Predsjednik Europskog parlamenta upozorava: "Kontrole na granicama donose više štete nego koristi", Komisija najavljuje mjere

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli upozorio je u nedjelju da uvođenje kontrola na unutarnjim granicama šengenskog prostora zbog koronavirusa donosi više štete nego koristi ako se ne temelje na preporukama i podacima zdravstvenih vlasti.
Zbog epidemije koronavirusa zatvoren je, među ostalom, granični prijelaz između Srbije i Hrvatske u Batini
 Vlado Kos / CROPIX

- Uvođenje kontrola na unutarnjim granicama, kada to nije utemeljeno na preporukama i podacima zdravstvenih vlasti, čini više štete nego koristi. To dovodi do veće ekonomske cijene za EU u cjelini i sprječava da roba stigne gdje je potrebna - rekao je Sassoli.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je najavila da će Komisija u ponedjeljak objaviti smjernice vladama država članica kako bi mjere na granicama koje one donose bile koordinirane na razini EU-a.

- Tisuće vozača kamiona i autobusa blokirani su na unutarnjim granicama, što stvara nove zdravstvene rizike i blokira lance opskrbe. Moramo održati slobodan protok robe diljem Europe. Ako ne reagiramo sada, trgovine će imati poteškoća s opskrbom s jedinstvenog tržišta - upozorila je von der Leyen u nedjelju u video poruci.

Poljska, Češka i Danska već su zatvorile svoje granice sa susjednim državama, a to su najavile i Estonija, Litva i Njemačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:46