SVE UZMITE U OBZIR

Zavjese u interijeru

Detalj zbog kojeg će vaš prostor zabljesnuti

Jedan od neizostavnih dijelova interijera svakako su zavjese, bilo da se na staklenim stijenama nalaze kao zaštita od sunca ili kao dekoracija. Općenito zavjese možemo podijeliti u pet kategorija. Postoji sunčani filter, napravljen od poliestera i lana, a sastoji se od dva sloja (zavjese i mreže), zatim dvodijelna zavjesa – izrađena je od grublje pređe, često i od ukrasne pređe. Sljedeći je reflektirajući tekstil i cilj mu je smanjiti djelovanje sunčeve energije i spriječiti odraz sunca u prostoriji. On u prostoriji održava nižu temperaturu u ljetnim mjesecima, a višu u zimskim.

Danas su tkanine za zavjese i zastore od svih tekstila u kućanstvu u najvećem razvoju. Koriste se jednobojni i raznobojni materijali u platno vezu izrađeni od pamuka, lana, vune, svile, viskoze, akrila, PET-a, sintetičke pređe, žakarda.

Posljednje su rolete, sjenila, odnosno neprozirni tekstili za prozore. Postoje dvije vrste sjenila: ona koja omogućuju prijenos svjetla izrađena od obične pamučne tkanine i ona tamne boje koja pružaju 100%-tnu neprozirnost.

Dostupni su različiti stilovi sjenila: venecijanski, okomiti, roletni zaslon. Roletni zaslon se sastoji od tkanine sa staklenim vlakanima. Vertikalna sjenila djeluju kao učinkoviti filteri za svjetlo.

Prirodni materijali su skuplji i ljepši, ali ih je teško održavati. Neki se uopće ne peru u perilici pa se moraju nositi na kemijsko čišćenje ili ih je užasno teško glačati (npr. zavjese od lana) dok su zavjese od umjetnih vlakana jeftinije, jednostavne za održavanje (lako se peru i najčešće se i ne moraju glačati).

Uz to, zavjese prate filozofiju prostora, objesit ćete moderne zavjese u sobi s modernim namještajem, a klasične zavjese će zaokružiti eleganciju prostora sa starinskim štihom.

Danas su na izboru razni načini vješanja i korištenja zavjesa – od običnih vodilica pa do rimskih, panela, raznih dekora i sl. S obzirom na to da se zavjese uobičajeno stavljaju zadnje, obično postanu onaj šlag na torti da prostor do kraja zabljesne.

1. Pazite na dimenzije zavjesa

Veličina zavjese trebala bi biti proporcionalna okviru koji se nalazi iza nje, što znači da bi trebalo pripaziti da zavjesa nije šira, ali jednako tako ni uža od prozorskog okvira. Osim širine, tu je i sama dužina zavjese koja uvelike utječe na cjelokupni izgled prostorije.

2. Zavjese prate filozofiju prostora

Prilikom odabira zavjese potrebno je uzeti u obzir stil uređenja doma. Kod minimalističkog uređenja, prioritet će biti jednostavne zavjese koje se posebno ne ističu, dok su masivne zavjese nešto što će radije odabrati ljubitelji klasičnog, eklektičnog ili rustikalnog stila.

3. Za dnevnu sobu birajte svijetle, za spavaću tamnije nijanse

U odluci kakvu zavjesu odabrati veliku ulogu ima i prostorija za koju birate. Naime, za dnevnu sobu će to biti zavjese svjetlijih nijansi koje većinu dana puštaju dnevno svjetlo, a noću nas skrivaju od znatiželjnih pogleda i pružaju privatnost.

U dnevnoj sobi provodite najviše slobodnog vremena kad ste kod kuće pa je vrlo važno da se u njoj osjećate ugodno. Svijetle nijanse zavjesa vizualno 'otvaraju' prostoriju, daju dojam veće kvadrature čak i u vrlo malenim stanovima.

Za razliku od bijelih i prozirnih zavjesa, odnosno modela svjetlijih nijansi, sve su popularnije i one tamne. Ipak, takve zavjese nešto su rjeđi izbor kad je u pitanju dnevna soba, rijetki će imati 'hrabrosti' da u dnevni boravak ukomponiraju tamne zavjese.

S druge strane, spavaća soba 'traži' znatno manje dnevnog svjetla zbog čega se sve veći broj ljudi odlučuje za tamnije nijanse zavjesa.

U dječjoj se sobi možete 'poigrati' s bojama i uzorcima, a izbor ovisi o atmosferi koju želite postići. S obzirom na to da su moderne dječje sobice često minimalistički uređene, zavjese mogu biti detalj koji će 'razbiti' monotoniju i unijeti veselu promjenu.

4. Umjesto zavjesa, odaberite rolete

Ako želite privatnost u svome domu, ali niste ljubitelj zavjesa, razmislite o roletama. Prednost im je ta što su iznimno praktično i pristupačno rješenje. Rolete se najčešće biraju za spavaće sobe. Novost su modeli sa sustavom za zamračivanje, koji štiti od sunca, ali propušta dnevno svjetlo.

Foto: Pixabay, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 08:13