Na izborima u Nizozemskoj prvo veliko iznenađenje: pobjedu odnijeli laburisti Fransa Timmermansa

Nizozemci u Europski paralament šalju 29 zastupnika, a od izlaska Ujedinjene Kraljevine imat će ih 26. Izlazne ankete na izborima za Europski parlament (EP) donijele su sljedeće rezultate:
Frans Timmermans je kandidat europske socijalističke grupacije za čelnika Europske komisije
 Francois Lenoir/ / REUTERS

Veliko iznenađenje na izborima: pobijedili su laburisti, dok su radikalni desničari podbacili i osvojili samo 4 zatupnička mjesta. Ovo su rezultati izlazne ankete Ipsosa.

Laburistička stranka (PvDA), koju vodi Lodewijk Asscher (u EP pripadaju socijaldemokratskoj grupaciji S&D) - 5 mjesta

Liberalna Narodna stranka slobode i demokracije (VVD) koju vodi premijer Mark Rutte (u EP pripadaju liberalnoj grupaciji ALDE) - 4 mjesta

Kršćansko demokratska stranka (CDA), koju vodi Sybrand van Haersma Buma (u EP pripadaju pučanima, EPP) - 4 mjesta

Forum za demokraciju (FvD), euroskeptična i protuimigrantska stranka koju vodi Thierry Baudet (u EP pripadaju konzervativnoj grupaciji ECR) - 3 mjesta

Zeleno lijeva stranka (GL), koju vodi Jesse Klaver (u EP pripadaju skupini Greens/EFA) - 3

Demokrati 66 (D66), koje vodi Sophie in 't Veld (u EP pripadaju ALDE) - 2

Kršćanska unija i reformirana stranka (CU+SGP), koju vodi Peter van Dalen (u EP pripadaju ECR) - 2

Slobodarska stranka (PVV), koju vodi Geert Wilders (u EP će pripadati novoj radikalno desnoj grupaciji Mattea Salvinija) - 1

Socijalistička stranka (SP), koju vodi Lilian Marijniseen (u EP pripadaju lijevoj grupaciji GUE/NGL) - 1

Prema prvim informacijama odaziva birača je bio samo 34 posto, ali to je za dva posto više nego prije pet godina.

Prve reakcije analitičara u Nizozemskoj: "Riječ je o efektu Timmermans. Ovo je primarno zbog njega. Uspio je mobilizirati brojne proeuropske birače".

Pri čemu treba uzeti u obzir da je anketa dobila samo 25 zastupničkih mjesta što znači da će svakako jedna stranka dobiti još jedno zastupničko mjesto. Anketa također nije uzimala u obzir tri "mjesta za klupi" za zastupnike koji čekaju izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU.

Druga anketa, koja se pojavila kasnije tijekom večeri, još jače ide u korist stranaka centra. Prema njoj PvdA dobiva 6 mjesta, VVD 5, CDA 4, FvD 3 kao i GL, a D66 2. Prema ovoj anketi, Wilders nije dobi niti jedno mjesto u Europskom parlamentu, pobjeda laburista je još izrazitija, a i Rutte je prošao bolje. Konačni rezultati ipak u nedjelju navečer.

Sadašnja koalicijska vlada formirana je nakon parlamentarnih izbora 2017. godine, a činje ju Rutteova stranka VVD, CDA, Demokrati 66 i CU (kršćanska unija). Laburisti su na tim izborima doživjeli težak poraz i osvojili samo 9 zastupničkih mjesta.

Koalicija se neposredno pred europske izbore našla pod snažnim udarom zbog ministra imigracija Marka Harbersa koji je prikrio brojke tražitelja azila koji su osumnjičeni za teške zločine. Harbers je iz Rutteove stranke i njegova je ostavka ovog utorka bila ozbiljan udarac koaliciji pa se čak smatralo da bi mogla negativno utjecati na stabilnost vlade. No, pokazalo se da su birači ipak ostali vjerni VVD-u, ali su ipak odlučili većinu glasova dati velikom Europejcu, borcu za vladavinu prava - Fransu Timmermansu.

Koji je apsolutno najomraženija osoba u Rumunjskoj, Mađarskoj i Poljskoj. Protiv ove dvije posljednje je pokrenuo mjere u sklopu Članka 7 koje bi u konačnici mogle dovesti do oduzimanja prava glasa (no, o tome se odlučuje u Europskom vijeću pa je takav scenarij teško za očekivati). A i u Rumunjskoj, gdje je na vlasti PSD, stranka članica Timmermansove socijalističke grupacije na europskoj razini, nije bio ništa blaži i zaprijetio im je oštrim mjerama ukoliko se ne popravi stanje vladavine prava.

Socijalistima je na ruku svakako išla i trenutna afera u vladi pa su se pojavili kao "sigurna opcija".

Timmermans se tijekom večeri zahvalio svima koji su glasali za PvdA. I dao do znanja da bi se mogla očekivati pojačana suradnja sa Zelenima u Nizozemskoj.

Interesantan je razvoj situacije na radikalno desnoj strani političkog spektra. Geert Wilders, čovjek izrazito plave kose i specfične frizure, jedan je od prvih islamofoba i ksenofoba na europskoj političkoj sceni. Njegova je stranka PVV na parlamentarim izborima bila druga po snazi, ali ju Rutte nije želio uzeti u koaliciju. U međuvremenu se na političkoj sceni pojavio Thierry Baudet koji je ostvario veliki uspjeh na lokalnim izborima u ožujku što je dodatno zabrinulo europske središnje stranke. Pojavio se strah da bi desnica u Nizozemskoj mogla pregaziti stranke centra. No, dogodilo se da je Baudet uzeo glasove Wildersu. Na europskim izborima 2014. godine Wildersov PVV je osvojio četiri zastupnička mjesta, a sada on i Baudet zajedno imaju četiri mjesta.

Wilders je u prvoj izjavi istaknuo da je "PVV na žalost izgubio mjesta. Nadali smo se da ćemo osvojiti više, ali s našim jednim zastupnikom borit ćemo se s našim europskim prijateljima s još većom militantnošću protiv čudovišta EU".

No, nova europska grupacija koju gradi talijanski vicepremijer Matteo Salvini tako ostaje bez barem tri zastupnika. No, posljednje ankete novina Les Echos u četvrtak navečer govore da je Marine Le Pen u Francuskoj jača od predsjednika Emmanuela Macrona za 2 posto: njezina stranka Nacionalno okupljanje može računati na 25 posto podrške, Macronov LREM na 23 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:55