Trump, obasipan darovima Winstona Churchilla, spreman je sklopiti novi transatlantski sporazum nakon Brexita

Otkucavaju posljednji sati premijerke Therese May koja će u petak podnijeti ostavku zbog neuspjeha u postizanju sporazuma o Brexitu. No, čini se da May i u zadnjim izdisajima će pokušati postići bilo kakav trgovinski sporazum. Budući da onaj s Europskoj unijom nije uspio, smatra May, sporazum sa Sjedinjenim Državama mora.
Američki predsjednik Donald Trump tijekom večere s kraljicom Elizabetom u Buckinghamskoj palači u Londonu
 Dominic Lipinski / REUTERS

Trump je stigao u trodnevni posjet Ujedinjenoj Kraljevini, a osim crvenog tepiha, kraljevskog banketa te iscrpljene premijerke May, dočekala ih je i gomila prosvjednika iz svih dijelova države.

Theresa May je u ponedjeljak izjavila da će raspravljati o budućim gospodarskim odnosima s američkim predsjednikom tijekom njegovog posjeta Ujedinjenoj Kraljevini. Dodala je da oboje imaju zajedničku želju za uspostavljanjem trgovinskog sporazuma nakon Brexita.

Možda će joj to uspjeti prije no što je neki od konzervativnih kandidata zamijeni s trona. Boris Johnson, jedan od ''najglasnijih'' kandidata, nije se libio u ponedjeljak izreći svoje mišljenje na društvenim mrežama.

- Ako postanem premijer, izaći ćemo iz Europske unije 31. studenog s ili bez sporazuma – napisao je na svom Twitter profilu.

PREGLED TRUMPOVOG POSJETA:

Kraljevski tretman

Trodnevni državnički posjet počeo je sasvim mirnom šetnjom prve dame Melanije Trump i njezina supruga crvenim tepihom prema Buckinghamskoj palači, gdje ih je dočekala britanska kraljica s kraljevskim ručkom. Obrok od četiri slijeda je poslužen na 4.000 komada pozlaćenog pribora, koji je izvorno naručio princ od Walesa George IV 1806. godine. Kraljica Elizabeta je Trumpu poklonila prvo izdanje knjige Winstona Churchilla: 'Drugi svjetski rat', objavljeno 1959. godine. Možda simbolično?

Trump je tijekom svečane večere na kojoj je prisustvovala i Theresa May izjavio da su američko-britanske 'veze zauvijek zapečaćene' što mu je potvrdila i kraljica svojom izjavom.

- Dok gledamo u budućnost, uvjerena sam da će nas naše zajedničke vrijednosti i zajednički interesi i dalje ujedinjavati - rekla je dodavši da ovom svečanom večerom 'slave jedinstvo koje im je pomoglo osigurati sigurnost i prosperitet naroda desetljećima' te za koje vjeruje 'će trajati još puno godina'.

A što je dobio od Therese May?

a) Atlantsku povelju

May je pozvala u utorak predsjednika SAD-a da prodube transatlantsku gospodarsku suradnju, kazavši kako bi bilateralni trgovinski sporazum mogao učiniti njihovo partnerstvo 'još boljim'.

- S bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini, uz širu gospodarsku suradnju i nastavkom zajedničkog rada na podupiranju, oblikovanju i utjecaju na globalno gospodarstvo i njegova pravila i institucije - održavanje tržišta slobodnim, poštenim i otvorenim te održavanje konkurentnosti naših industrija. - tvrde unaprijed izdani izvodi iz njezina ureda.

May planira potaknuti kompanije kao što su BAE Systems i farmaceutski gigant GlaxoSmithKline na veću suradnju. Na razgovorima su sudjelovali i visoki predstavnici nacionalne banke Barclays, građevinske tvrtke Bechtel, kao i tvrtke za kibernetičku sigurnost i analizu podataka Splunk.

Sjedinjene Države su daleko najveći britanski trgovinski partner, a desetljećima su dvije zemlje dijelile želju za otvaranjem svjetskog tržišta slobodnoj trgovini. Ali Trump je doveo tu ideju na upit uvodeći carine na robu iz Europske unije, Kanade, Meksika i Kine.

Tijekom sastanka, Trump je izjavio da će Sjedinjene Države nakon Brexita učiniti vrlo bitan i pošten trgovinski sporazum.

- Mislim da je to nešto što oboje želimo učiniti - rekao je Trump poslovnim čelnicima na početku sastanka okruglog stola. 'Učinit ćemo to'.

Trump je zasigurno dobio od May je reprodukciju Atlantske povelje koja je stajala na zidu Winstona Churchilla. Dogovor koji su sklopili Churchill i bivši američki predsjednik Franklin D. Roosevelt utvrđivao je načela slobodne trgovine i kolektivne sigurnosti koja su bila temelj poslijeratnog mira. Mayin izbor poklona naglašava želju Ujedinjene Kraljevine da osigura novi odnos sa SAD-om za razdoblje nakon Brexita.

b) Brexit papirologiju

Brexit je najznačajniji geopolitički potez za Veliku Britaniju od Drugog svjetskog rata i ako se ikad dogodi, London će se više oslanjati na Washington okrećući leđa ostalim 27 članica. Trump je već odavno duboko upliće prste u britansku unutarnju politiku

Predsjednik je kritizirao Mayinu taktiku Brexita, zastupa izlazak 31. listopada, podržao je Johnsonovu kandidaturu. a pozvao je Nigela Faragea, tvrdolinijaša, da vodi pregovore s Europskom unijom. Nigel Farage je u utorak izjavio da samo očekuje poziv Trumpa.

b) nove špijunske podatke

- Pažljivo pratimo sve što SAD govori o tim pitanjima. Sigurno ćemo pažljivo slušati ono što kažu - rekao je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt za radio BBC u ponedjeljak. Hunt je izjavio da Ujedinjena Kraljevina nije donijela konačnu odluku o suradnji s Huaweijem jer razmatraju tehnička i strateška pitanja.

Prošlog tjedna Trump je izjavio da će prilikom trodnevnog posjeta osobno priopćiti Theresi May loše vijesti da će SAD prestati dijeliti obavještajne podatke s Ujedinjenom Kraljevinom, ako London ne ukine svoje planove s Huaweijem i dopusti mu izgradnju mobilne mreže 5G.

Trumpova administracija je poručila saveznicima da ne koriste njezinu 5G tehnologiju i opremu zbog bojazni da bi to omogućilo Kini da špijunira osjetljive komunikacije i podatke, budući da je Huawei prema njihovim navodima povezan s kineskom komunističkom vladom.

d) prosvjednički balon

Trump se zamjerio velikom broju Britanaca, budući da se suprotstavlja vrijednostima po pitanju globalnog zatopljenja i prava žena.

Stotine tisuća prosvjednika okupilo se na manifestaciji, a balon na kojem je prikazan Trump kao smrdljivo dijete u pelenama visoko leti iznad britanskog parlamenta tijekom posjeta. Prosvjednici su primili taktičku potporu od gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, koji se u više navrata sukobljavao s predsjednikom.

Predsjednik je nazvao gradonačelnika 'hladnim gubitnikom' netom prije nego što je stigao u posjet, te ga je u prošlosti optužio da nije učinio dovoljno da zaustavi smrtonosne terorističke napade u Londonu.

Jeremy Corbyn, vođa oporbene Laburističke stranke odbio je poziv na državni banket, te će održati govor na prosvjedima.

Na svom Twitter profilu američki predsjednik je napisao da još nije vidio nikakve prosvjednike, no uvjeren je da će se 'lažne vijesti potruditi da ih pronađu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:00