Debata Johnsona i Corbyna: ''Vi želite prodati zdravstveni sustav američkim korporacijama''

Britanski premijer i lider konzervativaca Boris Johnson suočio se u petak sa svojim najvećim suparnikom, liderom laburista Jeremyjem Corbynom.
Lider konzervativaca Boris Johnson i lider laburista Jeremy Corbyn tijekom televizijske debate uoči izbora u Londonu, 19. Studeni, 2019.
 via REUTERS

Tijekom televizijskog sučeljavanja uoči izbora 12., koju je prenosio kanal ITV Corbyn i Johnson su se međusobno optuživali za kršenje obećanja.

Johnson je još jednom potvrdio i nekoliko puta se vraćao na svoj slogan: ' izvesti ću Ujedinjenu Kraljevinu iz Europske unije 31. siječnja sa sigurnošću. Uvjeravao je da za to ima 'već ima gotov sporazum'. No, moramo se prisjetiti da ni taj sporazum o izlasku nije bio prihvaćen u britanskom parlamentu.

Corbyn je izjavio da je spreman pregovarati novi sporazum o izlasku iz EU koji bi trebao biti dogovoren u roku od šest mjeseci. Potom je potvrdio da planira organizirati referendum na kojem će Britanci moći odlučiti između ostanka Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji ili izlaska sa sporazum.

Corbyn je spreman provesti bilo koji rezultat tog glasanja, a tijekom večeri je optužio Borisa da je spreman 'prodati zdravstveni sustav američkim korporacijama'.

Razlika između dva kandidata bila je očita tijekom kruga brzih pitanja. Na pitanje 'je li monarhija prikladan svrsi' Corbyn je odgovorio da se 'institucije monarhije trebaju poboljšati' što je razveselilo publiku. Johnsonov odgovor da je monarhija 'besprijekorna' je pak ostavila publiku u šutnji.

Anketa You Gova je pokazala da su gledaoci bili podijeljeni po pitanju tko je bio bolji u predizbornoj debati tako je 51 posto njih reklo da je Johnson imao bolji performans, dok je njih 49 podržalo Corbyna jer je bio uvjerljiviji.

Boris je pobijedio na temi Brexita, no Corbyn je ostvario bolji kontakt i povjerenje po drugim pitanjima posebice onim a koji se tiču socijalnog i zdravstvenog sustava.

Unatoč svemu, rasprava je razotkrila da postoji velika neizglednost o ishodu sljedećih izbora. Još jednom se dokazalo da zemlja od početka procesa Brexita samo još dublje tone u podijeljenost birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:37