Apel svih predsjednika Europskog parlamenta Na prekretnici smo: odabir građana na izborima imat će odlučujući utjecaj na budućnost Europe

Članak su potpisali aktualni predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i bivši predsjednici Lord Plumb (1987. – 1989.), Enrique Barón Crespo (1989. – 1992.), Klaus Hänsch (1994. – 1997.), José María Gil-Robles (1997. – 1999.), Pat Cox (2002. – 2004.), Josep Borrell Fontelles (2004. – 2007.), Hans-Gert Pöttering (2007. – 2009.) i Jerzy Buzek (2009. – 2012.).
Europski parlament je mjesto burnih i oštrih rasprava
 Vincent Kessler / REUTERS

Nema dvojbe da se nalazimo na prekretnici i da će odabir građana na izborima krajem svibnja imati odlučujući utjecaj na budućnost Europe.

Obavljali smo dužnost predsjednika Europskog parlamenta i u razdobljima nesigurnosti i u vrijeme optimizma. Od završetka Drugog svjetskog rata Europljane ujedinjuje solidarnost i omogućuje im da se i u najmračnijim trenucima suoče s najvećim problemima. Više ne govorimo o "starim” i "novim” državama članicama, govorimo o jednoj Europi, od Helsinkija do Nikozije i od Lisabona do Bukurešta i Varšave.

Stare istine koje su dobro služile Europi i širem svijetu još od završetka Drugog svjetskog rata sada su dovedene u pitanje zbog novog vala transakcijske politike i rastućih geopolitičkih napetosti u ovom novom dobu velikih borbi za vlast.

Mi Europljani ne možemo birati za druge. Ne možemo kontrolirati što drugi čine. Možemo birati samo za sebe, kolektivno donoseći odluke koje su u našem interesu i koje su u skladu s našim potrebama i vrijednostima kao i potrebama šireg svijeta oko nas.

Europska unija nije tako savršena kako bi mnogi željeli, niti je nesavršena kao karikatura kakvom je prikazuju njezini najoštriji kritičari. Da bismo je usavršili, prilagodili i reformirali, prvo je moramo očuvati.

Prije 40 godina, u lipnju 1979., prvi je put izabran Europski parlament. Četrdeset godina ranije, 1939., generacija mladih Europljana bila je prisiljena boriti se među sobom. U Drugom svjetskom ratu poginulo je 55 milijuna ljudi.

Zajednički rad na rješavanju problema i nesuglasica od tog je razdoblja temelj europskog mira i jedinstva. Tu smo lekciju skupo platili i ne smijemo je zaboraviti niti zanemariti zbog apatije ili neprijateljstva.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je potpora Europskoj uniji na rekordno visokoj razini. To se sada treba iskazati kao potpora na izborima. Imamo najveće jedinstveno tržište na svijetu. Naše vrijednosti i tradicije – dostojanstvo svih ljudskih bića, sloboda, demokracija, pravni poredak i mir – temelj su našeg načina života.

Više no ikad prije Europa treba svoje Europljane, i zato vas pozivamo, ja kao aktualni predsjednik Europskog parlamenta zajedno s bivšim predsjednicima Europskog parlamenta, da iskoristite svoje građansko pravo, obavite svoju dužnost i glasate na predstojećim izborima za Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:34