SAVJETI KOJI POMAŽU

ZAŠTITITE SE OD GRINJA: Znate li kako pravilno oprati madrac, jastuk i posteljinu?

 Stephen Paul/Hunker
Proljetno čišćenje idealno je vrijeme za rješavanje ovih sitnih, dosadnih nametnika koji mogu biti opasni i po naše zdravlje

Proljeće samo što nije stiglo i upravo je sada pravo vrijeme da se napokon riješite dosadnih grinja. Donosimo vam jednostavne i učinkovite načine kako da očistite cijeli krevet, i to bez trošenja suvišnog novca na agresivna sredstva za pranje/čišćenje.

Grinje su sićušna, golom oku nevidljiva stvorenja koja vole mračna mjesta. S obzirom na to da se hrane mrtvom kožom ljudi, ali i kućnih ljubimca, s vremenom se nakupljaju na našim madracima, jastucima, posteljini i poplunima. Upravo zbog toga, proljetno čišćenje idealno je vrijeme za rješavanje ovih dosadnih nametnika koji mogu biti opasni i po naše zdravlje.

Foto: Ana Stanciu/Hunker

Kako (i koliko često) čistiti madrac?

Dosadašnja istraživanja pokazala su da prosječni madrac sadrži od deset tisuća pa sve do nevjerojatnih deset milijuna grinja. Da, dobro ste pročitali. Unatoč ovim poraznim informacijama, postoji rješenje, a to je čišćenje. Madrac bi zato trebalo kompletno očistiti svakih šest mjeseci, odnosno dvaput na godinu. Trebali biste ga najprije usisati, mrlje očistiti otopinom napravljenom od jedne žličice deterdženta za pranje rublja pomiješanom sa šalicom tople vode, a zatim ga osvježiti je dezoderzerom madraca napravljenim od sode bikarbone i esencijalnih ulja. I to je to.

Foto: Ana Stanciu/Hunker

Kako prati jastučnice, posteljinu i plahte?

Jastučnice, posteljinu i plahte trebali biste prati najmanje jednom tjedno. Prethodno je potrebno dobro istrljati nastale mrlje kako ne biste preopteretiili perilicu. Predlažemo da izbjegavate pranje posteljine s ostalim rubljem, a pogotovo mislimo na ručnike. To će pomoći u zaštiti tkanine, a jastučnice, posteljinu i plahte obavezno uvijek istresite prije sušenja.

Foto: Stephen Paul/Hunker

Kako prati jastuke?

Jastuke je u pravilu najbolje prati svaka tri mjeseca, bez obzira na to o kojem se materijalu, odnosno punjenju jastuka radilo. Naš savjet jest da u perilicu tijekom pranja dodate nekoliko žličica sode bikarbone kako biste uklonili grinje, ali i izbjelili jastuk koliko je to moguće. Uz to slobodno dodajte malo esencijalnog ulja od, recimo lavande za svjež miris.

Izvor i foto: Hunker.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 17:30