Ekspertiza

Fileri i botoks u dentalnoj medicini novi su hit

Injekcije mladosti kako ih popularno nazivaju, sve više se apliciraju u stomatološkim poliklinikama jer se upravo stomatologe smatra vještima u tretiranju lica.
 ISTOCK

Zadnjih godina sve traženija usluga u stomatološkim ordinacijama je pomlađivanje botoksom i dermalnim filerima. Prema iskustvima mnogih dentalnih stručnjaka, kako stranih tako i domaćih, ove "injekcije mladosti" bile su među najtraženijim anti- age tretmanima u 2020., a kako se čini, ta tendencija će rasti i u idućoj godini. Dva su razloga zbog čega su se botoks i dermalni fileri u velikom broju preselili u stomatološke ordinacije. Prvi je taj što se zbog prirode njihovog posla stomatologe smatra osobito preciznima i vještima u tretiranju lica, a drugi je dentalna estetika. Svaki je, naime, osmijeh još privlačniji uz porculanski ten i zavodljive usnice.

Da bismo vam pojasnili prednosti botoksa, odnosno dermalnih filera, razgovarali smo sa stručnjacima iz poznatih zagrebačkih stomatoloških poliklinika koji se slažu da je riječ o najboljim neinvazivnim saveznicima za zadržavanje lijepog i mladolikog izgleda.

image
Hijaluronski dermalni fileri jednako se preporučuju ženama kao i muškarcima i to bez obzira na dob. Kod mlađih se primjenjuju radi prevencije prvih bora, dok kod starijih pomlađuju i korigiraju znakove starenja na licu i vratu.
iSTOCK

- Botoks je prirodni protein koji "umiruje-uspavljuje" mišić i čini ga neaktivnim. Najveću primjenu ima u estetici lica gdje pegla bore. Dermalni fileri koriste se isključivo za estetiku lica. Na bazi su hijaluronske kiseline koja je prirodnog sastojka našeg tijela. Ovakav holistički pristup omogućava postizanje harmonije lica i osmijeha nakon završene stomatološke terapije - kaže dr. Matija Gikić iz stomatološke poliklinike Gikić.

Hijaluronski dermalni fileri jednako se preporučuju ženama kao i muškarcima i to bez obzira na dob. Kod mlađih se primjenjuju radi prevencije prvih bora, dok kod starijih pomlađuju i korigiraju znakove starenja na licu i vratu. Idealno vrijeme za početi s filerima je pojava prvih bora jer se nepoželjne linije na licu lakše ispravljaju na samom početku nego kasnije, a redovitim obnavljanjem tretmana sprečava se njihovo produbljivanje te odgađa proces starenja.

Uz to što kožu pomlađuju - vraćajući joj elastičnost i punoću te dubinski hidriraju - dermalni fileri rješavaju i druge nepravilnosti.

U stomatološkoj poliklinici TIM DENT Miličić ističu da su hijaluronski fileri izuzetno popularni u posljednje vrijeme.

- To treba prepisati neinvazivnosti zahvata što ovaj tretman čini mnogo poželjnijim od invazivnih kirurških zahvata, a rezultati se isto tako brzo primjećuju i relativno dugo traju. Upravo u ovu kategoriju spadaju dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline koja stvara mrežu za vezanje kolagena, neophodnog za mladolik izgled. Dermalni fileri apliciraju se u zoni usana, nosa, brade i vrata, tretirajući brazde oko usana, ispod nosa i na čelu, bore iznad usana, oko očiju, bore podočnjaka te bore na vratu, a mogu korigirati i ožiljke. To je svojevrsno estetsko nekirurško modeliranje lica. S hijaluronskim filerima fizički izgled lica je pomlađen i osvježen, a istovremeno potpuno prirodan.

image
Tretmani hijaluronskim filerima brzi su, bezbolni i vrlo jednostavni zahvati za koje ne treba dulje od pola sata.
iSTOCK

Jedan od najtraženijih tretmana dermalnim filerima je konturiranje i povećavanje volumena usnica kod kojeg postoje određena pravila.

- Kod mlađih pacijenata usne se popunjavaju volumno, a kod starijih prvo treba hidrirati usne filerom niže koncentracije hijalurona. Tek potom se oblikuju usne prema željama pacijenta stvarajući skladan osmijeh - praksa je u poliklinici Gikić.

Pomlađivanje botoksom lider je za estetiku lica. Od 2002. kada je odobreno njegovo korištenje u kozmetičke svrhe, tretman botoksom godišnje se izvede i do 6 milijuna puta.

- Botoks onemogućava pokretanje mišića na aplicirano mjesto i tako sprečava aktiviranje pokreta koji je i doveo do stvaranja bore - napominje dr. Maja Mimica iz dental centra mimica, dodajući da se botoksom najčešće tretira čelo te područje oko očiju i usana. Rezultat su podignute obrve, zaglađene bore smijalice i vidljive bore na čelu, a lice više ne izgleda namrgođeno već vedro, mlađe i svježe.

Kad je u pitanju područje usana, botoks u stomatologiji ima i funkciju nekirurške korekcije takozvanog 'gummy smilea' kod kojeg se prilikom osmijeha previše vidi zubno meso. U tom slučaju botoks se precizno i pažljivo aplicira u mišiće koji su odgovorni za podizanje gornje usne te blokira njihov rad i tako se smanjuje prikazivanje zubnoga mesa prilikom smijanja. Manje je poznato da se botoks primjenjuje i za rješavanje bruksizma, nesvjesnog "škrgutanja-stiskanja" zuba, od čega pati određen broj ljudi tijekom spavanja.

Za razliku od tretiranja botoksom, koja se rade u gornjoj trećini lica te ne ovise o zahvatima u usnoj šupljini, tretmani filerima ne savjetuju se tijekom većih dentalnih korekcija, osobito ugradnje implantata.

image
Za razliku od tretiranja botoksom, koja se rade u gornjoj trećini lica te ne ovise o zahvatima u usnoj šupljini, tretmani filerima ne savjetuju se tijekom većih dentalnih korekcija.
iSTOCK

- Ne postoji jedinstvena smjernica koliko vremena pričekati, ali ako se radi o opsežnom zahvatu i većim rekonstrukcijama kao što je All-on-4 preporučujemo uvijek tretman hijaluronom odgoditi do završetka oporavka, i to nakon perioda cijeljenja. Sama rana u ustima ne mora biti kontraindikacija, ali eventualni edemi i hematomi na koži i sluznici mogu otežati ovaj estetski zahvat. Također, postoji mogućnost pojave herpes simplex infekcije zbog traume u ustima, pa je i to jedan od razloga zašto preporučujemo završiti liječenje implantatima, a tek onda posegnuti za estetskim tretmanom hijaluronom. Osim toga, korekcija mekih tkiva uvijek slijedi nakon potpore tvrdih tkiva, odnosno u ovom slučaju nakon ugradnje implantata i postavljanja krunica. Tek onda se revidira utjecaj potpore tvrdih tkiva na estetiku lica, te se filerima i botoksom radi "final touch", odnosno fino konturiranje mekih tkiva - kaže dr. Petra Stulić Sandev iz stomatološke ordinacije Sandev.

Tretmani hijaluronskim filerima brzi su, bezbolni i vrlo jednostavni zahvati za koje ne treba dulje od pola sata, a nema straha od alergija jer su biokompatibilni i biološki razgradivi u koži.

image
Od 2002. kada je odobreno korištenje u kozmetičke svrhe, tretman botoksom godišnje se izvede i do 6 milijuna puta.
iSTOCK

Ubrizgavanje botoksa traje čak i kraće, s tim da se u oba slučaja uobičajenim dnevnim aktivnostima može vratiti odmah nakon tretmana. Efekt pomlađivanja botoksom vidljiv je nakon 3 do 5 dana, a njegov učinak može trajati i do šest mjeseci. Prvi rezultati filera uočljivi su odmah nakon aplikacije.

- Konačni će se pokazati za dva tjedna kada se hijaluronska kiselina u potpunosti raspodijeli na tretirano područje lica. Period između dva tretmana ovisi od osobe do osobe te o vrsti i gustoći filera. Odlični rezultati zadržavaju se od 10 do 15 mjeseci, no preporuka je apliciranje jednom godišnje - zaključuje dr. Maja Mimica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 08:08