Razvijete vrtlarske vještine

Voće i začini koje će jednostavno i brzo uzgojiti čak i početnici

 HGTV
Idealno je vrijeme da razvijete vrtlarske vještine

Za početak krenite s jagodama, vlascem ili peršinom jer je to otporno i nezahtjevno bilje. Proljeće je stiglo, a prve zrake dugo očekivanog sunca i toplije vrijeme potaknut će mnoge da počnu razmišljati o uređenju svog vrta ili balkona.

Oni iskusniji ne trebaju previše savjeta, no, početnici sigurno imaju milijun upitnika iznad glave. Kada krenuti sa sjetvom ili sadnjom, koje biljke odabrati i kako o njima brinuti neka su od najčešćih pitanja s kojima se neiskusni vrtlari susreću.

Pomonafruits

Odlučili smo vam pomoći i odgovoriti barem na neka od njih, odnosno sastavili smo listu biljaka koje nisu zahtjevne za održavanje, a pritom su i korisne jer se mogu konzumirati ili pak obogatiti jela aromom.

Thevintagewren

SALATA

Najpogodnije vrijeme uzgoja ove jednogodišnje biljke na otvorenom je proljeće i jesen, kada temperatura nije visoka. Sjeme salate niče na temperaturi 15-20 ºC i iznikne za 2-4 dana, a svoj maksimum rasta doseže za nešto manje od dva mjeseca.

Za salatu je potrebno rahlo humusno tlo koje dobro zadržava vlagu pH vrijednosti 6-7. Zbog kratke vegetacije salate moguće je uzgojiti 2-3 usjeva godišnje. Salatu je najbolje sijati u nekoliko navrata, kako ne bi dozrila sva odjednom.

Shutterstock

VLASAC

Luk vlasac je trajnica i jednom kada se ‘uhvati’ na nekom mjestu njegove listove možete konzumirati godinama. Radi se o jednoj od najotpornijih vrsta luka, pa je idealan za početnike i odlično uspijeva i u teglicama. U prvoj godini nakon sjetve ne cvate, a u drugoj godini nakon mirovanja iz svih starijih izboja trebali bi izbiti jestivi ružičasti ili ljubičasti cvjetovi. Sjeme brzo gubi klijavost, pa se koristi samo jednogodišnje sjeme, a može se i presađivati. Vrlo je otporan na niske temperature i može podnijeti u tlu i vrlo oštre kontinentalne zime.

ROTKVICE

Najbrže raste pri umjerenim temperaturama oko 17 ºC, minimalna joj je temperatura rasta 5 ºC, a može podnijeti niske temperature do -4 ºC. Ova jednogodišnja biljka zahtjeva vlažno, lagano, humozno tlo, pH 5,6 do 7. Sjeme je potrebno položiti u zemlju na dubinu od 15-ak centimetara, a sa sjetvom se može početi već u veljači u mediteranskom i u ožujku u kontinentalnom području. Ima vrlo kratko vegetativno razdoblje, pa će proklijati za oko 5 dana, a od sjetve do berbe je potrebno oko mjesec dana.

HGTV

PERŠIN

Peršin je jedan od omiljenih začina koje možemo uzgajati i u svojim domovima. Dvogodišnja je biljna vrsta, pa u prvoj godini stvara samo korijenje i lišće, dok druge godine iz posađenog korijena nastaje zrela biljka. Od lisnatih sorti peršina s jednostavnim listovima najraširenija je sorta Domaći lišćar. Oblikuje jako razvijenu lisnu rozetu s izrazito puno listova koji su glatki i izrazito aromatični, a korijen uglavnom račvast i slabo razvijen.

Najvažnija stvar kod uzgoja peršina kod kuće jest odabrati dovoljno duboku teglu jer ima duži korijen. Potrebne su mu velike količine svjetla pa ga je najbolje staviti na osvijetljen prozor ili balkon, ali nipošto blizu radijatora ili klima-uređaja. Zahtijeva redovito zalijevanje, ali je vrlo važno da ne pretjerate s vodom kako ne bi došlo do truljenja korijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 11:04