Europski sud pravde odobrio provedbu trgovinskog sporazuma EU i Kanade

Europski sud pravde (ECJ) ocijenio je u priopćenju objavljenom u utorak kako je trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade zakonit.
Kanadski premijer Justin Trudeau (u sredini) u drštvu predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska (lijevo) i predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera (desno)
 Eric Vidal / REUTERS

Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) sklopljen je u rujnu 2017. godine, no za njegovu potpunu provedbu potrebno je odobrenje svih 28 država članica Unije. Zbog dijela dokumenta u kojem se nalaze klauzule o mehanizmima rješavanja sporova između stranih ulagača i država, belgijska pokrajina Valonija odbijala je dati svoje odobrenje, te su zatražili očitovanje Suda pravde o usklađenosti zakona Unije i određenih dijelova trgovinskog sporazuma s Kanadom.

Belgijska zakonodavna procedura funkcionira po principu regionalnih parlamenata, te su Valonci odlučili blokirati CETA-u jer smatraju da dio sporazuma koji se tiče rješavanja investicijskih sporova direktno dovodi u pitanje neovisnost pravosuđa EU i potkopava rad ECJ-a, dok istovremeno pogoduje multinacionalnim tvrtkama koje će sporove moći rješavati na posebnim sudovima i pritom tužiti državne službe, što u konačnici dovodi i do krojenja javne politike.

Nezavisni odvjetnik Yves Bot, čije mišljenje ECJ u načelu prihvaća, smatra da odredbe CETA-e ne utječu na neovisnost odlučivanja Europskog suda pravde jer su drugim sudovima propisana proceduralna jamstva pri rješavanju sporova. Prema njegovom mišljenju ta su jamstva sasvim dovoljna da bi se spriječila ugroženost autonomije pravosudnog sustava Unije.

U utorak se Europski sud pravde službeno očitovao naglasivši kako 'Sporazum ne utječe negativno na autonomiju pravosuđa Europske unije, a ne utječe ni na načelo da ECJ ima isključivu nadležnost nad konačnim tumačenjima zakona Unije', prenosi agencija AP.

Podsjetimo, CETA sadrži odredbe o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade te odredbe o zaštiti ulagača, tim su sporazumom eliminirane carine između dviju država te su povećane kvote za ključne proizvode u trgovinskoj razmjeni. EU dužnosnici procijenili su kako je Unija putem trgovinskog sporazuma s Kanadom uštedjela tvrtkama oko 600 milijuna eura godišnje.

Očitovanjem Suda pravde trgovinski sporazum s Kanadom dobio je zeleno svjetlo za potpunu primjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:45