Bannonova populistička akademija ostaje bez sjedišta u Italiji

Planovi Stevea Bannona o pretvaranju srednjovjekovnog samostana južno od Rima u populističku akademiju čine se propalim, nakon što su talijanske vlasti u petak objavile kako će otkazati najam tog prostora.
Steve Bannon, bivši strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, poznat je po povezivanju europskih populista i nacionalista
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Samostan Trisulti iz 13. stoljeća prošle je godine zauzeo Institut za ljudsko dostojanstvo (DHI), ultrakonzervativna katolička grupa koju je osnovao Bannon.

Talijansko ministarstvo kulture priopćilo je kako je započelo postupak otkazivanja 19-godišnjeg najma Banonnovom institutu zbog 'višestrukog kršenja ugovora'.

Iako ministarstvo to ne spominje, Bannonovi suparnici već duže vrijeme optužuju DHI što u prijavi za najam nije naveo da će samostan pretvoriti u političku akademiju.

Talijanske novine La Repubblica izvijestile su ranije ovog mjeseca kako je bankovni dokument koji je DHI priložio kao dio prijave krivotvoren.

Benyamin Harnwell, odani Bannonov sljedbenik koji vodi DHI i živi u Trisultiju nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Odluka ministarstva je 'pobjeda pravne države, zdravog razuma i lokalne zajednice', rekao je Nicola Fratoianni, vođa lijeve stranke Sinistra.

Trisulti je izoliran posjed na 15000 četvornih kilometara kojim su nekoć upravljali redovnici Svetoga Benedikta, zaštitnika Europe.

Bannon, nekadašnji savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i samoproglašeni mentor europskih populista, budućnost samostana vidio je kao 'pola srednjovjekovni sveučilišni kampus, a pola gladijatorsku školu za kulturne ratnike'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:24