Šuica:"Moj je zadatak vratiti povjerenje građana EU u njezine institucije", Plenković:"Ovo je lijepi i pozitivan događaj za RH"

Izjave hrvatskih dužnosnika prije sastanka hrvatske vlade i Europske komisije
Zajednicki sastanak Vlade RH na celu sa premijerom Andrejom Plenkovicem i predstavnika Europske komisije
 Davor Pongracic / CROPIX

- Svi su zadovoljni, i prijemom kod predsjednice i večerom. Dobili smo pohvalnu ocijenu - rekla nam je Dubravka Šuica.

Gđo. Šuica, što možemo očekivati od konferencije Budućnost Europe za čiju ste organizaciju zaduženi vi kao potpredsjednica Europske komisije?

Konferencija je jedan vrlo kompleksan zadatak, ali ja mislim da ćemo na kraju biti iznenađeni rezultatima. Trajat će dvije godine, a mi ćemo to vrijeme razgovarati s građanima, slušati ih i vidjeti što oni zapravo žele. Njihove ćemo zahtjeve pokušati pretvoriti u stvarne politike. Konkretno, 22. siječnja ta će se tema naći na dnevnom redu Europske komisije. Prije toga, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 15. siječnja zastupnici će rapravljati o konferenciji. Europsko vijeće će, potom, reći svoje, pa nakon što sve europske institucije uglazbe svoje ideje mi ćemo ih implementirati. Ja sam u ime Europske komisije zadužena za taj projekt.

Glavni cilj konferencije je vratiti povjerenje građana u institucije EU, ali i u ideju cijelog europskog projekta. Želimo se približiti građanima i reći im da oni ne sudjeluju samo jednom u pet godina, već da različitim oblicima participacije u institucijama EU mogu sudjelovati i kontinuirano. Nadam se da ćemo uspjeti. Već slijedeći tjedan putuje u Latviju i Estoniju, a tjedan nakon toga u Portugal i Španjolsku.

Time želim simbolički otvoriti konferenciju.

Hoćete li spašavati model spitzenkandidata?

Pitanje spašavanja modela spitzenkandidata bit će dio konferencije "Budućnost Europe", ali tom će se reformom baviti moji kolege Vera Jourova i Maroš Šefčović. Ja ću biti zadužena dnevnim poslovima i pitanjima koja interesiraju građane EU. Model spitzenkandidata institucionalni je problem koji više zanima europarlamentarce i političare, nego same Europljane.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić je na početku sastanka Europske komisije izjavio kako je pitanje izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU već uračunato u novi proračun, ali da se još uvijek države članice ne mogu usuglasiti oko ključnih proračunskih pitanja.

- Varijabla izlaska Velike Britanije iz EU već je uključena u razgovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru. Sljedeći korak je tražiti kompromisno rješenje za konačni okvir na visokoj političkoj razini, točnije, na razini Europskog vijeća. Očekuje se da će se daljnji pregovori intenzivirati i po pitanju redizajna sustava vlastitih sredstava, a to je ona prihodovna strana proračuna EU. S druge strane, trebali bi se uvesti i neki novi izvori prihoda. Još je rano govoriti o dobitnicima i gubitnicima novog proračuna zato što su razgovori još uvijek u tijeku. Svakako, ne možemo ignorirati razliku koja postoji između neto uplatiteljica i država koje ovise o proračunskim sredstvima EU, tako da je logično da svaka zemlja zagovara vlastite interese - zaključio je Marić.

Premijer Andrej Plenković jako je zadovoljan dosadašnjim tijekom velikog jednog od najvećih diplomatskih događaja u novijoj povijesti Republike Hrvatske, a istaknuo je kako i Vlada RH ima visoka očekivanja od nove Komisije Ursule von der Leyen.

- Ovo je jedan jako lijepi i pozitivan događaj za Hrvatsku. Vidite da su odnosi sa svim institucijama i čelnim ljudima jako dobri. Jučerašnji koncert izazvao je veliko oduševljenje, svi su jako zadovoljni sa Zagrebom i ozračjem koje vlada, pa očekuju mnogo od nas, a i mi od njih - rekao je za nas premijer Andrej Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:52