Vrijeme je za sadnju

VRTLARENJE Sjeme na traci, vrt po “špagi”

 Berislava Picek/Hanza Media
Urbana vrtlarka Andreja Čoh pokazuje tehniku sijanja za uredne vrtove, a riječ je o staroj metodi preciznog kreiranja gredica

Vrtlarska sezona službeno je počela. U ovom dijelu godine kada su temperature još niske, većina vrtlara/ica posvećuje se planiranju vrtne gredice i nabavi sjemenja. Za urbane vrtlare/ice vrijedi isto s jedinom iznimkom. Oni na balkonskim gredicama mogu već početi sijati neke povrtnice, poput lisnatog povrća, mrkve i rotkvice. Tim biljkama neće smetati hladnoća, posebno ako se zemlja/tegla dodatno prekrije agrotekstilom, sintetičkim materijalom koji pruža dobru zaštitu od mraza.

Urbani vrtovi u teglama posebni su i po tome što vrtlar/ica ima gotovo svu kontrolu nad procesom uzgajanja, za razliku od vrta na tlu, gdje je tanka granica između prirodnog kaosa i smislenog vrtlarskog plana. Za početnike, uzgajanje u teglama manje je komplicirano, a korištenjem određenih tehnika i sijanje može biti gotovo matematički precizno.

Uzgoj u teglama idealan je za početnike zbog potpune kontrole cijelog procesa, a ova metoda će, osim urednog izgleda, omogućiti i iskoristivost veće površine zemlje u tegli.

Tehnika “sjeme na trake” nije neka novost, riječ je o staroj metodi preciznog kreiranja gredica, odnosno uzgajanja biljaka čije je sjeme izrazito sitno pa ga je otežano ručno sijati u pravilnim razmacima. Ovaj način sijanja posebno je drag ljubiteljima urednih vrtova gdje sve ima svoje mjesto, a redovi i razmaci između biljaka na gredicama su vojnički uniformirani. Iako više volimo ležerniju atmosferu u vrtu, sijanje na trake zapravo je vrlo korisno za balkonske gredice jer omogućava da se iskoristi cijela tegla. Ovaj vikend pokazujemo vam kako korak po korak do “vrta po špagi”.

Berislava Picek/Hanza Media

1. Za izradu traka potrebno je: sjeme mrkve, brašno, voda, toaletni papir, kist i škare.

Berislava Picek/Hanza Media

2. Izrada paste vrlo je jednostavna, a sastoji se od brašna i vode. Da bi se napravila gusta pasta, treba u posudi izmiješati 1/4 šalice brašna i dovoljno vode. Pasta će poslužiti kao ljepilo za sjeme, nije vodootporna pa će se rastopiti u tlu bez oštećivanja sjemena.

Berislava Picek/Hanza Media

3. Zatim se izrežu trake od toaletnog papira 2 do 3 cm širine. Kad ste izabrali sjeme koje ćete posijati, provjerite na kojoj udaljenosti rastu biljke.

Berislava Picek/Hanza Media

3a. Za sjeme mrkve koje smo mi koristili treba ostaviti 3 cm razmaka između svake pojedine sjemenke. Uzmite kist i stavite kapljicu paste na toaletni papir, a na kap jednu sjemenku. Možete odjednom napraviti nekoliko kapljica, no pripazite da nije previše jer se pasta brzo suši. Stavite istu količinu sjemena koju biste inače stavili u zemlju.

Berislava Picek/Hanza Media

4. Tehnika “sjeme na traku” posebno je korisna za djecu koja se vrlo rado igraju sa zemljom, a na ovaj način lako se može kontrolirati dječji proces sijanja, bez nepotrebnog ograničavanja. Kada se pasta dobro osušila, otprilike za nekoliko sati, možete je odmah iskoristiti u vrtu ili je spremiti u dobro zatvorene vrećice, na suho i mračno mjesto za sljedeću sezonu. Većina traka stavlja se vrlo plitku u zemlju, samo postavite traku i prekrijte s malo zemlje. Zalijte i čekajte da sjeme proklija.

Berislava Picek/Hanza Media

ORGANSKI UZGOJ

Razmjena sjemena

Bez kvalitetnog sjemena nema ni organskog vrta u kojem rastu zdrave biljke, čega je svjestan svaki vrtlar koji skuplja vlastito sjeme bilja koje uzgaja. Sada je prava prilika da nabavite kvalitetno organsko sjeme na druženjima sjemenara.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:31