SAVJETI KOJI POMAŽU

ZLATNA PRAVILA RENOVACIJE: Pet situacija u kojima je bojanje namještaja bolje izbjegavati!

 

Bojanje namještaja, pogotovo onog starog, može biti savršeni makeover koji će u potpunosti 'preobraziti' vaš dom i pružiti mu potpuno drugačiji doživljaj. Međutim, u pojedinim situacijama bolje je odustati od ove ideje, a mi smo za vas izdvojili neke od njih.

1. Znate da nećete napraviti potrebnu pripremu

Odgovarajuća priprema uvijek je jedan od najvažnijih zadataka kod bilo kakve renovacije, pa tako ni bojanje namještaja nije iznimka. Međutim, ako već dobro poznajete sami sebe i znate da nećete obaviti svu potrebnu pripremu prije bojanja namještaja, možda je bolje da odustanete od njega. Naime, brušenje površine, čišćenje prije nanošenja nove boje te preskakanje određenih, vrlo važnih koraka samo su neke od stvari koje podrazumijeva obavezna priprema.

2. Drvo namještaja je novo

Drveni namještaj vrlo je zahvalan dio u vašem domu i ako ga održavate kako treba, može vam potrajati godinama. Ako možda razmišljate o dodavanju dodatnog sjaja potpuno novom, nikad dirnutom drvetu, možda bi ipak bilo bolje (ili pametnije) da o tome razmislite još jednom. Naime, najprie biste se trebali zapitati trebate li namještaj od svježeg drveta uopće i prekrivati, s obzirom na to da je kvaliteta drveta već ionako na zavidnoj razini.

3. Ne znate što se sve radilo na namještaju

Uzeti neki stariji komad namještaja u domu koji samo bespotrebno skuplja prašinu i dati mu 'svježi' izgled uvijek je dobra ideja, ali ako ne znate koji su sve radovi rađeni na njemu, bojanjem mu možete samo nanijeti dodatnu štetu.

4. Namještaj je u vrlo lošem stanju

Promjena boje namještaja koji je već ionako u jako lošem stanju ne može mu pomoći, već će napraviti samo još veću štetu. Naime, jedna je stvar kada bojanjem namještaja nastojite samo 'osvježiti' postojeći sjaj i boju, a potpuno druga ako mislite da ćete time popraviti stanje namještaja u cjelini - budite sigurni da nećete.

5. Ne raspolažete dovoljno velikim budžetom

Uvijek je dobra ideja iskoristiti starijii komad namještaja i podariti mu novi izgled, ali ako nakon razmatranja vidite da nemate budžet koji bi vam oomogućio odgovarajuću obnovu, radije odustanite. Naime, ponekad komadi namještaja jednostavno nisu vrijedni vremena i troškova svih ručnih radova ili iskorištenih materijala. Razmislite o tome prije nego što uložite mnogo novca u neki komad namještaja koji vam možda ipak toliko ne treba.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:41