prljavije je nego što mislite!

ZABRANJEN ULAZ U CIPELAMA 7 razloga zašto nikada ne biste trebali hodati u cipelama po kući

Iako vam se možda čini kao jednostavan i manje važan zadatak, skidanje tenisica ili cipelica prilikom ulaska u interijer je korak koji ne biste smjeli preskočiti. Ne vjerujete nam? U nastavku doznajte sve razloge zbog kojih biste trebali uvesti "zabranjen ulaz u cipelama" ovog trena.

1. Uništavaju podove s vremenom

Tvrde cipele, kao i cipele s potpeticom, abrazivnije su od čarapa ili papuča. Dakle, kroz dulji period možete biti sigurni da će vam se drveni pod više izgrepsti i oštetiti ako dozvolite da se ulazi u cipelama. Osim toga, sitne čestice pijeska koje svakodnevno pokupimo cipelama uzrokuju trošenje i habanje tepiha.

2. Cipelama unosite i štetne toksine koji zagađuju zrak u vašem domu

Istraživanja su pokazala da su kemikalije koje se koriste za tretiranje travnjaka kancerogeni kao i katran kojim se asfaltira cesta. S cipelama ih svakodnevno unosite, a ovi maleni toksini vole se zavlačiti u nedostupne kutke stana koje je teže počistiti. Izuvanjem cipela na jednostavan način možete zaštititi svoje zdravlje.

3. Cipele prate prašinu koja završava posvuda

Naravno, nije sve na što stanete otrovno, ali mnogo toga je prljavo. Ako si želite olakšati život i smanjiti broj sati koji svaki tjedan potrošite na čišćenje i pranje poda, zabranite ulazak u kuću u cipelama. Radije investirajte u dva otirača - jedan za unutra, a drugi za van pa kada vam u posjet dođu gosti imat ćete duplu šansu da uhvatite nečistoću prije nego što pronađe svoj put do vaše kuhinje.

4. Najbolje su mjesto za smještaj najgorih bakterija

Na nedavno provedenom istraživanju na Sveučilištu u Arizoni otkrili su da česti kontakti s "fekalnim materijalima" u javnim toaletima, parkovima i ulicama pogoduju smještaju i razvoju dosta gadnih bakterija, uključujući i E. coli bakteriju. Bljak!

5. Noge također zaslužuju odmor

Stopalo vam je tijekom dana najveći oslonac, stoga je izuzetno bitno da mu pružite potreban odmor kada niste u pokretu. Osim toga, hodanje bosim nogama pomaže nogama i stopalima da ojačaju.

6. Zašto bi susjedi znali kada ste doma

Ako živite u zgradi ili kući i imate susjede na katu ispod vas, zaista nije u redu da hodate u cipelama, osobito ako imate drvene podove. Budite pristojni i obzirni.

7. Došli ste kući s posla i vrijeme je da se opustite

Trebate li zaista izgovor kako biste digli sve četiri u zrak? Naravno da ne. Kada skinete cipele, mozak vam podsvjesno govori da je vaš radni dan završio i da je vrijeme za opuštanje. Samo naprijed, vi to zaslužujete.

Izvor: goodhousekeeping

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:46