Cvate od lipnja do studenog

Vrijeme je za sadnju kana

    AUTOR:
    • Hrvoje Kovač

  • OBJAVLJENO:
  • 10.05.2017. u 08:49

Kako tretirati raskošnu zeljastu biljku snažne stabljike koja može izrasti u visinu do 250 cm

Kana (Canna indica L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Cannaceae. Ima snažne, uspravne, nerazgranate stabljike, koje kod pojedinih vrsta mogu izrasti u visinu do 250 cm.

Cvate u razdoblju od lipnja do studenog. Cvjetovi su veliki, usmjereni prema gore, a mogu biti bijele, narančaste, ružičaste, žute ili crvene boje. Podzemni dio čine veliki, zadebljani rizomi. Sama aktivacija klice ovisi o temperaturi zraka koja mora biti barem 15, 200C. Potječe iz tropskih dijelova Amerike, gdje raste uzduž rijeka, na vlažnim i toplim mjestima.

 

Kod nas je čest stanovnik vrtova, dvorišta i parkova, gdje nerijetko zbog svog raskošnog cvijeta i visine zasjeni ostatak vrta.

Želite li ukrasiti vlastiti balkon, terasu, pa i vrt dekorativnom biljkom koja će cvasti cijelo ljeto, preporučujem sadnju kane u teglu. Evo, kako to uspješno izvesti.

Berislava Picek/Hanza Media
 

Potreban materijal: lopatica, škare, nožić, supstrat (mješavina pijeska i treseta), crepići ili kamenčići za drenažu, voda za zalijevanje i rizom.

Berislava Picek/Hanza Media
 

Način izrade: očistite škarama i nožićem prošlogodišnje rizome od viška zemlje, suhih i trulih dijelova.

Berislava Picek/Hanza Media
 

Nakon toga pripremite teglu tako da na dno stavite crepiće ili kamenčiće za drenažu, kako bi višak vode mogao slobodno otjecati.

Berislava Picek/Hanza Media
 

Na taj način ćete spriječiti truljenje korijena. Potom napravite supstrat tako da pomiješate pijesak i zemlju.

Berislava Picek/Hanza Media
 

Zatim lagano utisnite rizome u pripremljeni supstrat ...

Berislava Picek/Hanza Media
 

... pa lagano zatrpajte zemljom i obilno zalijte.

Berislava Picek/Hanza Media
 

Zalijevajte prema potrebi, odnosno, imajte na umu da zemlja ne smije biti suha. Nakon nekoliko tjedana, uočit ćete prve znakove buđenja klice iz rizoma. 

Berislava Picek/Hanza Media
 

RAZMNOŽAVANJE

● PODJELOM RIZOMA: Krajem travnja, odnosno početkom svibnja, možete razdijeliti prošlogodišnje rizome, pazeći da svaki segment koji ste odvojili, ima barem jedan pupoljak.

● SJEMENOM: Krajem zime, ostavi se nekoliko cvjetova da ode u plod. Kad se plod dobro osuši, skupi se sjeme. Sjetva sjemena se obavlja u zatvorenom prostoru ili se pričeka do proljeća, kako bi se zemlja dobro zagrijala.

Berislava Picek/Hanza Media
 

JESTE LI ZNALI

Kane imaju vanjski dio stabljike, koji je snažan, uspravan i može narasti do 2,5 metra, i podzemni dio, koji se naziva rizom.

Rizom je usađen plitko u zemlju, raste okomito na vanjski dio stabljike i na njega se nastavlja korijenje. To su rezervoari hrane za nadzemni izdanak, koji osiguravaju preživljavanje biljke u nepovoljnim uvjetima, ali služe i za vegetativno razmnožavanje biljke.

Izdvajamo

Iz drugih medija