RUMRA

"Ruralna područja čine 80 posto teritorija EU, pa se za njih mora napraviti razvojna strategija"

Cilj međugrupe RUMRA, koja se bavi razvojem ruralnih, planinskih i udaljenih područja, je da se do 2040. godine napravi jasan plan
Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol (L) i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica
 Press/grad Dubrovnik

„Ruralna područja od iznimne su važnosti za EU, zato što cijela Unija o njima ovisi za hranu, energiju i sirovine.” poručio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol (HDZ, EPP) tijekom današnjeg sastanka međugrupe za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA) na kojoj je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Fokus jučerašnjeg sastanka međugrupe, kojeg je moderirao zastupnik Sokol kao njezin potpredsjednik, bio je na dugoročnoj viziji za ruralna područja te stvaranje cjelovite razvojne strategije do 2040. godine. Naime, glavna zadaća RUMRA-e je ojačati teritorijalnu koheziju unutar EU baveći se specifičnim potrebama ruralnih, planinskih i udaljenih područja.

„Takva područja čine 80 posto teritorija, a u njima živi gotovo 60 posto ukupnog stanovništva Europske unije. Kada je riječ o Republici Hrvatskoj, oko 90 posto područja je ruralno, za razliku od samo 10 posto koliko je urbano.” istaknuo je zastupnik, naglasivši pritom da će se kroz rad u međugrupi maksimalno angažirati kako bi ruralna područja ponovno postala privlačna mladim obiteljima.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica svoje je izlaganje započela izjavom da će u ime EU razviti dugoročnu viziju ruralnih područja kako bi im omogućila da maksimalno iskoriste svoj potencijal.

„Čak 100 milijuna ljudi u EU žive u ruralnim područjima. Naš cilj je ponuditi im novu perspektivu zelene, digitalne i demografske tranzicije. Zaista je postalo manje važno gdje ste, dokle god ste povezani, što otvara potpuno nove prilike udaljenim područjima.” izjavila je hrvatska povjerenica.

Zastupnik Sokol je u ime međugrupe pozvao Europsku komisiju da usvoji Europsku ruralnu agendu s ambicioznim i konkretnim političkim ciljevima koji će se transformirati u konkretne akcije na terenu.

„Naša će međuskupina raditi na implementaciji pametnih rješenja za unaprjeđenje zdravstvene i obrazovne infrastrukture diljem ruralnih i planinskih područja Lijepe naše. Jednaka šansa i jednaka kvaliteta života, neovisno o urbanizaciji područja, mora postati sadašnjost. Do 2040. težit ćemo tome da ruralna područja budu atraktivna mjesta za život i rad, posebice za mlade.” zaključio je na kraju sastanka.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:32