Von der Leyen i Trump obećali veći angažman oko trgovinskog sporazuma; je li moguća suradnja 'zelene dame' i poricatelja klimatskih promjena?

Na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom gradiću Davosu, jučer su se prvi put službeno sastali nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i američki predsjednik Donald Trump.
Bio je ovo prvi službeni susret nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen (lijevo) i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, na kojem su se obećali maksimalno angažirati oko deblokade trgovinskih pregovora
 JIM WATSON / AFP

Njihov je susret poslužio kao svojevrsni simbol budućih transatlantskih odnosa, osobito ako aktualni predsjednik na izborima za nekoliko mjeseci produži svoj boravak u Bijeloj kući za još jedan mandat.

Odnosi na relaciji Bruxelles-Washington posljednjih su mjeseci bili vrlo komplicirani, osobito nakon uvođenja carina na uvoz aluminija i čelika kojima je narušena trgovinska suradnja starih saveznika. No, francuski predsjednik Emmanuel Macron i Donald Trump su nedavno 'zakopali ratnu sjekiru' i postigli, barem privremeno, primirje oko pitanja uvođenja poreza tehnološkim divovima, obećavši da do kraja 2020. godine niti Pariz niti Washington to neće učiniti.

Primirje s Parizom i pozitivno ozračje švicarskih Alpi, potaknuli su novu šeficu Komisije da s Donaldom Trumpom uspostavi osoban kontakt. Uoči sastanka von der Leyen je najavila da je njoj 'kao Europljanki koja vjeruje u transatlantsko savezništvo, važno očuvati čvrstu vezu koja već stoljećima povezuje naša društva i gospodarstva'.

- Čuo sam da je odlučna pregovaračica, što je za nas loša vijest jer planiramo dogovarati veliki trgovinski sporazum – izjavio je Trump nakon sastanka s von der Leyen, čime je potvrdio da je deblokada trgovinskih pregovora Washingtona i Bruxellesa bila vodeća tema njihova susreta.

Von der Leyen je potvrdila da su ona i Trump 'razmijenili bilješke i stavove o ključnim izazovima', čime bi se čitajući između redaka moglo zaključiti da su se, diplomatskim riječnikom, složili da se ne slažu.

Naime, nova šefica Komisije u vrlo je nezgodnoj poziciji zato što želi deblokirati trgovinske pregovore s Washingtonom, dok istovremeno mora uvjete tog sporazuma dogovoriti s jednim od vodećih poricatelja klimatskih promjena. S jedne strane, njezin vrlo ambiciozan Zeleni sporazum Europu bi tijekom narednih deset godina mogao koštati i do bilijun (tisuću milijardi) eura, zbog čega nova Komisija treba biti kreativna u pronalasku sredstva kojima će takvu investiciju podmiriti. Trgovinski sporazum s jednom od vodećih ekonomija svijeta, ako se dobro osmisli, mogao bi imati blagotvoran učinak za punjenje europskog proračuna. No, s druge strane, Bijela kuća ekoskeptika Donalda Trumpa sigurno neće prihvatiti 'zelene' regulative na kojima će von der Leyen inzistirati zbog očuvanja vlastitog kredibiliteta po pitanju borbe protiv klimatskih promjena.

Šefica Komisije i predsjednik Trump dogovorili su sastanak koji bi se uskoro trebao održati u Washingtonu, a na kojem planiraju konkretizirati suradnju Europske unije i SAD-a. Bruxelles bi tako u što skorijem roku trebao definirati pregovarački okvir za trgovinski sporazum s Washingtonom. Hoće li to uspjeti napraviti prije studenog 2020. godine ili će s 'figom u džepu' čekati službene rezultate američkih predsjedničkih izbora nadajući se da će Trumpa u Bijeloj kući zamijeniti netko 'progresivniji'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:58