Tomislav Sokol u Bruxellesu održao konferenciju o borbi protiv raka: 'Ovoj pošasti modernog doba moramo stati na kraj'

Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i njegov rumunjski kolega Nicolae Stefanuta, u Bruxellesu su organizirali konferenciju o budućnosti liječenja raka u EU.
 PRESS: Tomislav Sokol

Naime, upravo je borba protiv raka jedan od ključnih prioriteta Komisije nove predsjednice Ursule von der Leyen, zbog čega je među sudionicima bila i nova povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Među prisutnima bili su i pomoćnica hrvatskog ministra zdravstva dr. Vera Katalinić-Janković te direktorica Udruženja europskih liga protiv raka dr. Wendy Yared.

Povjerenica Kyriakides je prvi put sudjelovala na konferenciji kao povjerenica Europske komisije. Ciparska povjerenica stupivši na dužnost početkom prosinca izjavila je da je i sama preboljela rak dojke, te da će zbog njezinog osobnog iskustva posebnu pažnju tijekom mandata posvetiti borbi protiv zloćudne bolesti.

Kyriakides je tijekom predavanja istaknula da je pristup odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi pravo svih građana Europske unije, naglasivši pritom da je to jedna od vrijednosti za koju će se ona zalagati tijekom cijelog svog mandata.

- Rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u EU. Posljednjih smo godina svjedočili velikom napretku u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju raka, ali ono nije bilo podjednako kvalitetno u svim državama članicama – izjavila je povjerenica Kyriakides, najavivši pritom donošenje Europskog plana za borbu protiv raka koji će biti temeljen na holističkom pristupu.

Kyriakides je naglasila da će posebna pažnja biti posvećena i unaprjeđenju kvalitete palijativne skrbi na razini Europske unije, ali i da će se poseban angažman uložiti i u destigmatizaciju pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

Na bolju prekograničnu zdravstvenu zaštitu u raspravi je pozvao i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol, dodavši da je to jedna od mjera čijoj provedbi novi saziv Europske komisije mora posvetiti posebnu pozornost.

- Svi poznajemo nekoga tko je obolio od karcinoma, a mnogi su od nas i sami imali to iskustvo. Europska unija se mora baviti pitanjima koja su važna za njezine građane, a nema važnije teme od zdravlja. Snažno ću se zalagati za implementaciju novog Europskog plana za borbu protiv raka jer je riječ o pošasti modernog doba kojoj zajedničkim angažmanom možemo stati na kraj – rekao je Sokol, dodavši da se već u ovom sazivu Parlamenta treba smanjiti nejednakost u liječenju raka između istoka i zapada Europe.

Državna tajnica dr. Vera Katalinić-Janković istaknula je da Hrvatska i dalje pripada skupini negativnih primjera u liječenju raka, a nalazi se i na samom vrhu po smrtnosti od malignih bolesti. Ona je najavila da će do 2050. godine čak 50 tisuća hrvatskih građana oboljeti od neke maligne bolesti, pa bi Hrvatska trebala borbu protiv raka staviti na popis prioriteta tijekom nadolazećeg predsjedanja Vijećem EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:10