Europski parlament na izvanrednoj sjednici o novom proračunu EU

Zastupnici Europskog parlamenta ovaj tjedan će na izvanrednoj plenarnoj sjednici raspravljati o novom europskom proračunu i zatražiti od Europske komisije rezervni plan ako se dogovor o novom VFO-u ne postigne do kraja godine, najavili su u utorak HDZ-ovi eurozastupnici Sunčana Glavak i Tomislav Sokol.
Zgrada Europskog parlamenta
 Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Plenarna sjednica EP-a održat će se od 13. do 16. svibnja.

Eurozastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP) rekla je na videokonferenciji da su se promijenili prioriteti za novi višegodišnji financijski okvir i u prvom planu su zdravstvena politika, istraživanja i razvoj cjepiva te pomoć turizmu i prometu, sektorima osobito pogođenim pandemijom.

- Prvi pregovori počeli su u situaciji koja je bila potpuno drukčija nego je vidimo danas - istaknula je zastupnica Glavak (HDZ/EPP) na videokonferenciji, ali ipak ističe da ne treba smanjivati sredstva za kohezijsku politiku, za što se Hrvatska i zalagala u skupini Prijatelja kohezije.

Eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) poručio je da je nužno pomoći turizmu i pronaći europsko rješenje za taj problem, ali kao glavni problem navodi što epidemiološka situacija nije ista u svim zemljama.

- Ako se samo jedna ili nekoliko država otvori, vi opet ne možete imati turizam u pravom smislu te riječi -ističe Sokol.

Eurozastupnik podsjeća da su pregovori o europskom proračunu "saga koja traje već dvije godine", ali se s njima praktički kreće iznova pošto je covid-19 promijenio prioritete.

Europska komisija predstavit će novi prijedlog, a Europski parlament će ponovno biti ambiciozan, kaže Sokol. No, nije uvjeren da će se dogovor uspjeti postići do kraja godine i zato će eurozastupnici rezolucijom zatražiti pripremu rezervnog plana od Europske komisije.

Sokol kaže da će rezervni plan omogućiti "privremeno financiranje tako da europska sredstva nastave pristizati tamo gdje je najpotrebnije".

Glavak ističe da rezervni plan treba "odgovoriti na trenutne socijalne i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa".

Eurozastupnici očekuju da ga Komisija predstavi do 15. lipnja.

Na predstojećoj plenarnoj sjednici jedna od tema je i aplikacija za praćenje širenja zaraze.

Glavak kaže da bi aplikacije "mogle imati ključnu ulogu u borbi protiv koronavirusa te da EU surađuje s državama članicama na razvoju različitih učinkovitih rješenja".

Aplikacija prije svega treba osigurati privatnost korisnika, koristiti se isključivo za identificiranje kontakata, ne smije biti obvezna i treba biti vremenski ograničena, trajati do okončanja pandemije, istaknula je eurozastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:52