Cvate od lipnja do studenog

Vrijeme je za sadnju kana

Kako tretirati raskošnu zeljastu biljku snažne stabljike koja može izrasti u visinu do 250 cm

Kana (Canna indica L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Cannaceae. Ima snažne, uspravne, nerazgranate stabljike, koje kod pojedinih vrsta mogu izrasti u visinu do 250 cm.

Cvate u razdoblju od lipnja do studenog. Cvjetovi su veliki, usmjereni prema gore, a mogu biti bijele, narančaste, ružičaste, žute ili crvene boje. Podzemni dio čine veliki, zadebljani rizomi. Sama aktivacija klice ovisi o temperaturi zraka koja mora biti barem 15, 200C. Potječe iz tropskih dijelova Amerike, gdje raste uzduž rijeka, na vlažnim i toplim mjestima.

Kod nas je čest stanovnik vrtova, dvorišta i parkova, gdje nerijetko zbog svog raskošnog cvijeta i visine zasjeni ostatak vrta.

Želite li ukrasiti vlastiti balkon, terasu, pa i vrt dekorativnom biljkom koja će cvasti cijelo ljeto, preporučujem sadnju kane u teglu. Evo, kako to uspješno izvesti.

Potreban materijal: lopatica, škare, nožić, supstrat (mješavina pijeska i treseta), crepići ili kamenčići za drenažu, voda za zalijevanje i rizom.

Način izrade: očistite škarama i nožićem prošlogodišnje rizome od viška zemlje, suhih i trulih dijelova.

Nakon toga pripremite teglu tako da na dno stavite crepiće ili kamenčiće za drenažu, kako bi višak vode mogao slobodno otjecati.

Na taj način ćete spriječiti truljenje korijena. Potom napravite supstrat tako da pomiješate pijesak i zemlju.

Zatim lagano utisnite rizome u pripremljeni supstrat ...

... pa lagano zatrpajte zemljom i obilno zalijte.

Zalijevajte prema potrebi, odnosno, imajte na umu da zemlja ne smije biti suha. Nakon nekoliko tjedana, uočit ćete prve znakove buđenja klice iz rizoma.

RAZMNOŽAVANJE

● PODJELOM RIZOMA: Krajem travnja, odnosno početkom svibnja, možete razdijeliti prošlogodišnje rizome, pazeći da svaki segment koji ste odvojili, ima barem jedan pupoljak.

● SJEMENOM: Krajem zime, ostavi se nekoliko cvjetova da ode u plod. Kad se plod dobro osuši, skupi se sjeme. Sjetva sjemena se obavlja u zatvorenom prostoru ili se pričeka do proljeća, kako bi se zemlja dobro zagrijala.

JESTE LI ZNALI

Kane imaju vanjski dio stabljike, koji je snažan, uspravan i može narasti do 2,5 metra, i podzemni dio, koji se naziva rizom.

Rizom je usađen plitko u zemlju, raste okomito na vanjski dio stabljike i na njega se nastavlja korijenje. To su rezervoari hrane za nadzemni izdanak, koji osiguravaju preživljavanje biljke u nepovoljnim uvjetima, ali služe i za vegetativno razmnožavanje biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:42