"Tragikomedija"

Slovenski premijer Janez Janša optužio oporbu koja ga želi srušiti da "ne voli svoju zemlju"

"Oni koji zbog prijevremenih izbora žele izglasati nepovjerenje vladi u jeku epidemije očito ne vole svoju zemlju" poručio je premijer
Janša tvrdi da oporbi nedostaje još nekoliko ruku do potrebne većine za ”konstruktivno nepovjerenje”
 Olivier Hoslet/AFP

Slovenski premijer Janez Janša nazvao je u utorak "tragikomedijom" i političkom igrom koja bi mogla završiti novim prijevremenim izborima pokušaje lijevo-liberalne oporbe da se negovoj vladi u parlamentu izglasa nepovjerenje.

Podsjetimo, slovenska oporba u petak je Državnom zboru u proceduru predložila prijedlog o izglasavanju "konstruktivnog nepovjerenja" aktualnoj vladi Janeza Janše, za što je potrebno najmanje 46 ruku na tajnom glasovanju. Opozicija premijeru najviše zamjera "sustavno kršenje temeljnih načela ustavnog uređenja" i "nepromišljene poteze" kojima je Janša ugrozio ugled Slovenije.
- Ovo je nastavak tragikomedije koju rade stranke u oporbenoj Koaliciji ustavnog luka (KUL) - kazao je Janša novinarima koji su tražili da ocijeni aktualnu političku situaciju nakon što su oporbene stranke privremeno odustale da se u parlamentu glasa o povjerenju vladi.
- Jasno je da je ustavom predviđeno da se jedna vlada zamjenjuje drugom, no dijelu oporbe nije niti cilj postaviti novu vladu nego izazvati nove prijevremene izbore. Oni koji to čine u vrijeme epidemije koronavirusa očito ne vole zemlju u kojoj to rade - oštro je oporbu kritizirao slovenski premijer.
Dodao je da je slično bilo na početku epidemije koronavirusa sredinom ožujka, kad se raspala tadašnja koalicija premijera Marjana Šareca koji nije uspio s prijedlogom da se umjesto formiranja nove vlade odmah ide na izbore, što bi se i dogodilo da Janša nije uspio fomirati novu političku većinu u parlamentu i sastavio vladu "koja se odmah primila rješavanja problema".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:30