UŽIVO Parlament donio zakon kojim želi spriječiti Brexit bez sporazuma i odbio Johnsonov prijedlog za raspisivanje prijevremenih izbora

Za prijevremene izbore glasalo je 298 zastupnika, a protiv toga glasalo je 56 zastupnika. Laburisti Jeremyja Corbyna odlučili su apstinirati glasanje o prijedlogu Borisa Johnsona zato što ga smatraju još jednom taktikom aktualnog premijera kojom on proceduralno želi 'nasamariti' britansku demokraciju.
Boris Johnson
 UK Parliament/Jessica Taylor / VIA REUTERS

Corbyn, naime, nije imao drugu opciju, osim da torijevcima na čelu s Borisom Johnsonom ponudi svoje povjerenje, što bi bio vrhunac već ionako bizarne večeri u Westminsteru. Vladi je noćas trebala dvotrećinska većina za raspisivanje prijevremenih izbora glasanjem o povjerenju.

Iako su Laburisti pune tri godine neumorno zazivali prijevremene izbore, nadajući se da će torijevcima oteti vlast, njihov lider Jeremy Corbyn sada ne želi srušiti vladu Borisa Johnsona, barem ne bezuvjetno. Osim što je svjestan činjenice da predizborne ankete nisu na njegovoj strani, Corbyn je svjestan da bi time zemlju doveo u situaciju da 31. listopada sigurno bez sporazuma napušta EU.

Johnson je najavio da će proceduralnim taktikama pokušati sam srušiti svoju vladu putem parlamentarnog prijedloga za kojeg bi bila dovoljna jednostavna većina Donjeg doma (50 plus jedan glas), no trenutno je upitno ima li premijer podršku tolikog broja zastupnika. U razgovoru s Vijećem 1922 Konzervativne stranke, britanski je premijer najavio da će Ujedinjena Kraljevina u svakome slučaju izaći iz EU 31. listopada, a da će on pronaći način da raspiše prijevremene izbore.

Laburisti i ostatak oporbe trenutno, koliko-toliko ujedinjeno, pokušavaju uvjetovati tvrdolinijaše klasičnom quid pro quo taktikom; dajte kraljici naš zakon na potpisivanje (čime bi on postao obvezujuć), a mi ćemo vam srušiti vladu, kao što ste nas i tražili.

Ovo je još jedan veliki poraz Borisa Johnsona. Britanski premijer je sinoć izgubio radnu većinu u parlamentu, nakon što su veterani Konzervativne stranke odbili poslušnost i prešli na stranu oporbe. Premijer trenutno nema većinu u parlamentu, a opozicija mu proceduralno blokira mogućnost da raspiše prijevremene izbore i osigura potrebnu većinu da legitimira svoj mandat.

Bennov zakonski prijedlog

Samo nekoliko sati prije, s 329 za i 300 glasa protiv usvojen je tzv. Bennov zakonski prijedlog kojim bi se vladi onemogućilo da izađe iz Europske unije bez sporazuma.

Večeras se usvojio amandman zastupnika Stephena Kinnocka, supruga bivše danske premijerke Helle Thorning-Schmidt i to, kako navode novinari BBC-a, sasvim slučajno. Njime se u zakonski prijedlog uvrstila klauzula koja obvezuje premijera da u slučaju neuspjeha u pregovaranju boljih uvjeta te pod uvjetom da zastupnici Donjeg doma nisu glasali za Brexit bez dogovora, Sporazum o Brexitu Therese May postane službena politika vlade koja je tada dužna tražiti kratku odgodu izlaska iz EU za njegovo usvajanje.

Britanska javnost se ne može dovoljno načuditi spletu okolnosti da sporazum bivše konzervativne premijerke, kojeg je Donji dom tri put vrlo odlučno odbio, odjednom postaje opcija koju su na stol stavili ni manje ni više nego njezini politički protivnici koji su se strastveno protivili njegovom usvajanju nekoliko mjeseci. Također, neobično je da Laburisti sada taj pothvat (spašavanje sporazuma Therese May) predstavljaju kao svoj veliki uspjeh.

Zakonski prijedlog usvojen je većinom od 28 zastupnika u Donjem domu, no još uvijek je upitno kako će glasati Dom lordova. Proceduralno, postoji mogućnost da premijer zakon usvojen u oba doma parlamenta neće odnijeti kraljici na potpis, čime on (tehnički) neće postati obvezujuć.

Riječ je o proceduralnim finesama koje će ovih dana odlučiti sudbinu Johnsonove vlade i prirode izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU.

Ministar za Brexit Stephen Berclay, izjavio je da je zakonski prijedlog toliko loš da vlada čak neće predložiti niti amandmane na njegov sadržaj.

Johnsonovi suradnici danas su upozoravali zastupnike Donjega doma da bi taj sporazum dodatno unazadio pregovore s Bruxellesom, zato što bi time u Europsku uniju poslali poruku da strahuju od Brexita bez dogovora. Philip Hammond, bivši ministar financija u vladi Therese May, jučer je glasanjem protiv vlade Borisa Johnsona okončao svoju političku karijeru, a danas je kolege zastupnike upozorio na to da novi pregovori s Bruxellesom uopće ne postoje.

Njegovu je tvrdnju danas potvrdila i Europska komisija koja je dočekala britanskog ministra za Brexit Davida Frosta, ponovivši mu da nemaju o čemu pregovarati dok London ne ponudi alternativno rješenje za pitanje irske granice.

EU ne želi odgodu

Očekuje se da će oporba danas donijeti zakonski prijelog kojim će od vlade tražiti novu odgodu Brexita od tri mjeseca (dakle, do 31. siječnja 2020. godine). No, čak i onda Europska unija njihovu molbu mora odobriti, što trenutno nije pretjerano izgledno jer je Komisija danas državama članicama poslala priopćenje da se počnu pripremati na Brexit bez sporazuma zato što Europsko vijeće neće biti spremno jednoglasno prihvatiti novu odgodu.

Ionako kompleksnu situaciju dodatno komplicira činjenica da Ujedinjena Kraljevina nije nominirala povjerenika za Europsku komisiju, čime neće imati svog predstavnika u izvršnoj vlasti EU.

Zastupnici Donjega doma jutros su vladi novoga premijera najviše zamjerili što tri mjeseca uoči Brexita nije više radio na pronalasku kompromisnog rješenja te što se nije redovito sastajao s irskim premijerom Leom Varadkarom u potrazi za alternativom zaštitnom mehanizmu.

Jučerašnjim je dramatičnim glasanjem Donji dom preuzeo kontrolu nad dnevnim redom parlamenta i s 328 glasa za i 301 glas protiv oduzeo radnu većinu novom premijeru Borisu Johnsonu.

Johnson i dalje vodi

Britanski čelnik najavio je da će večeras predstaviti prijedlog za raspisivanje prijevremenih izbora; prvih od 2017. kada ih je raspisala Theresa May u pokušaju da ojača parlamentarnu većinu. Da to uspije, Johnsonu treba dvotrećinska većina Donjeg doma, što neće uspjeti (ironično) bez podrške oporbenih Laburista.

Nakon što je iz Westminstera sinoć javljeno da je premijer izgubio radnu većinu u Donjem domu i da su prijevremeni izbori vrlo izgledni, u samo 48 sati za glasanje na izborima registriralo se više od 100.000 građana. Među zainteresiranim biračima najviše ima mladih Britanaca, što bi moglo naštetiti uspjehu Borisa Johnsona da na prijevremenim izborima ostvari većinu na koju trenutno računa.

Predizborne ankete veliku prednost i dalje daju Johnsonovim Konzervativcima, koji računaju na 33 posto glasova, dok Laburisti Jeremyja Corbyna kaskaju za čak 11 postotnih bodova i očekuju 22 posto. Popularnost raste liberalnim demokratima i zelenima, a postupno pada stranci Brexit Nigela Faragea.

Od Brexita nas dijeli 57 dana, a aktualna sjednica Donjeg doma traje do petka nakon čega će se parlament suspendirati do 14. listopada; dva tjedna prije napuštanja EU.

Analizu jučerašnjeg dramatičnog glasanja pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:39