Loše mentalno stanje

Assange još ne ide u američki zatvor; Britanci ga neće izručiti zbog rizika od samoubojstva

Pretpostavlja se da bi u SAD-u mogao biti osuđen na čak 175 godina zatvora s teškim uvjetima
Julian Assange
 Justin Tallis

Julian Assange (49), osnivač WikiLeaksa, ne može se zakonito izručiti SAD-u radi suđenja za špijunažu i hakiranje državnih računala.
Zaključak je to okružne sutkinje Vanesse Baraitser koja je presudila da se Assangea ne može izručiti zbog mentalnog zdravlja i rizika od samoubojstva. "Smatram da je mentalno stanje gospodina Assangea takvo da bi bilo opresivno izručiti ga SAD-u", rekla je Baraitser dok je donosila presudu na londonskom Središnjem kaznenom sudu, poznatom kao Old Bailey. Assangea se traži zbog objavljivanja tisuću povjerljivih dokumenata u 2010. i 2011. godini. Urednik zviždačkog novinarskog portala WikiLeaks u SAD-u se mora suočiti s 18 točaka optužnice za špijunažu i računalno hakiranje nakon što je objavio dokumente koji otkrivaju sumornu stvarnost o ratovima u Afganistanu i Iraku, kao i diplomatske prepiske. Ako bude izručen, mogao bi biti osuđen na čak 175 godina zatvora s teškim zatvorskim i sigurnosnim uvjetima. SAD tvrdi da je curenje kršilo zakon i ugrozilo živote.
Baraitser je rekla da će Assange biti zadržan u pritvoru zbog žalbe koju se očekuje od SAD-a za što američki odvjetnici imaju rok od 15 dana. Odluka britanske sutkinje uslijedila je nakon što je srušila argumente koje su prošle godine iznijeli Assangeovi odvjetnici. Među njima je bio i onaj da bi se odbijanjem slanja u SAD prekršila zabrana izručenja zbog "političkih kaznenih djela", rekla je.
Baraitser je prihvatila dokaze istaknutih medicinskih stručnjaka koji su uključivali detalje o tome kako je Assange patio od depresije dok je bio u zatvoru u Londonu. Tužitelji su tvrdili da je Assange pomogao američkoj obrambenoj analitičarki Chelsea Manning da prekrši američki Zakon o špijunaži te da je bio drugi sudionik u hakiranju kada je objavio povjerljive podatke koji su ugrožavali doušnike. Assange je poricao da je s Manning planirao provaliti šifriranu lozinku na računalima. Njegovi odvjetnici tvrde da je tužiteljstvo politički motivirano te da se nad njim vrši progon jer je WikiLeaks objavio dokumente američke vlade koji su otkrili dokaze o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava. Assange je bio u pritvoru u Britaniji od 11. travnja 2019. godine. Tog datuma policija ga je uhitila u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje se sklonio sedam godina prije kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog slučaja seksualnog napada koji je nakon toga obustavljen.

Očekivanje odluke

Ispred Old Baileyja jučer se okupilo mnoštvo ljudi koji su očekivali sudsku odluku. U videozapisu objavljenom na društvenim mrežama moglo se čuti oduševljenje njegovih pobornika na vijest o presudi. Assangeova partnerica Stella Moris, s kojom Assange ima dvoje djece, rekla je tijekom vikenda da će odluka o izručenju biti "politički i pravno pogubna za Veliku Britaniju". "Preko noći to bi ohladilo slobodnu i otvorenu raspravu o zlostavljanjima od naše i mnogih inozemnih vlada", izjavila je za Daily Mail Stella Mori, također britanska odvjetnika i članica njegova odvjetničkog tima.

Politički proces

Nakon sudske presude nekoliko je političara i organizacija pozdravilo vijest.
"Dobra je vijest da je izručenje Juliana Assangea blokirano", objavio je konzervativni zastupnik David Davis na Twitteru. "Ugovori o izručenju ne bi se trebali koristiti za političke progone".
Bivša ministrica unutarnjih poslova iz sjene Diane Abbott nazvala je to "izvrsnom presudom". "Čestitam svim zagriženim pregovaračima u Assangeovo ime", rekla je Abbott.
Amnesty International također je pozdravio presudu, ali kritizirao je Veliku Britaniju zbog "sudjelovanja u ovom politički motiviranom procesu po nalogu SAD-a". Američka neprofitna zaklada Freedom of Press pozdravila je odluku protiv izručenja Juliana Assangea kao "veliko olakšanje svima koji brinu o pravima novinara". "Slučaj protiv Juliana Assangea najopasnija je prijetnja američkoj slobodi tiska u posljednjih nekoliko desetljeća. Ovo je veliko olakšanje svima kojima je stalo do prava novinara", navela je neprofitna organizacija na svom profilu na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:17