"No pasaran!"

Angela Merkel i Bojko Borisov blokirali prijedlog o gospodarskim sankcijama protiv Turske

Merkel želi Ankari ostaviti otvorene kanale za suradnju kako bi se nakon Erdogana mogla vratiti u zajednicu miroljubivih zemalja
Njemačka kancelarka Angela Merkel
 Olivier Matthys

Njemačka i Bugarska najglasnije su se usprotivile sankcijama Turskoj tijekom sinoćnjeg summita Europskog vijeća koji se održao u Bruxellesu, potvrdili su redakciji Euractiva dobro upućeni diplomatski izvori.

„Njemačka kancelarke Angela Merkel i bugarski premijer Bojko Borissov su bili ti koji su otvoreno istupili protiv prijedloga da se Ankari nametnu oštre sankcije” rekao je izvor.

Protiv tog rješenja bile su i još neke članice, poput Španjolske, Italije, Malte i Mađarske, ali njihovi čelnici nisu željeli toliko nedvosmisleno blokirati prijedlog. Austrija je zagovarala uvođenje sankcija, a mnoge je iznenadio stav Francuske, zemlje koja je donedavno pozivala EU da čvršće odgovori na tursku agresiju, koja je na ovom summitu bitno ublažila svoju poziciju.

Prema zaključcima summita Europskoga vijeća, čelnici zemalja EU27 oštro su osudili agresiju i jednostrane poteze Erdoganove vlade na području istočnog Mediterana. No, u praksi su odlučili zauzeti blaži stav u sklopu kojeg će Ankari dati još tri mjeseca za korekciju svoje vanjske politike.

Konkretnije, Vijeće je odlučilo proširiti „crnu listu”, koja postoji zbog turskog ilegalnog bušenja plina u ciparskom prostoru, novim imenima pojedinaca i kompanija. Mjera je to koja do sada nije urodila željenim plodom, jer Erdogana nije spriječila da nastavi koristiti plin u ciparskom maritimnom prostoru.

Čelnici zemalja EU27 apelirali su na Europsku komisiju da najkasnije do ožujka 2021. godine objavi Izvješće o odnosima Europske unije i Turske, u kojima će analizirati političku i trgovinsku suradnju Ankare i Bruxellesa te ponuditi preporuke za buduće korake.

Europski lideri su tijekom burnog sastanka Ankari svejedno nedvosmisleno dali do znanja kako „pozitivna mjera i dalje ostaje na stolu”, čime će se Turskoj nastaviti plaćati upravljanje migracijskim valovima na teritoriju svoje zemlje.

Konačno, europski lideri buduće odnose s Turskom planiraju koordinirati s novom administracijom SAD-a na čelu koje će od siječnja 2021. biti Joe Biden.

Njemačka, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, oduvijek se otvoreno protivila sankcijama te je ustrajala na očuvanju otvorenih komunikacijskih kanala s Ankarom.

Udo Bullmann, njemački europarlamentarac iz redova S&D-a, u razgovoru za Euractiv ovog studenog je objasnio kako Merkel Turskoj želi ostaviti otvorena vrata za suradnju.

„Ne bismo smjeli zaboraviti činjenicu da se Erdoganova moć u Turskoj smanjuje. Pogledajmo samo rezultate posljednjih lokalnih izbora. Čovjek se preznojava i strahuje od slabljenja svoje moći.” tvrdi Bullmann.

„Mi se prema Turskoj ne bismo smjeli postaviti kao prema autokratskoj zemlji, već bismo trebali zadržati fleksibilnost za transformaciju kako bismo je što prije vratili među zajednicu miroljubivih država. To je glavna misija Angele Merkel, a nitko joj je ne može uzeti za zlo.” dodao je.

Diplomati tvrde da se službeni stav Sofije prije summita nije mogao predvidjeti.

„Bugarski lider Bojko Borisov osobni je prijatelj Erdogana, pa je njegovo ponašanje u takvim situacijama uvijek nepredvidivo.” rekao je Euractivu jedan od diplomata ovoga tjedna.

Stav Njemačke i Bugarske važan je i na političkoj razini, osobito ako se u obzir uzme činjenica da Merkel i Borisov pripadaju istoj političkoj grupaciji na razini EU (Europskoj pučkoj stranci), kojoj, u konačnici, pripada i grčka vladajuća Nova demokracija Kyriakosa Mitsotakisa.

Atena se, naime, zalagala za oštrije sankcije. Još tijekom sastanka ministara vanjskih poslova ovog kolovoza u Berlinu, grčka je vlada tražila sankcije za ključne aspekte turske ekonomije, poput bankarstva i energetike. No, nakon objave zaključaka sinoćnjeg summita, Mitsotakis je odglumio hrabrost te je rasplet situacije pokušao prikazati kao veliki uspjeh svoje vlade.

„Europa se odlučila za pristup 'korak po korak'. No, i taj je prvi korak Tursku upozorio da mora promijeniti svoje ponašanje.” rekli su dužnosnici vlade.

Grčki mediji već pišu kako kompromis postignut na summitu Europskog vijeća na Tursku neće imati nikakav utisak, a neki komentatori odlaze i dalje, tvrdeći da će mlaki pristup EU Erdogani samo dati krila da u Mediteranu provodi još agresivniju politiku.

„EU ne želi sankcije.” „Velika Erdoganova pobjeda u EU” „Vidimo se u ožujku”, samo su neki od naslova grčkih novina jutros.

Premijer Kyriakos Mitsotakis je prije summita upozorio da je kredibilitet Europske unije na kocki, te je apelirao na partnere da implementiraju odluke o kojima su pričali tijekom posljednjeg virtualnog sastanka Vijeća u listopadu.

Vodeća opozicijska stranka Syriza još uvijek nije službeno reagirala, ali je Euractiv saznao kako planira oštro osuditi vladu koja se iz Bruxellesa vraća „praznih ruku”. Mitsotakis je, ipak, dobio malu zadovoljštinu. Sjedinjene Američke Države su, navodno, odlučile nametnuti sankcije Turskoj zbog kupovine ruskih S-400 vojnih aviona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:00