Britanci predstavili pregovarački okvir za trgovinski sporazum s EU: 'Imate četiri mjeseca za dogovor, inače odlazimo'

“Imate četiri mjeseca da s nama dogovorite trgovinski sporazum, a nakon toga odlazimo i pod cijenu Brexita bez sporazuma.” Tom bi se rečenicom mogao sažeti pregovarački okvir Ujedinjene Kraljevine za dogovaranje novih trgovinskih uvjeta s Europskom unijom.
Britanski premijer Boris Johnson
 various sources / AFP

London je svoj strateški plan službeno predstavio samo dva dana nakon što je to učinila EU. Očekivano, strategija vlada Borisa Johnsona vrlo je oštra, a London se uistinu potrudio kako bi Bruxellesu dao do znanja da je u svakome trenutku spreman 'okrenuti leđa od pregovora'.

Downing street želi nove uvjete trgovine s jednim od ključnih ekonomskih partnera, EU, dogovoriti najkasnije do lipnja 2020. godine, za samo četiri mjeseca, kako bi se sporazum mogao ratificirati do rujna. Iz pregovaračkog se okvira može zaključiti da se London nada sporazumu koji će nalikovati onom kojeg EU već ima s Australijom ili Kanadom. Međutim, ekonomski stručnjaci upozoravaju da takav trgovinski sporazum nije moguće dogovoriti u manje u četiri mjeseca. Štoviše, eksperti upozoravaju kako nema logike ni u tome da sporazum između EU i Ujedinjene Kraljevine, s obzirom na geografsku blizinu i povezanost, bude temeljen na trgovinskom sporazumu kojeg Unija ima s državama od kojih ih dijele oceani. Britanska strana navodi da geografska blizina i veličina države nije presudan faktor u trgovinskim pregovorima dvije strane.

Međutim, nedugo nakon što je britanska vlada predstavila svoj strateški plan za pregovore s EU, pala je vrijednost funte u odnosu na euro i dolar.

Johnson želi liberalizirano tržište koje bi podrazumijevalo ukidanje carina, pristojbi, naplata i kvota za trgovinu poljoprivrednim i tvorničkim dobrima. Dalje, smatra da pitanje subvencija i tržišne konkurentnosti ne bi trebalo biti predmet trgovinskog sporazuma, kao ni mehanizma za rješavanje sporova koji je već usvojen u sklopu političke deklaracije Sporazuma o Brexitu. Britanci smatraju da bi se pitanje ribarstva trebalo riješiti posebno, a da se moguće rješenje krije u organizaciji godišnjih sastanaka na kojima će se svake godine iznova definirati optimalne kvote i tržišni uvjeti za taj sektor.

Britanija je najavila da želi pravno obvezujuće garancije za pristup financijskom tržištu Europske unije, kojim želi spriječiti da London kao najveći financijski centar bude isključen iz lukrativnih sektora poput bankarstva, osiguranja i upravljanja imovinom.

Trgovinski sporazum s EU Ujedinjenoj bi Kraljevini ponudio predvidljiv i transparentan poslovni okvir s najvećim trgovinskim blokom na svijetu, ali London je jasno dao do znanja da on mora biti temeljen na “dobrovoljnoj suradnji”.

- Naša vizija budućih odnosa temeljena je na prijateljskoj suradnji jednakih partnera koji uzajamno poštuju suverenitet i pravnu autonomiju onog drugog – stoji u službenom priopćenju britanske vlade, naglasivši pritom da London neće prihvatiti nadležnost Europskog suda pravde u rješavanju eventualnih sporova.

- Želimo najbolji mogući sporazum s EU, ali ipak nismo spremni žrtvovati svoj suverenitet – upozorio je britanski ministar Michael Gove.

London je odlučno odbacio prijedlog kojeg je prije samo nekoliko dana predstavila Europska unija, kazavši da “ne postoji stvarna potreba na inzistiranju jednakih pravila igre” na tržištu.

EU i UK će već sljedećega tjedna započeti pregovore o novom sporazumu kojim bi se trebali definirati uvjeti suradnje nakon Brexita, ali još uvijek nije definiran format tih razgovora.

No, već se sada može očekivati da pregovori neće ići glatko. London je do sada u nekoliko prilika prekršio obećanje dano Bruxellesu, zbog čega bi razgovori mogli započeti na sigurnoj distanci s “figom u džepu”. Europska unija je početkom tjedna najavila da će pregovori s Britanijom biti “vrlo teški”, a u slučaju da London ne uspije osigurati novu kopnenu granicu na Irskom otoku, mogli bi i potpuno propasti.

Obje strane slažu se oko toga da bi se dogovor trebao postići najkasnije do 31. prosinca 2020. godine, ali je Unija u nekoliko prilika naglasila da bi bilo mudro produljiti rok za pregovore. Naime, povjerenik Europske komisije Phil Hogan upozorio je britanske kolege da bi se sporazum, da bude usvojen do 31. prosinca, trebao dogovoriti do listopada kako bi se osiguralo dovoljno vremena da se on prevede na sve europske jezike i ratificira u nadležnim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:59