EU je predstavila platformu za umjetnu inteligenciju u kojoj će ključnu ulogu imati Francuska

Na inicijativu nekolicine francuskih aktera, najnoviji europski projekt umjetne inteligencije AI4EU, ima cilj stvoriti platformu za suradnju europskih istraživača i tvrtki, piše francuski tjednik La Tribune, medijski partner Euractiva.
Cedric Villani, francuski matematičar i zastupnik stranke LREM
 Etienne Laurent / REUTERS

- Moramo se razlikovati, ne samo po našim propisima, već i po kulturi - rekao je Cédric Villani, zastupnik stranke La République en Marche (LREM) francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, o umjetnoj inteligenciji na otvaranju prve Europske noći umjetne inteligencije u Parizu.

Najveći poznavatelj sektora umjetne inteligencije u LREM-u prisustvovao je događanju kako bi podržao platformu AI4EU (Umjetna inteligencija za Europsku uniju), koja će biti lansirana ovog ljeta, prema navodima Patricka Gatelliera, voditelja istraživanja i razvoja u multinacionalnoj kompaniji Thales.

Njegov će cilj biti promicanje vizije EU-a za umjetnu inteligenciju koja se usredotočuje na etiku, a tvrtkama na terenu pruža potporu istraživačkim projektima i mogućnostima financiranja. Platforma će imati program za pretraživanje koja će biti posvećena umjetnoj inteligenciji, prostor za izradu dostupnih skupova podataka i resurse za testiranje algoritama i drugih prototipa.

Postavljeni su glavni ciljevi projekta, ali detalji su još u toku izrade.

Ključna uloga Francuske

U trogodišnjem projektu Europske komisije vrijednom 20 milijuna eura sudjeluje 79 javnih i privatnih partnera iz čak 21 države članice Europske unije. Međutim, Francuska postaje pokretačka snaga inicijative AI4EU.

Kompanija Thales koordinira projekt, dok je tvrtka France Digitale glavni organizator. Francuska digitalna tvrtka Qwant će biti zadužena za stvaranje platforme za pretraživanje, a div OVH će biti glavni poslužitelj u mreži.

Povrh toga, AI4EU je uspostavio svoje prvo partnerstvo za promicanje umjetne inteligencije s regijom Île-de-France.

Tim projektom, Francuska se nada da će promicati svoje etičke vrijednosti na europskoj razini kako bi se razlikovala od kineskih i američkih divova. To je potvrdio i Mohammed Adnène Trojette, savjetnik francuskog predsjednika i premijera, koji je na događanju održao govor u ime Cedrica O, odsutnog državnog tajnika za digitalnu ekonomiju.

- Moramo promicati humanističku viziju AI. Moramo definirati ravnotežu između tehnološkog napretka i zaštite naših vrijednosti - kazao je na uvodnoj konferenciji.

Kako bi se osiguralo poštivanje ove ravnoteže, AI4EU će formirati vlastito etičko vijeće sastavljeno od pojedinaca izvan projekta, kao i industrijskih i znanstvenih savjetnika. Institucija će također podržati istraživanja o formuliranju i provjerljivosti algoritama, dva bitna pitanja transparentnosti koja će pomoći razumjeti odluke vezane za umjetnu inteligenciju.

Platforma bi trebala imati različite pristupnike s mnogim europskim inicijativama posvećenim umjetnoj inteligenciji. Do kraja godine pokrenut će se osam industrijskih pilot projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:16