ČISTITE IH ČEŠĆE

Znate li koja su najprljavija mjesta u vašem domu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Istraživanja su pokazala da, uz očekivana mjesta poput kante za smeće ili toaleta, prljavština vreba i tamo gdje ju nimalo ne očekujete

Prilikom čišćenja doma najčešće najviše pažnje posvećujemo mjestima za koja smatramo da su najprljavija, dok skrivene bakterije vrebaju i na mjestima gdje ih nimalo ne očekujemo.

Kuhinja

Ako niste znali, najgoru ćete prljavštinu, pronaći u kuhinji. Kako pokazuju nedavno provedena istraživanja, tamo gdje se nalazi ili sprema hrana ima više bakterija od svih ostalih mjesta u domu. Više od 75 posto spužvica i krpa za brisanje površine sadrži tragove salmonele, E. coli i drugih po život opasnih bakterija. Ostali kuhinjski predmeti koje bismo morali češće čistiti su daske za rezanje, aparat za kavu, hladnjak te mjesta koja su u kontaktu s nekuhanom i neopranom hranom poput sudopera.

SAVJETI

Koristite dezinfekcijske maramice za čišćenje slavina, površina hladnjaka i radnih površina gdje pripremate hranu. Dok spužve za pranje suđa možemo sušiti u mikrovalnoj pećnicu kako bismo u njima 'ubili' bakterije. Natopite spužve u malo tople vode i dodajte pola žličice sode bikarbone. Ručnike za suđe je potrebno mijenjati nekoliko puta tjedno, a ruke trebamo prati uvijek prije i nakon rukovanja hranom.

Kvake, ručke i prekidači

Razmislite samo o tome koliko puta dnevno uđete u hodnik i upalite svjetlo, pritom ne razmišljajući o tome što ste sve dirali prije toga? Zato je vrlo važno barem jednom tjedno temeljito očistiti sve kvake, ručke i prekidače u domu kako biste uništili sve nakupljene bakterije koje ste donijeli izvana. Njihovo čišćenje nije zahtjevno, možete ih očistiti pomoću najobičnijih antibakterijskih vlažnih maramica. Bilo bi idealno kad biste za čišćenje svakog mjesta koristili novu maramicu, a ne istu jer u tom slučaju nećete postići mnogo.

Kozmetička torbica

Torbica u kojoj čuvate omiljenu kozmetiku često je pravo leglo bakterija. Možda niste ni svjesni da, nerijetko, svome licu i tijelu nanosite ogromnu štetu prilikom stavljanja šminke, a krivac je upravo vaša kozmetička torbica. Kistovi za nanošenje šminke, maskara, ruž, balzam za usne i puder na sebi mogu sadržavati ogromnu koncentraciju bakterija koje izazivaju ekceme i konjuktivitis, a u gorim slučajevima čak neke kronične upale. Pa, kako onda spriječiti širenje bakterija? Kozmetičku torbicu praznite i redovito čistite, i to na čistom i suhom mjestu na sobnoj temperaturi. Da bi četkice za nanošenje šminku bile čiste, morali biste ih prati jednom tjedno. Mnogi liječnici preporučuju zamjenu kozmetike svakih šest mjeseci do godinu dana, ovisno o tome o kojem se proizvodu točno radi.

Posude za hranu kućnih ljubimaca

Kućni ljubimci također mogu unijeti prljavštinu i štetne bakterije u vaš dom, posebno ako mnogo vremena provode izvan kuće. Prema nedavno provedenom istraživanju, posude za hranu kućnih ljubimaca nalaze se na visokom četvrtom mjestu najprljavijih mjesta u domu.

Pametni telefoni, tipkovnice i daljinski upravljač

Osobne stvari kao što su pametni telefoni, tipkovnice i TV daljinski upravljači također su pravo leglo mnogih bakterija. Razlog tome je jednak kao i u slučaju s prljavim kvakama, ručkama i prekidačima. Kad koristite ove predmete često ni ne razmišljate o higijeni i stvarima kojima ste dotakli netom prije rukovanja s njima. Većina klasičnih dezinfekcijskih maramica sigurna je za čišćenje elektronike, ali ako želite biti potpuno sigurni, u trgovinama možete pronaći i posebne elektroničke potrepštine za čišćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:51