Španjolska je došla na korak do zakona kojim bi se legalizirala eutanazija

“Tko želi živjeti, neka živi, ali ostalima dajte pravo da umru dostojanstveno”. To su riječi Fernanda Cueste, pacijenta koji je otišao u Švicarsku kako bi ondje bio eutanaziran. I riječi koje su pokrenule proces zakonskog uređenja dostojanstvenog završetka života za smrtno bolesne ljude
Lider socijalista i španjolski premijer Pedro Sanchez
 Josep LAGO / AFP

Rasprava je počela u utorak, a kasno navečer je održano prvo glasanje o budućem zakonu. U zemlji u kojoj je donedavno katolička vjera bila državna velika većina zastupnika je glasala za taj zakon: njih 201, dok je 140 bilo protiv. Čime je pokrenuta zakonodavna procedura. O tekstu zakona će se sada raspravljati i o njemu će se izjasniti zastupnici i zatim senatori, što bi moglo trajati mjesecima. No, vlada se nada da bi već u lipnju mogli imati zakon.

Plan je podržala stranka Građani (Ciudadanos), koja se definira liberalnom te niz manjih stranaka.

"Španjolska je učinila odlučan korak u korist priznanja prava na dostojnu smrt", napisao je na Twitteru socijalistički premijer Pedro Sanchez koji je u siječnju oformio novu koalicijsku vladu s radikalnom ljevicom Podemos. Ovo je treći puta od 2018. da socijalisti predaju taj prijedlog zakona. Trenutačno se pomoć u suicidu kažnjava s od dvije od 10 godina zatvora, a kazna može biti smanjena ukoliko je bolesnik patio od teške bolesti i tražio je pomoć za okončanje muka.

Dva prethodna pokušaja nisu uspjela jer je Zastupnički dom bio raspušten prije izbora.

Tekst predviđa da osoba koja boluje od teške neizlječive bolesti može primiti pomoć da umre ukoliko je to tražila, kako bi se izbjegla nepodnošljiva patnja. Molba mora biti napisana i ponovljena 15 dana kasnije, trebaju je prihvatiti dva liječnika i razmotriti povjerenstvo.

Pravo na priziv savjesti je predviđeno za zdravstvene profesionalne djelatnike koji odbijaju sudjelovati u eutanaziji.

Ovaj puta se nadamo da će zakon biti prihvaćen i stupiti na snagu krajem godina, izjavio je liječnik Fernando Marin iz udruge Pravo na dostojnu smrt.

Glavni protivnici su Pučka stranka i radikalno desni Vox. Te su dvije stranke optužile sve one koji su podržali prijedlog zakonodavne procedure kako žele “uštedjeti na mirovinama”. Iz vladajuće stranke su im odgovorili da “patnja nema ideologiju”.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je javnost sklona donošenju tog zakona: 58% stanovništva ga podržava, dok je samo 10% sigurno protiv.

Eutanazija je trenutno legalizirana u sljedećim zemljama: Nizozemska, Švicarska, Belgija, Lukesmburg, Kanada, Kolumbija. Američke savezne države Kalifornija, Kolorado, Havaji, New Jersey, Washingon, Vermont, Oregon, Maine i glavni grad Washington (District of Columbia). I u australskoj saveznoj državi Viktorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:55