Škotska premijerka upozorila London: "U slučaju 'tvrdog' Brexita, raspisujemo novi referendum o neovisnosti po hitnom postupku"

U ekskluzivnom razgovoru s novinarom EURACTIV-a, škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da bi 'tvrdi' Brexit dodatno povećao šansu za 'proglašenje neovisnosti Škotske'.
Škotska premijerka Nicola Sturgeon
 Russell Cheyne / REUTERS

Sturgeon je to upozorenje poslala u trenutku kada torijevci traže nasljednika britanske premijerke Therese May, a u unutarstranačkoj kampanji ključno pitanje je stav kandidata prema Brexitu.

U utorak se u Bruxellesu održao sastanak na kojem su prisustvovali glavni pregovarač za Brexit Michel Barnier i predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker, na kojem je Sturgeon izjavila da će u slučaju izlaska iz Unije bez sporazuma, Škoti glasati za neovisnost zemlje. Sturgeon je rekla da bi 'tvrdi' Brexit mogao motivirati Škote da 'neovisnost počnu smatrati nuždom, a ne željom', kako bi se spasili od štete koju bi mogao prouzročiti Brexit bez sporazuma.

EURACTIV je upitao Sturgeon misli li da će odabir tvrdolinijaša Borisa Johnsona, kandidata kojem ankete daju najviše šanse, za novog premijera Ujedinjene Kraljevine biti ključni preduvjet neovisnosti Škotske.

Johnson je ovoga vikenda izjavio da će odbiti platiti cijenu od 39 milijardi funti za povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU, sve dok Bruxelles Londonu ne ponuditi bolji sporazum. U svakom slučaju, tvrdi Johnson, Kraljevina će Uniju pod njegovim vodstvom napustiti najkasnije 31. listopada, prema trenutnom dogovoru.

- Većina Škota će se u tom trenutku odlučiti za neovisnost, a to će biti ključ našeg odcjepljenja - rekla je Sturgeon.

- Brexit i mogućnost odabira Borisa Johnsona, sigurno će doprinijeti jazu koji Škotsku udaljava od ostatka Ujedinjene Kraljevine - dodala je.

Na samom vrhuncu utrke za novog premijera Ujedinjene Kraljevine, torijevci se bore za čelno mjesto predstavljajući svoja rješenja Brexita i budućih odnosa Londona i EU. Trenutno je deset kandidata izrazilo želju zamijeniti Theresu May na čelu vlade u ključnom trenutku.

Osim Johnsona, ozbiljniji kandidat za nasljednika May je i njezin ministar okoliša Michael Gove, koji je rekao da će razmotriti mogućnost daljnje odgode roka za izlazak iz EU te da će pokušati ponovno otvoriti pregovore o pitanju prirode irske granice nakon Brexita.

Matt Hancock, trenutni ministar zdravstva, smatra se jednim od 'mekših' kandidata. On smatra da bi Ujedinjena Kraljevina, ako ne postigne bolji sporazum s Bruxellesom, u potpunosti trebala odustati od Brexita. Hancock namjerava najviše inzistirati na sporazumu o slobodnoj trgovini s EU i zaštiti prava europskih građana nakon izlaska iz Unije.

Među tvrdolinijašima je i Andrea Leadsom, bivša zastupnica Donjeg doma i ministrica u vladi Therese May koja je izjavila kako je napuštanje EU do 31. listopada njezina 'tvrda crvena linija'. Kako bi to postigla, Leadsom namjerava ovoga rujna u Bruxelles otići u pratnji delegacije ministara.

Istovremeno, zastupnici koji se zalažu za ostanak u EU nastavljaju kritizirati vodstvo laburista zbog nedostatka jedinstvenog i jasnog stava oko Brexita.

Prema izvješću 'gorućeg' sastanka koji se u ponedjeljak održao između Jeremyja Corbyna i njegovih kolega iz Laburističke stranke s proeuropskim zastupnikom Peterom Kyleom, Kyle je Corbyna optužio zbog nedostatka političke odgovornosti zbog koje nikad nije ozbiljno razmotrena ideja novog referenduma o Brexitu.

Sturgeon je nedvosmisleno izjavila da će u slučaju 'tvrdog' Brexita britanski laburisti snositi dio odgovornosti, zbog nedovoljnog angažmana i nejasnog stava oko te problematike.

- Jeremy Corbyn bio je glavna prepreka za postizanje konsenzusa oko raspisivanja drugog referenduma - rekla je Sturgeon.

- Ako Ujedinjena Kraljevina izađe iz EU krajem listopada bez dogovora, primarna odgovornost leži na konzervativcima i onima koji su se zalagali za Brexit. No, za takav će ishod biti odgovoran i Jeremy Corbyn zbog svojeg okolišanja - govori škotska premijerka.

- Nadam se da ćemo doživjeti da Jeremy Corbyn i njegova Laburistička stranke napokon zauzmu stajalište i podrže drugi referendum. Smatram da će ih se oštro osuditi ako to ne učine.

Također, Sturgeon je uvjerila škotske građane koji žive u EU da će zastupnici SNP-a učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili njihova prava uoči približavanja roka za Brexit.

- Želimo zaštiti prava Škota diljem EU, omogućiti im da slobodno žive, rade i studiraju, a isto želimo omogućiti i građanima europskih zemalja koji posljednjih godina žive u Škotskoj - izjavila je Sturgeon, dodavši da će Škoti tražiti način da se vrate u najveći trgovinski blok na svijetu.

- Brexit će završiti tako da će Europska unija toplo prihvatiti povratak Škotske kao neovisne članica, za mene je svaki drugačiji scenarij nezamisliv - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:04