Donald Tusk će u Zagrebu postati novi predsjednik Europske pučke stranke

Aktualni predsjednik Europskog vijeća, Poljak Donald Tusk, zamijenit će Francuza Josepha Daula na čelu Europske pučke stranke (EPP), najveće političke grupacije u EU kojoj pripada i hrvatski HDZ.
Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk narednih će dana u Zagrebu biti i formalno potvrđen za novog predsjednika EPP-a, najveće političke grupacije u EU kojoj pripada i HDZ
 Toby Melville / REUTERS

Tusk će za predsjednika EPP-a biti potvrđen na izbornom kongresu grupacije koji će se održati u Zagrebu narednih dana. Unatoč tome što predsjednik Europskog vijeća na odlasku još uvijek nije formalno potvrdio svoje novo radno mjesto, stranka je objavila da on jedini kandidat za tu funkciju.

Osim novog predsjednika grupacije, sljedeća će se dva dana izabrati i 10 potpredsjednika, glavni tajnik te rizničar grupacije. Nijemac Christian Schmidt iz vladajuće stranke CSU jedini je kandidat za rizničara, dok je za potpredsjednika stranke trenutno kandidirano čak 12 članova EPP-a. Povjerenici Johannes Hahn (Austrija), Marija Gabriel (Bugarska), donedavni predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, Francuz Frank Proust te Nijemac David McAllister samo su neki od pretendenata na tu uglednu funkciju.

Novi sastav najmoćnije političke obitelji Europske unije morat će odgovoriti na izazov klimatskih promjena, proširenja članstva EU na Zapadni Balkan, ali i pitanje statusa mađarske stranke Fidesz koju je grupacija prošloga ožujka suspendirala zbog narušavanja vladavine prava u toj državi.

Na stranačkom kongresu koji će se održati narednih dana u Zagrebu, prijestolnici države koja u siječnju kao najmlađa članica EU prvi put preuzima predsjedanje tom integracijom, sudjelovat će više od 2.000 članova EPP-a. Među sudionicima bit će i brojni šefovi država i vlada Europe, među kojima će se naći i Angela Merkel, Sebastian Kurz, Jean-Claude Juncker i novoizabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Iako je najava dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kongres EPP-a, grupacije kojoj formalno pripada njegova stranka SNS, podiglo puno prašine, čelnik susjedne države ipak je otkazao svoj dolazak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:28