Povjerenica Kyriakides: "Još nije vrijeme za opuštanje"

Diljem Europe građani su suočeni s izazovom kao nijedna generacija dosad.
Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides
 / AFP

U samo nekoliko mjeseci, bolest COVID-19 eksponencijalno se proširila i prerasla u izvanredno stanje za javno zdravstvo i gospodarsku krizu i poremetila je naš svakodnevni život na nezapamćen način.

Protekli mjeseci podsjetili su nas da je zdravlje dar, u punom smislu riječi. U cilju zaštite tog dara poduzete su javnozdravstvene mjere bez presedana kako bi se smanjio broj novih infekcija. Te mjere i ogromne žrtve koje su podnijeli naši građani omogućile su postupno ukidanje mnogih ograničenja uvedenih proteklih mjeseci. Šansa za predah, za građane i za naša gospodarstva, nakon mjeseci karantenskih mjera – tračak nade.

Međutim, po mnogočemu, sada ulazimo u najvažniju fazu. Oko sebe vidimo da se barovi, restorani i kina ponovo otvaraju i mnogi od nas pripremaju se za uživanje u ljetnim praznicima. Naši građani s pravom iščekuju ponovno zakazivanje otkazanih važnih životnih događaja – promocija i prvih koraka u profesionalnim životima naših mlađih generacija, vjenčanja ili godišnjih odmora. Međutim, budnost i oprez potrebniji su nego ikad, i to vrijedi za sve nas.

Iako smo svjedoci stalnog poboljšavanja situacije u Uniji, s manjim brojem novih slučajeva i izgubljenih života i konačno praznim bolničkim krevetima nakon mjeseci kaosa i teškoća, virus je još uvijek i te kako među nama i, ako ne ostanemo oprezni, moglo bi doći do ponovnog, i to još jačeg, izbijanja bolesti. Vidimo naznake da se to već događa. Nekoliko država članica Unije izvijestilo je o povećanju broja oboljelih ili velikim lokaliziranim izbijanjima bolesti.

Još nije vrijeme da se opustimo. Sad je vrijeme da se usredotočimo na jačanje pripravnosti i kapaciteta za zaštitu naših građana u slučaju novih izbijanja bolesti. Ne smijemo gubiti vrijeme.

Zato pozivam sve države članice da pojačaju testiranje, praćenje kontakata i praćenje stanja javnog zdravlja – svako potencijalno novo izbijanje bolesti trebalo bi se što prije identificirati i odmah na lokalnoj razini zaustaviti širenje zaraze. Nigdje u Europi ne bi se smjelo dopustiti da se zbog super-kliconoše ili izbijanja zaraze u nekoj tvornici virus opet počne širiti. Sprečavanje širenja bolesti COVID-19 znači spašavanje životâ i liječenje oboljelih ostaje prioritet, ali to ne smije biti nauštrb pacijenata oboljelih od drugih bolesti. Zato pozivam na prekograničnu solidarnost kada su zdravstveni kapaciteti na nacionalnoj razini preopterećeni. To je sada potrebnije nego ikad. Moramo po svaku cijenu izbjeći da nakon pandemije bolesti COVID-19 izgubimo još više pacijenata oboljelih od drugih bolesti.

Zdravstveni djelatnici nikad više ne bi smjeli biti dovedeni u situaciju da moraju birati za koje pacijente će upotrijebiti opremu za spašavanje života. Zato pozivam sve države članice da imaju jasnu sliku svojih potreba za medicinskim potrepštinama, nacionalnih proizvodnih kapaciteta i zaliha bitne opreme. Unijini instrumenti za nabavu takvih proizvoda stoje im na raspolaganju i trebale bi ih upotrijebiti, odmah.

Dok uživamo u duljim danima i suncu moramo imati na umu da ovo ljeto neće biti kao ljeta prijašnjih godina. Ove godine, putovanje može biti rizik. Ove godine, nova poznanstva i druženje mogu biti rizik. Čak i najmanji rizik može imati ogromne posljedice. Zato pozivam vlade i javna tijela u cijeloj Uniji da u svojoj komunikaciji s građanima budu odlučni, jasni i izravni. Dok se ne pronađe cjepivo ili učinkovite metode liječenja, naši su građani na prvoj crti bojišnice protiv virusa. Iako ulažemo maksimalne napore da bismo ubrzali razvoj cjepiva protiv COVID-a 19, podupiremo dostupnost liječenja i lijekova za intenzivnu skrb, podupiremo klinička ispitivanja prenamijenjenih lijekova – sprečavanje novog vala bolesti COVID-19 zasad ovisi o tome da svi mi, cijelo pučanstvo, imamo povjerenja i slijedimo preporuke znanstvenika od riječi do riječi.

Potrebne su nam sve raspoložive snage i sve svoje napore moramo usredotočiti na sprečavanje novog vala i širenja lokaliziranih izbijanja bolesti. Svi moramo i dalje biti solidarni i strpljivi. Zahvaljujući tome smo uspjeli staviti virus pod kontrolu.

Europska unija nastojat će ići naprijed i postupno se vratiti u normalan život. Ali to ćemo činiti malim koracima, i pritom će nam znanost i zaštita javnog zdravlja uvijek biti na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:35