Nizozemski zakonodavci odobrili trgovinski sporazum između EU i Kanade

Nizozemski zakonodavci su tijesnom većinom u Donjem domu parlamenta usvojili trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade, koji se kolokvijalno naziva CETA.
Nizozemski premijer Mark Rutte i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
 ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

- Ovaj sporazum simbolizira naše vrijednosti i zajedničku viziju budućnosti naših zemalja – zaključila je ministrica međunarodne trgovine Sigrid Kaag, koja je skeptične nizozemske parlamentarce pozvala da usvoje sporazum “zbog postojećih geopolitičkih turbulencija i velikoj neizvjesnosti na svjetskoj sceni”.

Sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom usvojen je sa 72 glasa za i 69 glasova protiv.

CETA predviđa uklanjanje carinske kontrole, kao i podizanje kvota u ključnim industrijskim granama europsko-kanadske trgovine. Bruxelles očekuje da će sporazum europskim i kanadskim kompanijama omogućiti uštedu i do 600 milijuna eura godišnje.

EU želi ratificirati trgovinski sporazum s Kanadom prije nego što počne pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Britanijom.

Da bi CETA i službeno stupila na snagu, trebaju je ratificirati nacionalni parlamenti svih država članica EU. Unatoč tome što je Donji dom nizozemskog parlamenta usvojio trgovinski sporazum, on još treba dobiti blagoslov Senata u kojem liberali Marka Ruttea nemaju većinu. S obzirom na to da je sporazum u Donjem domu bio usvojen tijesnom većinom zbog otpora brojnih zastupnika, još uvijek nije izgledno da će CETA biti usvojena, čime bi se mogao zakomplicirati cijeli proces ratifikacije sporazuma koji je neslužbeno na snazi od 2017. godine.

Naime, nizozemski zastupnici strahuju da bi se liberalizacijom trgovine s Kanadom narušila sigurnost hrane i standarda proizvoda, ali da bi se i nizozemske poljoprivrednike stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju u Kanadi.

Ključnu ulogu u cijelome procesu imaju nizozemski laburisti koji su svojedobno, kao dio vladajuće koalicije, sudjelovali u pregovorima o trgovinskom sporazumu, ali su sada istim tim uvjetima odlaskom u opoziciju povukli svoju podršku.

Prema trenutno dostupnom dnevnom redu, Senat bi o toj temi trebao raspravljati sljedećega mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:53