Summit zemalja G20 u znaku trgovinskih pregovora s ciljem održavanja stabilnosti u svijetu

Međunarodni poredak i multilateralni trgovinski sustav koji ga podupire visi o niti u trenutku kada su se čelnici zemalja G20 okupili na godišnjem summitu u japanskom gradu Osaki koji će se održati od 27. do 28. lipnja.
Grupna fotografija lidera zemalja iz skupine G20
 Kevin Lamarque / REUTERS

U svom obraćanju prije otvaranja summita u petak, Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, je uputio poruku svojim kolegama o važnosti njihove odgovornosti 'ne samo za vlastite interese, već prije svega za mir i siguran, pravedan svjetski poredak'.

- Globalna pozornica ne može postati arena u kojoj će jači diktirati svoje uvjete slabijima, gdje će egoizam dominirati nad solidarnošću te gdje će nacionalističke emocije dominirati nad zdravim razumom – rekao je Tusk.

Pregovori na summitu G20 neće biti jednostavni, no cilj će biti reforma Svjetske trgovinske organizacije (WTO), jačanje sigurnosti, borba protiv klimatskih promjena i rješavanje pitanja migracije.

- Vraćeno povjerenje u budućnost ključno je ne samo za održivi rast nego i za javnu potporu u multilateralizmu – rekao je u nedavnom govoru japanski veleposlanik u EU Kazuo Kodama govoreći o ciljevima G20.

Na summitu EU će pozvati na obranu multilateralizma i trgovine temeljene na pravilima. To će biti prilika za smanjivanje trgovinskih napetosti.

- Tko tvrdi da je liberalna demokracija zastarjela, također tvrdi da su slobode zastarjele, da je vladavina prava zastarjela i da su ljudska prava zastarjela. Za nas u Europi, to su i ostaju bitne i vitalne vrijednosti. Ono što smatram zastarjelim su: autoritarnost, kultovi osobnosti, vladavina oligarha – izjavio je Tusk uoči summita.

Europska unija će također nastojati potvrditi svoju predanost voditi borbu protiv klimatskih promjena i provođenju Pariškog sporazuma.

U petak su na summitu sve oči bile uprte u američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga zbog njihovih nesuglasica u trgovinskim pregovorima.

Budući da se debata oko potencijalnog nasljednika predsjednika Jean-Claude Junckera zakomplicirala, summit u Osaki bi trebao dati odgovor i na to pitanje tijekom susreta europskih lidera.

SAD bi mogao zaprijetiti dodatnim carinama na kinesku robu

Trump je jasno izjasnio da će njegovi prioriteti summita biti pregovori o trgovini. Na početku pregovora s premijerom Indije Narendrom Modi rekao je kako misli da će sklopiti 'veliki sporazum' s Indijom vezan za 'trgovinu i proizvodnju'

Trump će održati sastanak s kineskim predsjednikom u subotu na kojem će raspravljati o američkim zabrinutostima oko kineskog tehnološkog giganta Huawei.

Juncker je na novinskoj konferenciji izjavio da će 'trgovinski pregovori između Kine i SAD-a biti teški' te da 'usporavaju svjetsko gospodarstvo'.

Sve su veće nesigurnosti hoće li njihovi pregovori okončati jednogodišnji trgovinski rast između dviju najvećih svjetskih sila.

- Nisam siguran da Amerikanci mogu pružiti ono što Kinezi žele, a Kinezi ne žele isporučiti ono što Amerikanci žele - rekao je Greg McKenna, strateg iz tvrtke McKenna Macro.

Kineski predsjednik Xi Jinping je pak s druge strane upozorio na protekcionizam 'koji prijeti stabilnosti u globalnom gospodarstvu'.

Indija, Japan i Rusija su obranile multilateralna pravila trgovine. Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je u petak lidere iz skupine 20 najvećih gospodarstava da podupru 'slobodnu, pravednu i neselektivnu' trgovinu jer je izrazio 'duboku zabrinutost' zbog trenutne okolnosti globalne trgovine.

U.S President Donald Trump does a fist bump with Japan's Prime Minister Shinzo Abe and India's Prime Minister Narendra Modi during a trilateral meeting on the first day of the G20 summit on June 28, 2019 in Osaka, Japan. Carl Court/Pool via REUTERS
Carl Court / REUTERS
Američki predsjednik Donald Trump, japanski premijer Shinzo Abe i indijski premijer Narendra Modi tijekom sastanka na summitu G20
Putin, ne mješaja se

Napetosti rastu u odnosu Washingtona i Moskve, posebice nakon što je Rusija aneksirala Krim 2014. godine i podržala sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u sirijskom ratu.

U nedavnom televizijskom intervjuu, Putin je izjavio da se odnosi između dviju država 'sve više pogoršavaju'. Ovog puta Trump se nada uspostaviti bolje odnose s Putinom i razriješiti niz pitanja posebice zbog obuzdavanja nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik je u petak je kazao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se ne miješa u izbore u SAD-u prisjećajući se skandala koji je doveo do dvogodišnje istrage zbog upletenosti Kremlja u njegovu izbornu kampanju tijekom 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:20