K1 i Boks

Poznate prve finalistice turnira u Tokiju, kubanski boksači i dalje neporaženi

Andy Cruz
 UESLEI MARCELINO Afp
Olimpijski boksački turnir ulazi u završnu fazu te polako dobivamo prve osvajače/ice medalja

Završio je još jedan dan olimpijskog boksačkog turnira, a dobili smo prve finalistice te prve osvajačice medalja. Filipinka Nesthy Petecio i Japanka Sena Irie borit će se u finalu kategorije do 57 kilograma dok su Talijanka Irma Testa i Britanka Karriss Artingstall današnjim porazima osvojile brončanu medalju.

Nesthy Petecio 29-godišnja je boksačica s Filipina, a tokom karijere osvajala je zlato i srebro na Svjetskom prvenstvu te njen dolazak u finale nije naročito iznenađenje. Podijeljenom sudačkom odlukom (4-1) savladala je Talijanku Irmu Testu. 20-godišnja Japanka Sena Irie s druge strane u ranoj fazi karijere došla je do ogromnog uspjeha jer ju čeka minimalno srebro na olimpijskom turniru u njenoj državi.

Sjajan meč pružile su Irie i Britanka Karriss Artingstall, a japanska predstavnica došla je do tijesne pobjede. Tri suca vidjeli su nju kao pobjednicu ovog meča (29-28) dok su preostala dva meč bodovali u korist Artingstall. Irie je sjajno ušla u meč te je nametnula visok tempo na koji Britanka nije imala adekvatan odgovor. Suci nisu imali težak posao i svih pet jednoglasno su prvu rundu bodovali u korist Sene. Druga runda donosi buđenje Karriss Artingstall, inače prve aktivne vojnikinje na Olimpijskim igrama u povijesti Britanije. Pogađala je Karriss snažnije i konkretnije udarce u drugoj rundi, no Japanka je ostala pribrana te je redovito uzvraćala nakon napada Artingstall. Četiri suca ipak vide Britanku kao bolju u ovoj rundi, dok se kubanski sudac i u drugoj rundi opredijelio za Irie. Treća runda donosi izrazito tijesan obračun te ostavlja težak posao sucima. Sena Irie neumorno je pogađala desnicom dok je predstavnica Velike Britanije vezala zadnji direkt lijevom rukom na sjajan prednji direkt. Tri suca uključujući i Kubanca vide Artingstall kao bolju u trećoj rundi, no to se pokazalo nedovoljnim za pobjedu i prolaz u finale. Sena Irie prva je Japanka u povijesti s boksačkom olimpijskom medaljom, a u utorak će imati priliku doći do najviše moguće nagrade, zlatnog odličja. Petecio i Irie borile su se dvaput. 2019. godine Filipinka je slavila dok je Irie bila bolja u zadnjem međusobnom obračunu koji se dogodio u ožujku ove godine u sklopu kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju.

image
Karriss Artingstall (crvena) vs Sena Irie
LUIS ROBAYO Afp

U muškom dijelu turnira gledali smo borbe u kategorijama do 52 i 63 kilograma. Odrađene su sve borbe osmine finala u tim dvama kategorijama, a bitno je naglasiti kako kubanski boksači ostaju neporaženi i nakon današnjeg boksačkog programa. Yosbany Veitia u kategoriji do 52 kilograma dominantno je slavio protiv predstavnike Gane Tetteha Sulemanua. Svih pet sudaca vidjeli su Veitiu kao pobjednika ove borbe, a trojica sudaca drugu rundu bodovali su 10-8 u korist Kubanca. Predstavnik Velike Britanije Galal Yafai pokušat će zaustaviti Veitiu u četvrtfinalu olimpijskog turnira. Dvostruki svjetski prvak Andy Cruz također je nastavio sjajan kubanski niz. Jednoglasnom odlukom sudaca izbacio je Britanca Lukea McCormacka, a u četvrtfinalu kategorije do 63 kilograma čeka ga obračun protiv Brazilca Wandersona Oliveire.

image
Yosbany Veitia (crveni) vs. Tetteh Sulemanu
UESLEI MARCELINO Afp

Sutrašnji raspored donosi nastup srpske predstavnice Nine Radovanović. 29-godišnja boksačica nastupa u četvrtfinalu kategorije do 51 kilogram, a protivnica će joj biti Hsiao-Wen Huang iz Kineskog Taipeija. Muške kategorije do 69 i 81 kilogram donose polufinalne obračune, a možda najzanimljiviji meč dana trebao bi biti dvoboj ruskog borca Imama Khataeva i Britanca Benjamina Whittakera u polufinalu kategorije do 81 kilograma. Superteškaši također će nastupiti pa ćemo imati prilike pogledati i sjajnog Uzbekistanca Bakhodira Jalolova u četvrfinalnom meču protiv Indijca Satisha Kumara.

Linker
14. travanj 2024 15:55