Spas u zadnji čas

Konačno potvrđeni novi Višegodišnji financijski okvir i fond za oporavak od pandemije Covida-19

Za novi je proračun sinoć glasalo 548 zastupnika, a prvi put je korištenje njegovih sredstva vezano uz poštivanje vladavine prava
Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli
 John Thys

Europski parlament jučer je izglasao Višegodišnji financijski okvir za vremensko razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji je zajedno s 'injekcijom' za ekonomski oporavak od posljedica pandemije Covida-19, vrijedan 1,8 bilijuna eura.

Proračun je sinoć glasalo 548 zastupnika, dok ih je 81 bilo protiv, a 66 suzdržano. Predsjednik Europskog parlamenta, David Sassoli, sinoćnji je ishod nazvao „povijesnim proračunom za povijesni trenutak”, a financijski paket za oporavak Europe od pandemije EU za sljedeće generacije, Talijan je nazvao Marshallovim planom novoga doba.

„Prvi put u povijesti naše Unije osigurali smo da su sredstva europskog proračuna uvjetovana poštovanjem vladavine prava i demokracije diljem Europe” poručio je predsjednik Parlamenta, referirajući se pritom na činjenicu da je EU ovoga tjedna usvojila i uredbu zbog koje su Mađarska i Poljska nekoliko tjedana blokirale cijeli proračunski paket. Veto je u konačnici uspješno uklonilo njemačko predsjedništvo Europskom unijom, koje je s te dvije članice dogovorilo kompromis prema kojem se mehanizam o uvjetovanosti vladavinom prava neće primjenjivati dok se o njegovoj zakonitosti ne očituje Sud EU.

Europski zakonodavci očekuju da bi Mađarska i Poljska tijekom narednih tjedana mogle službeno podnijeti zahtjev za ispitivanje zakonitosti cijelog paketa, za što će Europskom sudu pravde u Luksemburgu trebati nekoliko godina da se o tome očituje.

„Ovo je bez ikakve dvojbe najvažnija odluka dosadašnjeg mandata koja dolazi u predbožićno vrijeme duboke neizvjesnosti za milijune obitelji diljem Europe, nakon mjeseci i godina teških pregovora. Rekordnih 24 milijardi eura za Hrvatsku, dvostruko više nego u ovom proračunskom razdoblju. Naša je odgovornost sada kvalitetno iskoristiti tu priliku za gospodarski oporavak, zelene projekte i digitalnu transformaciju.” istaknuo je Karlo Ressler (HDZ, EPP) koji je kao član Odbora za proračun bio izvjestitelj svoje političke grupacije za novi proračun EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:15