Boris Johnson šalje pismo sa zahtjevom za odgodu Brexita, ali ga neće potpisati. Potpisat će drugo pismo u kojem tvrdi da bi odgoda bila pogreška

Britanski premijer je naprosto srušio sva pravila parlamentarne demokracije: otvoreno ne prihvaća odluke izabranog zakondavnog tijela.
Boris Johnson na sastanku G-7 raspravlja s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom
 Andrew Parsons / REUTERS

Dva relevatna izvora, Politico.eu i The Guardian donose istu vijest: Boris Johnson je potvrdio u telefonskom razgovoru s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća, da će mu poslati pismo u kojem će tražiti dodatu odgodu Brexita nakon 31. listopada. A tijekom večeri pridružio im se i AFP.

Razgovor je, kako navodi Politico, vođen u 20.15 minuta po bruxelleskom vremenu.

Pismo je stiglo i prije vremena.

U njemu je zatražena odgoda. No, to nije bilo pravo pismo. Riječ je o običnoj preslici odluke Parlamenta o potrebi odgode Brexita.

Tusk je najavio da će odmah početi konzultacije s čelnicima zamalja članica o tom prijedlogu. Da bi prijedlog bio prihvaćen potrebno je da se suglasi svih 27 zemalja članica. Ambasadori zemalja članica raspravljat će o Johnsonovom pismu u nedjelju ujutro.

I BBC je najavio pismo, ali i prvi objavio da ga Johnson neće potpisati. Što je bilo točno.

No, uz to je pismo, koje je morao poslati jer to od njega traži Parlament (što doslovce stoji u tom dokumentu), došlo još jedno, ovo s njegovim potpisom.

U kojem je rekao kako smatra da bi odgoda bila pogreška. I, što je posebno interesantno, britanski premijer će od čelnika EU tražiti da zatraže od britanskih zastupnika da ponovo promisle svoju odluku te ga glasaju za sporazum između Ujedinjene Kraljevine i EU bez ikakvih daljnjih odluka. U Tuskove je ruke došlo i treće pismo, ono britanskog ambasadora s uputama za uporabu pisama britanske vlade.

Tako Johnson i njegov tim žele stvoriti situaciju u kojoj će učiniti što je parlament od njega tražio uz jasnu poruku Bruxellesu: od vas očekujem negativan odgovor. A za takvo očekivanje ima potporu u dvije subotnje izjave:

Francusko predsjedništvo je u subotu objavilo: "Naša je poruka jasna, sporazum je ispregovaran. Sad je na britanskom parlamentu da kaže prihvaća li ga ili odbacuje. Dodatno produljenje nije u čijem interesu".

A irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je izjavio kako je stav Dublina bio da je produljenje prihvatljivije od izlaska bez sporazuma. No, odluka mora biti jedistvena, svih članica Vijeća EU. Bilo koji premijer može to zaustaviti, a mislim da EU želi da stvari budu razvidne i jasan završetak beskonačnih pregovora i spekulacija. Zatom mislim da zahtjev za produljenjem neće biti prihvaćen tako jednostavno.

Prvo subotnje zasjedanje parlamenta nakon 37 godina trebalo je biti zaključeno prihvaćanjem sporazuma koji je Johnson postigao s EU-om prošli četvrtak, čime bi uspio u onome što Theresa May nije postigla - dobivanju podrške dogovora s Bruxellesom.

63-godišnji Oliver Letwin je bivši ministar poznat po svom ljubaznom ponašanju i znanjem procedura kojima je rješavao nesuglasice u parlamentu. Zbog Brexita je dobio ugled buntovnika s razlogom - zaustavljanja izlaska iz EU-a bez dogovora.

No Letwin, kojeg je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke, premijeru je pripremio zamku.

Potezom koji je raskrinkao nepovjerenje obaju strana u parlamentu, Letwin je progurao amandman od 26 riječi koji, kako tvrdi bivši torijevac, odgodom glasanja o sporazumu otklanja bilo kakve šanse Brexita bez dogovora.

Njegov amandman dobio je 322 glasova, a Johnson 306. Letwina su podržali laburisti, Škotska nacionalna stranka, liberalni demokrati, sjevernoirski unionisti i manje stranke. Uz Johnsona su stali konzervativci, neovisni, ali i šest pobunjenih laburista.

Letwin je time je poremetio Johnsonove planove za subotu i natjerao ga da od EU-a traži odgodu izlaska do kraja siječnja 2020.

Nakon što je Johnson napustio skupštinu, njegov tim je najavio da će se glasanje o sporazumu održati u ponedjeljak.

No amandman Letwina, koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, zahtijeva da se prihvaćanje tog dogovora odgodi dok se ne izglasaju sve mjere potrebne da bi se on proveo.

"Današnja specifična odluka donjeg doma pri prihvaćanju amandmana bila je da neće prihvatiti sporazum dok se ne provedu zakonodavne razine implementacije", odgovorio je bivši torijevac na najavu Johnsonovog tima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:00