NEWSLETTER 'Glavni gradovi':Nizozemski ministar Blok blokira ulazak Bugarske u Schengen

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Dutch Foreign Affairs Minister Blok in Sofia
 VASSIL DONEV / EPA-EFE

SOFIJA

Nizozemska je ponovno blokirala pristupanje Bugarske Schengenu zbog korupcije. Ali ovaj put se pojavio još jedan problem: trgovina ljudima.

Europska komisija službeno podupire Bugarsku da postane članicom Schengenskog područja. Izvršna vlast EU smatra da je Bugarska je ispunila tehničke kriterije za članstvo. Nizozemska, međutim, ostaje najjači protivnik pridruživanja Bugarske, a tijekom posjeta u srijedu (5. lipanj) Bugarskoj, nizozemski ministar vanjskih poslova Stef Blok ponovio je svoje protivljenje.

"Čuli smo vašu želju da se pridružite Schengenu, ali nadam se da razumijete da ljudi u Nizozemskoj znaju za veliki broj migranata koji dolaze u našu zemlju i moramo osigurati da kontrola granica bude beskompromisna prije nego što dozvolimo Bugarskoj ulazak u Schengen - rekao je Stef Blok.

U izvješćima se navodi kako je Nizozemska vrlo ozbiljno pristupila skandalima o shemi podmićivanja za nabavu bugarskih putovnica i vidi to kao argument protiv pridruživanja Bugarske Schengenu. Bivši predsjednik Državne agencije za Bugare u inozemstvu Petar Haralampiev još je u pritvoru, optužen za ovaj slučaj. [Više] (Krassen Nikolov, EUelectionsBulgaria.com)

Nominacija za EIB. Bugarska vlada imenovala je Lilianu Pavlovu za potpredsjednicu i članicu Upravnog odbora Europske investicijske banke. Pavlova je jedna od novoizabranih zastupnika u Europskom parlamentu. Ako joj se odobri imenovanje, zamijenit će je Emil Radevi. (Dnevnik.bg)

LONDON

Hancock o Corbynovom antisemitizmu. Matt Hancock, ministar zdravstva i kandidat za lidera Konzervativne stranke, izazvao je kontroverzu tvrdeći da će Jeremy Corbyn biti "prvi antisemitski vođa neke zapadne zemlje od Drugog svjetskog rata", ako laburisti pobijede na sljedećim izborima.

Njegova izjava povodom 75. obljetnice D-Day-a izazvala je snažnu reakciju Laburističke stranke, koja je rekla da su "brojni kandidati u kampanji za konzervativnog lidera optuženi za rasizam, islamofobiju, homofobiju i mizoginiju, od kojih bi jedan mogao biti sljedeći Premijer. ”(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BRUXELLES

Granični slučaj. Europska komisija upozorila je Belgiju na stanje javnih financija, ali je zemlja izbjegla proceduru prekomjernog deficita zbog visoke razine duga. Prema riječima povjerenika Pierrea Moscovicija, Belgija je "previše granični slučaj" kako bi opravdalo pozivanje na proračunsku kaznu. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BERLIN

Bez žurbe. U intervjuu za njemački Die Zeit, supredsjednik Zelenih Robert Habeck izjavio je kako želi da se velika koalicija nastavi do kraja sadašnjeg mandata 2021. godine. Ako koalicija, ili "GroKO", kako je poznata u Njemačkoj, bude raskinuta prije kraja mandata, tada bi podržao nove izbore, a ne bi formirao novu koaliciju s poslovnim krugom bliskim liberalima (FDP) i konzervativcima (CDU/CSU). (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

"Francuski tim". Državni tajnica za EU Amélie de Montchalin nada se okupiti francuske zastupnike u zajedničkom nacionalnom timu u Europskom parlamentu kako bi se usredotočili na francuske prioritete. Zajedno s premijerom Edouardom Philippeom želi u petak svim francuskim eurozastupnicima predstaviti vladine prioritete.

Kako je desničarska stranka Nacionalno okupljanje pobijedila na europskim izborima i njezini će zastupnici biti pozvani. Ali taj potez nije popularan kod drugih političkih stranaka. Novoizabrani socijalistički zastupnik Raphael Glucksmann već je rekao da neće prisustvovati sastanku i da se neće "udružiti s Nacionalnim okupljanjem". (EURACTIV.fr)

EK hvali Francusku. Očekuje se da će se francuski deficit ove godine povećati na 3,1% BDP-a, što je iznad EU granice od 3%. Međutim, Europska komisija je kazala kako je to odstupanje privremeno i pohvalio je Pariz zbog strukturnih reformi posljednjih godina. Međutim, EK ističe kako će pomno pratiti proračun za 2019. godinu, a posebno planirana potrošnja francuske vlade za rješavanje krize koju su izazvali “žuti prsluci”.

RIM

Prvo djeca, zatim brojevi. Talijanska vlada nastojat će modificirati fiskalna pravila EU, izjavio je premijer Giuseppe Conte nakon što je Europska komisija predložila disciplinske mjere zbog prekomjernog duga Rima. Oba koalicijska partnera odbacila su bilo kakve korektivne mjere za talijanski proračun. Isključili su uvođenje novih poreza ili povlačenje dviju ključnih mjera: mirovinske reforme i osnovnog dohotka.

"Učinit ćemo sve u svojoj moći da ostanemo unutar zadanih parametara, ali ako je moje dijete gladno i da bi ga nahranio moram ponovno raspravljati o parametru, moj sin je na prvom mjestu", rekao je zamjenik premijera Matteo Salvini (Lega). "Italija je ozbiljna zemlja koja ispunjava svoja obećanja", rekao je zamjenik premijera Luigi Di Maio (PoKret 5 Zvjezdica), okrivljujući Demokratsku stranku (lijevi centar) za podizanje duga u posljednjih nekoliko godina. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Ne za Grybauskaite? Prema izvješćima medija, Poljska nije sklona poduprijeti kandidaturu bivše litavske predsjednice Dalie Grybauskaite za najviši položaj u EU. Poljska i druge države V4 već su se obvezale podržati Maroša Šefčovića.

Kopacz u EPP-u. Ewa Kopacz, bivša premijerka Poljske, a sada zastupnica u Europskom parlamentu, izabrana je za potpredsjednicu parlamentarne skupine EPP u Europskom parlamentu. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Eurozastupnik Rom ulazi u EPP. Slovačka po prvi put šalje u Europski parlament zastupnika romske nacionalnosti: Peter Pollák (OĽaNO). U srijedu je najavio da će se pridružiti skupini EPP, a ne ECR-u, koji je bio skupina njegovog stranačkog prethodnika u Europskom parlamentu.

Pollák, bivši opunomoćenik vlade za romske zajednice, bit će tek šesti zastupnik Rom u EU. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Zeleni u EP traže objašnjenje. Skupina Zeleni/EFA u Europskom parlamentu, koja uključuje češke Pirate, poslala je pismo Europskoj komisiji i Vijeću EU-a o sumnji u sukob interesa češkog premijera Andreja Babiša.

Izvršna vlast EU-a trebala bi odmah provjeriti sve subvencije EU-a koje je dobio Agrofert te vidjeti predstavljaju li nedopuštenu potporu koja uključuje Babiša, izjavio je Philippe Lamberts, čelnik grupacije Zelenih. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

Pročitajte više: Češki premijer napada "eurokrate" zbog sumnji u zlouporabu sredstava EU-a

BUKUREŠT

Pro-EU pakt. Predsjednik Klaus Iohannis pozvao je sve političke stranke na potpisivanje nacionalnog pakta čiji je cilj konsolidirati djelovanje Rumunjske u EU. Taj potez uslijedio je nakon dvodnevnih konzultacija s parlamentarnim strankama o nedavnom referendumu o pravosudnim pitanjima. Stranke su se složile da će u zakonsku regulativu brzo integrirati rezultate referenduma na kojem su Rumunji velikom većinom glasovali protiv pomilovanja optuženih za korupciju i protiv mijenjanja kaznenog zakonodavstva vladinim izvanrednim odlukama. (EURACTIV.ro)

ATENA

Sumnje u grčki višak. Grčka je ostvarila realan start u razdoblju nakon spašavanja, ali u posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do usporavanja reformskog zamaha, priopćila je Europska komisija u svom trećem izvješću za Grčku u sklopu okvira Pojačanog nadzora. Institucije EU-a dovode u pitanje hoće li Grčka ostvariti višak od 3,5% BDP-a, koji je postavila za cilj, osobito nakon što je premijer Alexis Tsipras u svibnju objavio nove mjere protiv štednje. Izvori iz ministarstva financija opovrgli su tvrdnju izvršne vlasti i ustrajavaju na stavu da će zemlja ostvariti višak od 4,1%.

Grčki član skupine ECR. Ultranacionalističko prorusko Grčko rješenje (Elliniki Lysi), pridošlica u grčkoj politici, pridružilo se konzervativnoj skupini ECR-a. Stranka, koja je iznenađujuće dobila 4,2 posto glasova, sastoji se od jednog zastupnika u Europskom parlamentu, stranačkog čelnika Kyriakosa Velopoulosa. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

NIKOZIJA

Plinski sporazum povezan s cijenama nafte. Ciparski ministar energetike George Lakkotrypis priopćio je u srijedu kako je s energetskim tvrtkama Shell, Delek i Noble potpisan preliminarni sporazum o crpljenju prirodnog plina i nafte iz ležišta "Afrodita" u Isključivoj ekonomskoj zoni Cipra u istočnom Mediteranu.

Prihod zemlje bit će povezan s cijenama nafte. Lakkotrypis je objasnio da će po prosječnom scenariju, uz prosječnu cijenu nafte, Cipar dobiti 9,4 milijarde dolara tijekom 18 godina, odnosno 520 milijuna dolara godišnje, od trenutka kad počne izvoz nafte i plina što se predviđa za 2024. ili 2025. godinu. Ciparski BDP trenutno iznosi 21,5 milijardi eura. Očekuje se da će uskoro biti finaliziran još jedan posao s ENI-TOTAL-om. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

ZAGREB

HDZ u nevolji. U određenoj mjeri neočekivani ishod nedavnih izbora u Europski parlament otvorio je Pandorinu kutiju u hrvatskoj vladajućoj konzervativnoj stranci HDZ, čija desničarska frakcija sada glasno naglašava potrebu za promjenom vodstva (Karla Juničić, EURACTIV.hr)

Pročitajte više: Izbori za Europski parlament izazivaju nemir u hrvatskoj vladajućoj konzervativnoj stranci

LJUBLJANA

Cerar neće biti predsjednik stranke. Miro Cerar, slovenski ministar vanjskih poslova objavio je da neće biti kandidat za predsjednika stranke SMC (ALDE) na kongresu ove jeseni. SMC je na europskim izborima osvojio 1,6 posto glasova, a na nacionalnim izborima 2014. godine - 35 posto. Premijer Marjan Šarc (LMŠ-ALDE) pozvao je tri ostale liberalne stranke u vladi da se ujedine pod njegovim vodstvom.(Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BUDIMPEŠTA

Orban želi staviti znanstvena istraživanja pod kontrolu vlade. Mađarska konzervativna vlada uputila je kontroverzan prijedlog zakona u parlament kojim se traži preuzimanje kontrole nad istraživanjima u Mađarskoj akademiji znanosti (MTA). Ministar inovacija Laszlo Palkovics predstavio je prijedlog zakona kasno u utorak, unatoč masovnim kritikama iz MTA-a i javnim prosvjedima. Novim pravilima, koja bi trebala stupiti na snagu u rujnu, financijska kontrola istraživačkih institucija u MTA-u prepustit će se vladi Viktora Orbana. Palkovics je rekao da će promjene osigurati "raspodjelu resursa na temelju rezultata" i povećati konkurentnost. "Zakonski amandmani učinkovito će osigurati potpunu vladinu i političku kontrolu nad istraživačkom mrežom", ranije su poručili iz MTA. "Ovo potencijalno ugrožava neovisnost znanstvenog istraživanja. Institucije trebaju ostati u okvirima akademije jer je to u najboljem interesu za znanost, inovacije i Mađarsku u cijelosti", navode iz Mađarske akademije znanosti. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

VILNIUS

Porezni problemi. Europska komisija pozvala je Litvu na bolje rezultate kad je riječ o naplati poreza. EK je također navela kako bi Vilnius trebao poboljšati svoje financiranje zdravstvenog sustava u svjetlu niskih socijalnih izdataka, povećanja siromaštva i isključenosti te nejednakosti u regionalnom razvoju. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

BEOGRAD

Gušenje slobode medija pod Vučićem. Vlada Viktora Orbána u Mađarskoj i administracija Aleksandra Vučića u Srbiji "imale su veliki uspjeh u zatiranju kritičkog novinarstva, otvarajući tako put populističkim snagama drugdje", kaže Freedom House u svom izvješću Freedom i Media Report za 2019. godinu.

"Oba lidera konsolidirala su vlasništvo nad medijima u rukama svojih ortaka, osiguravajući da mediji s najširim dosegom podržavaju vladu i ocrnjuju one koje vlada proglasi neprijateljima", dodaje se u izvješću.

Autorica izvješća, Sarah Repucci, izjavila je da je snižavanje slobode medija nakon dolaska Aleksandra Vučića na vlast "razlog za ozbiljnu zabrinutost." (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:35