Za trosoban stan od 900 do 1500 eura po kvadratu

Povoljni stanovi u Zagrebu kupuju se za studentsko i trajno stanovanje, ali i kao investicija

Cijene stanova u Zagrebu dotakle su dno i ne očekuje se daljnji pad. Štoviše, cijene su se posljednjih nekoliko mjeseci stabilizirale, sve je manja razlika između tražene i realizirane cijene, a promet se odvija po cijenama koje su puno realnije nego prije osam godina. Tržište je oživjelo! Komentiraju nam to agenti za nekretnine s kojima smo ovaj tjedan, nakon objavljenih podataka portala Crozilla, prema kojima većina hrvatskih gradova bilježi blagi mjesečni porast cijena stanova, razgovarali o situaciji na terenu.

Prema njihovim riječima, ne može se govoriti o rastu cijena u svakodnevnim realizacijama, ali postoje sjajne predispozicije za pozitivne promjene. U segmentu luksuznijih nekretnina površina, kažu pojedini agenti, i dalje se bilježi pad, no kad je riječ o “klasičnim” stanovima, u Zagrebu je trenutačno moguće naići na odlične prilike. Istražili smo koji je najmanji iznos za koji se može kupiti stan u dobrom stanju i gdje može pronaći.

Do 110.000 eura

– Vlasnici i prodavatelji pomirili su se s tim da oporavka tržišta nekretnina nema jer nema ekonomskog rasta niti dovoljno kupaca te da ne mogu više biti nerealni u svojim očekivanjima – kaže Lana Mihaljinac Knežević iz agencije za nekretnine Zagreb West, a Bernarda Sočev iz agencije Euro-interijeri ističe da su potencijalni kupci prepoznali trenutačno stanje kao idealno za kupnju nekretnina pa zanimanja za stanove ne nedostaje.

– S obzirom na to da je upravo jesen najbolje vrijeme za prodaju nekretnina, realizacija ima, a traže se u pravilu ili manji dvosobni stanovi do 50 kvadrata ili trosobni do 65 kvadrata – kaže Bernarda Sočev. Najviše realizacija, dodaje Lana Mihaljinac Knežević, ima u kategoriji dvosobnih stanova do 80-ak tisuća eura, trosobnih stanova do otprilike 110 tisuća eura u Donjem Gradu, Maksimiru, Medveščaku, na Jarunu i u Novom Zagrebu. Povoljniji stanovi nalaze se u Novom Zagrebu, na Pešćenici, u Dubravi i zapadnoj te istočnoj Podsljemenskoj zoni, u kojoj se bilježi najmanje realizacija.

Prilika na dražbama

Govorimo li o najpovoljnijim stanovima, Bernarda Sočev ističe da su oni većinom na rubnim dijelovima grada izvan tramvajske zone. No, kaže da su potencijalni kupci prepoznali kvalitetu življenja na takvim lokacijama pa su tražene, a i dobro su povezane s centrom grada autobusnim prijevozom i prigradskim vlakom ili pak brzim prometnicama. – Što je dio grada udaljeniji od centra, cijene su niže i stanovi jeftiniji.

S iznimkom nekoliko kvartova koji zbog posebnosti, infrastrukture, gradnje, popratnih sadržaja imaju cijenu veću od prosjeka, kao što su Vrbani III, Središće, dijelovi Maksimira oko Petrove… Povoljnih stanova ima u svim dijelovima grada i najčešće ih definira motiviranost prodavatelja da prodaju iz nekih subjektivno-objektivnih razloga – kaže Boro Vujović iz agencije Opereta, dodajući da su još povoljniji stanovi na dražbama, na kojima je se relativno mali iznos može kupiti dobar stan.

Jeftini stanovi mogu se kupiti u Novom Zagrebu, Podsljemenskoj zoni i Dubravi te na Pešćenici

No, bez obzira na cijenu, svaki stan mora zadovoljavati sve kriterije kvalitetne nekretnine: dobra lokacija i mikrolokacija u blizini sadržaja važnih za svakodnevni život, logičan raspored, održavana zgrada, ne u suterenu ili iznad drugog kata ako zgrada nema dizalo i parkirališno mjesto. Važno je spomenuti da najpovoljniji stanovi u starogradnji znaju biti u odličnom stanju ako su vlasnici prisiljeni prodati ih u vrlo kratkom roku, ali nekima treba preuređenje. Dajana Furgala-Šuper iz agencije Orbit nekretnine kaže da se za neuređene stanove interesiraju oni koji ne moraju u startu plaćati veći iznos, nego ih s vremenom uređuju prema svojim željama.

Iskustva Bore Vujovića govore da većina njih, ipak, ne želi kupiti stan ako moraju platiti preuređenje koje uključuje zamjenu instalacija, adaptaciju kupaonice ili promjenu rasporeda prostorija. – Kupci su razmaženiji nego ranije i spremni su kupiti takvu nekretninu uz uvjet da je stvarno povoljna, a dio nije uopće spreman na takvu kupnju – kaže Vujović, dok Dajana Furgala-Šuper dodaje da su kupci povoljnih stanova svi oni koji procjenjuju pravu vrijednost ulaganja u nekretnine i vjeruju u dugoročnost i sigurnost investicije bez obzira na to rješavaju li privremeno (stu-denti) ili trajno stambeno pitanje ili pak kupuju stan radi daljnje eksploatacije (najam).

Stroži kriteriji

– Broj kupaca povoljnih i neuređenih nekretnina raste i radi preuređenja u apartmane i pokretanja posla dnevnog najma. Budući da je njihova kategorizacija strogo legislativno uređena i zahtijeva mnoge prilagodbe u predmetnom prostoru, svakako su u navedenu svrhu poželjniji neuređeni stanovi koje kupci mogu preurediti prema vlastitim željama, a shodno propisima koji uređuju navedeno područje. U navedenom slučaju lokacija igra presudnu ulogu i vrijedi zakonitost: bolja lokacija, lošije stanje, povoljna cijena, jednako sjajna prilika – ističe. I za kraj, koje su to konkretno odlične prilike? Primjerice, cijena trosobnog stana od 68 kvadrata na Stenjevcu, kojem ne treba adaptacija, iznosi 955 eura po kvadratu, a onog od 54 kvadrata s terasom u Prečkom 1000 eura po kvadratu…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 04:26