ZA BLAGDANE

Želite imati kristalno čiste čaše ovih dana? Znamo kako to lako postići

 Unsplash
Osim čaša za piće, sljedeće metode možete koristiti i za čišćenje vaza za cvijeće

Upravo ste oprali gomilu čaša, ali iz nekog razloga još uvijek izgledaju zamagljeno i očajnički im je potreban još jedan ciklus. Što dalje? Prema Carolyn Forte, izvršnoj direktorici laboratorija za čišćenje Good Housekeeping Instituta, mogle su se dogoditi dvije različite stvari: minerali tvrde vode stvaraju naslage ili je vaša perilica posuđa trajno oštetila staklo. Da biste riješili prvi problem, trebat će vam ove osnovne stvari za čišćenje:

image
Unsplash

Što ćete trebati:

Bijeli ocat

Soda bikarbona

Krpa od mikrovlakana

Korak po korak upute za otklanjanje zamagljenog stakla:

Osim čaša za piće, sljedeću metodu možete koristiti i za čišćenje vaza. Za predmete poput staklenih stolova i prozora koje ne možete potopiti u kantu octa, poprskajte ocat izravno na staklenu površinu i ostavite da odstoji pet do 15 minuta. Obrišite ocat mokrom krpom od mikrovlakana, a zatim suhom krpom od mikrovlakana osušite staklo.

image
Unsplash

1. Namočite staklo u bijeli ocat.

Ako su vaš problem minerali tvrde vode, sve što trebate učiniti je potopiti staklo pet minuta u bijeli ocat. Budući da je kiseo, otopit će minerale. Za vrlo teške mrlje možete zagrijati ocat prije namakanja. Ako tvrdokorne mrlje i dalje postoje, nježno ih istrljajte s malo sode bikarbone na vršku prsta. Budite posebno nježni. Soda bikarbona je vrlo blago abrazivna i ne bi trebala grebati staklo, ali dodajte nekoliko kapi vode da napravite pastu ako ste zabrinuti da ćete oštetiti staklo.

2. Isperite čašu.

Zatim ručno isperite svaku čašu pojedinačno pod toplom ili hladnom vodom.

image
Unsplash

3. Osušite staklo krpom od mikrofibre

Osušite čaše ručnikom koji ne ostavlja dlačice ili krpom od mikrovlakana prije nego ih ponovno počnete koristiti. Najbolje je to učiniti čim ih isperete kako se na vašim čašama ne bi stvorile nove mrlje od tvrde vode dok se suše na zraku.

Kako spriječiti buduće nakupljanje naslaga

Ako ovo ne uspije, velika je vjerojatnost da je vaše staklo oštećeno — što, nažalost, znači da nemate sreće. "Ako je gornji sloj nagrižen, što se događa s nekim vrstama staklenog posuđa u perilici posuđa, to je, nažalost, trajno i ne može se ukloniti", objašnjava Forte. Zato svoje najcjenjenije posude uvijek perite ručno.

U nekim dijelovima zemlje mekana ili mehanički omekšana voda (voda bez kalcija, magnezija i drugih metala) u kombinaciji s deterdžentima za perilice posuđa i toplinom može uzrokovati nagrizanje, stvarnu promjenu strukture određenih vrsta stakla. To se događa i na skupom olovnom kristalu i na jeftinom staklenom posuđu. Ako ste omekšali vodu, koristite najmanju količinu deterdženta potrebnu za dobro čišćenje, nemojte preopteretiti perilicu posuđa kako bi voda mogla slobodno otjecati i izvadite čaše odmah nakon ciklusa pranja kako biste izbjegli visoku toplinu sušenja, koja može ubrzati proces. Osušite ih ručno ili ih jednostavno držite podalje od perilice posuđa i perite ih ručno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 11:03