NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Johnson je još jedan korak bliže premijerskoj fotelji

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Pregled glavnih događanja iz europskih prijestolnica
LONDON

Premijer Johnson?: Bivši ministar vanjskih poslova napravio je korak bliže tome da postane novi premijer Ujedinjene Kraljevine u četvrtak, osiguravajući najveći broj glasova u prvom glasovanju među konzervativnim zastupnicima. Mark Harper, Andrea Leadsom i Esther McVey su izbačeni iz utrke, koje sada prelazi na drugi krug glasovanja sljedećeg tjedna. Pročitajte cijelu priču ovdje. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

Nema pristanka: Prije zatvorenog sastanka velike koalicije, socijaldemokrati su inzistirali na tome da klimatske promjene i mirovinska reforma postanu prioriteti. Glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil izjavio je u četvrtak kako treba 'iskreno govoriti' o tim pitanjima. Međutim, za Ralpha Brinkhausa, vođu frakcije u CDU-u, rasprave koje će trajati do petka u podne odnose se na 'potpuno različite važne teme' kao što su širenje mobilne mreže, slabljenje gospodarstva i skrb. Na konferenciji se ne mogu očekivati ​​sporazumi o važnim pitanjima, rekli su politički komentatori u Berlinu. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

U razgovoru s novinarom EURACTIV-ova medijskog partnera EFE, povjesničar Ian Kershaw je u sklopu promocije svoje najnovije knjige 'Uspon i kriza, Europa, 1950.-2017.', rekao da referendum o Brexitu ne odražava 'osjećaj ekonomske slabosti, već ideju da se britanski problemi ne mogu riješiti ostankom njegove zemlje u EU'.

- Postoje ekonomski problemi poput krize eurozone, ali još je važnija migracijska kriza u Europi - kazao je.

- Potrebna nam je snažna Europa i naše nacionalne države - dodao je. (EuroEFE.EURACTIV.es)

RIM

Vlada se podijelila: Po prvi put, vladajuća se većina u parlamentu izjasnila o financiranju Radija Radicale, privatne radio postaje koja pruža javne usluge, kao što je izvještavanje o parlamentarnim raspravama. PoKret 5 Zvjezdica protivi se financiranju medija javnim novcem, ali stranka lijevoga centra PD predložila je alokaciju 3 milijuna eura radio postaji 2019. godine, putem amandmana uslijed potpore druge vladajuće stranke Lege.

Napetosti Euroskupine: Obnovljene napetosti između vlade i Europske komisije zabrinjavaju ministre financija EU-a koji su zatražili od Italije da ispuni svoje financijske obveze kako bi smanjila svoj visoki dug. Međutim, talijanski ministar financija Giovanni Tria ustrajavao je kako nove mjere neće biti potrebne [cijela priča ovdje]. (Gerardo Fortuna i Jorge Valero, EURACTIV.com)

SJEVERNA MAKEDONIJA / BRUSSEL

'Razdvajanjem' puta Sjeverne Makedonije i Albanije prema EU, tako što se jednoj državi odobri zeleno svijetlo a drugoj početak pregovora o priključenju nije najbolje rješenje, ali je jedini put naprijed, izjavio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski za EURACTIV u intervjuu tijekom svoga posjeta Bruxellesu.

- Već smo bili odvojeni prije, od Crne Gore 2011. godine i Srbije 2013. godine, jer su oboje zemlje počele pregovore o priključenju, što je sjajno, a mi smo morali čekati unatoč pozitivnoj preporuci.

Pendarovski je kazao kako bi zeleno svjetlo za Makedoniju moglo biti odgođeno za rujan (sjednica njemačkog Bundestaga trebala bi raspravljati o proširenju u rujnu), ali je upozorio kako bi se to trebalo izbjeći, ako je moguće, jer se kontekst u međuvremenu može promijeniti.

Kazao je kako postoji šansa 'da bi sljedeća grčka vlada, nakon izbora 7. srpnja, mogla biti mnogo rigidnija u pogledu našeg pristupanja'. Također je upozorio na rastući potencijal za napetosti s Bugarskom, drugom susjednom zemljom u EU, budući da je zajednička stručna komisija koja radi na spornim pitanjima, kao što su povijest, jezik ili etnička pripadnost, ostvarila mali napredak, zbog onoga što je rekao da su sve više nacionalističke tvrdnje iz Bugarske.

- Dakle, umjesto tehničkih, možemo opet imati političke probleme ... ali kada ne bi dobili zeleno svjetlo to bi bilo vrlo loš znak za sve pro-europske snage u regiji, čak i za zemlje koje već pregovaraju', kazao je. , (Zoran Radosavljević, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Poljsko-američki odnosi: Kao što se očekivalo, Poljska je potpisala sporazum sa SAD-om o jačanju nazočnosti američke vojske u Poljskoj. Tamo će biti stacionirano dodatnih 1.000 vojnika, dok je naređenje za više od 30 borbenih zrakoplova F-35 još uvijek u tijeku. U isto vrijeme, Donald Trump nije isključio mogućnost ukidanja viznog režima za poljske građane koji dolaze u SAD. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Cvijeće za zadovoljnog ministra: Slovačka (Bratislava) je uspjela u svojoj kandidaturi za domaćina Europskog tijela za rad (ELA). 'Ja sam prirodni optimist, ali nisam očekivao (pobjeda) u prvom krugu', kazao je slovački ministar za socijalna pitanja Jan Richter nakon glasovanja u Vijeću. Zahvalio se povjerenici Marianne Thyssen na buketu ruža pred novinarima, ali je izgledao pomalo zatečeno, istaknuvši kako je odluku donijelo Vijeće. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

VILNIUS

Dalijina EU: Odlazeća predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite cilja na jedno od najviših pozicija u EU, najvjerojatnije ono predsjednika Vijeća EU. Prema riječima Matasa Maldeikisa, litavskog zastupnika u Europskom parlamentu, Donald Tusk, trenutni predsjednik Vijeća, je stavio Grybauskaite na popis za to mjesto, iako je Poljska nedavno izrazila prigovore za njezinu moguću kandidaturu, navodeći njezinu suptilnu osobnost. Kao iskusni kandidat iz nove države članice, koja je također služila i kao povjerenica EU-a, ona bi imala dobre šanse ako njezinu kandidaturu podrže zemlje Srednje i Istočne Europe. Prema Maldeikisovim riječima, mogla bi biti dobar kandidat za mjesto potpredsjednika Vijeća EU, zbog njezinog iskustva s proračunom i financijama EU. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com)

BUKUREŠT

Premijerka na poziciji čelnice PSD-a: Rumunjska premijerka Viorica Dancila planira se kandidirati za predsjednicu vladajuće socijalističke stranke PSD na kongresu stranke koji će se održati krajem lipnja. Dancila služi kao privremena predsjednica stranke nakon što je bivši šef PSD-a Liviu Dragnea osuđen na zatvorsku kaznu zbog optužbi za korupciju.

'Polu-nacionalni' pakt: Predsjednik Klaus Iohannis potpisao je u četvrtak 'nacionalni sporazum' s oporbenim strankama za pro-EU rumunjsku koaliciju. Stranke koje čine vladajuću koaliciju PSD i ALDE odbile su potpisati pakt, ali Iohannis je kazao kako popis ostaje otvoren ako se drugi politički čelnici predomisle. (EURACTIV.ro)

PRAG

Radna mjesta u automobilskoj industriji su u opasnosti: Prijeteće carine SAD-a na automobile ugrozile bi 20 posto izvoza češke automobilske industrije i do 25.000 radnih mjesta, upozorila je Udruga automobilske industrije (AutoSAP). Češka Republika bila bi četvrta najizloženija europska zemlja, nakon Njemačke, Švedske i Slovačke, izvijestila je Češka novinska agencija. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ATENA

Pola milijuna glasova: Zastupnik Nove demokracije Stelios Kympouropoulos, ostvario je najbolji rezultat na europskim izborima s rekordnih 577.114 glasova, prema službenim rezultatima objavljenim u četvrtak (13. lipanj). Slijedio ga je Evangelos Meimarakis, bivši predsjednik stranke Nova demokracija i bivši predsjednik grčkog parlamenta, s 496.600 glasova. Prethodni rekord iz 2014. godine, u kojem su građani po prvi put glasovali za pojedinačne kandidate umjesto stranke na glasačkom listiću, postigao je Manolis Glezos, zastupnik SYRIZE i hvaljeni junak iz Drugog svjetskog rata, sa 466.902 glasova.

U posljednjem trenutku, komunistička zastupnica Semina Digeni, također poznata novinarka, podnijela je ostavku u korist Nikolaoua Alavanosa, kako bi osporila nadolazeće nacionalne izbore. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

NIKOZIJA

Vojni sporazum s Parizom: Nema odredbe za uspostavu francuske vojne baze ili jedinice na Cipru, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim turskim kolegom u četvrtak (13. lipanj). On je negirao izvještaje iz tiska od sredine svibnja, objavljene nakon službenih sastanaka u Parizu, u kojima se tvrdi da je Nikozija postigla vojni sporazum s Francuskom kojim se francuskoj mornarici omogućuje korištenje infrastrukture i trajno servisiranje ratnih brodova u pomorskoj bazi u regiji Mari. Međutim, uspostavljanje baze i korištenje postojeće dvije su različite stvari, pojasnili su ciparski izvori. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

SOFIJA

GDPR: Samo 44 posto Bugara, što je najniža razina u EU, znaju da Opća uredba o zaštiti podataka jamči pravo na brisanje i zaboravljanje vaših podataka, prema Eurobarometru. Ispitanici u devet zemalja sada manje osjećaju da imaju barem neku kontrolu, a najveći je pad u Bugarskoj. (Dnevnik.bg)

ZAGREB

Ponovno rođenje Živog zida: Nakon raspada populističke stranke Živi zid koja je bila u savezništvu s Pokretom pet zvjezdica, njezin vođa Ivan Vilibor-Sinčić je izjavio u četvrtak kako 'to nije kraj'. 'Izašli smo jači nego ikad', istaknuo je i predstavio nove predstavnike stranke u Saboru: Damjana Vucelića i Snježanu Sabolek. Najavio je kako će stranka u sljedećim mjesecima raditi na reorganizaciji i restrukturiranju, dok svi oni koji žele se mogu pridružiti stranci.

LJUBLJANA

Tijekom summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) održanog u Trstu u Italiji, slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar naglasio je značaj proširenja EU na 'države koje ispunjavaju uvjete'. U tom smislu, Cerar je istaknuo pozitivan primjer Sjeverne Makedonije, koja je riješila dugogodišnji spor s Grčkom oko njezinog imena i trebala bi dobiti datum za 'početak pregovora do kraja ovog mjeseca'. (Karla Juničić, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Ljajić - manja suradnja na Zapadnom Balkanu: Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da na Zapadnom Balkanu postoji 'skoro sve manje i manje suradnje', jer se mi u regiji ponašamo više kao konkurenti nego kao partneri, što dokazuju necarinske prepreke i nametanje poreza koji svaki oblik regionalne suradnje čini besmislenim. 'Osim trgovine, zapravo ne postoji suradnja prema drugim osnovama, a samu trgovinu prati niz problema', kazao je Ljajić na otvaranju sajma Međunarodne poljoprivredne politike u Tešnju u Bosni i Hercegovini. (Beta / EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:37