka
Valjak za bojanje
Tkanina po izboru
Metar
Škare
Skalpel
Zdjelica za tekućinu
Krpa
Čavlići

Postupak


Prije početka dobro izmjerite površinu zida koji želite ukrasiti i pripazite prilikom kupnje tkanine da kupite što širu tkaninu kako biste si olakšali oblaganje površine zida. U primjeru sa slike iskorištena je tkanina od čistog pamuka, no treba uzeti u obzir da se pamuk skuplja prilikom sušenja pa je potrebno kupiti malo više tkanine za svaki slučaj. Izmjerite visinu svog zida i raširite tkaninu na podu.

Pomoću metra na tkanini izmjerite koliko vam materijala treba s obzirom na visinu zida i tome dodajte još oko 15-ak centimetara tkanine.

Ravnalom i olovkom označite kraj tkanine na izmjerenoj dužini i škarama pažljivo odrežite potreban komad.



Tekući škrob ulijte u zdjelicu i namočite njime valjak.

Pomoću valjka nanesite sloj škroba na zid pazeći pritom da ne kapa.

Objesite potom tkaninu od vrha zida, s time da pri vrhu ostavite viška materijala.

Pripazite da tkanina pada ravno uz rub zida kako biste izbjegli nepravilnosti uzorka kasnijim dodavanjem tkanine.

Pomognite si čavlićima koje ćete pričvrstiti pri vrhu zida.

Ako se na zidu nalaze ormarići, pažljivo obrežite tkaninu tako da pada oko namještaja. Izravnajte tkaninu rukom ili krpicom. Uzmite namočeni valjak i počnite premazivati tekući škrob preko tkanine.

Kada ste sve prekrili škrobom, uzmite krpicu i počnite ravnati površinu.

Kada ste završili s prvim dijelom zida, ponovite postupak na ostatku površine, pazeći da se uzorak na tkanini pravilno nastavlja.

Na određenim dijelovima tkanina će se morati preklapati kako biste dobili pravilan uzorak, no to se na kraju neće moći uočiti.

Kada ste prekrili čitav zid, pustite da se tkanina dobro osuši, po mogućnosti preko noći. Kada se površina temeljito osušila, pomoću skalpela oprezno odrežite višak tkanine na rubovima zida.

I gotovi ste!

* Ako ne možete pronaći kupovni tekući škrob, lako ga možete sami izraditi. Sve što vam treba jest škrob u prahu (eng. cornstarch) i voda.

Potreban materijal


3 3/4 šalice vode
1/4 šalice hladne vode
1 žlica škroba

Postupak

Žlicu škroba otopite u 1/4 šalice hladne vode neprestano miješajući. Dok se škrob otapa, ostatak vode zagrijte do ključanja. Kada voda zakipi, polako umiješajte otopljeni škrob u nju. Sve dobro promiješajte i pustite da se ohladi.



Izvor: Remodelaholic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:27