UFC

Globalizacija je uzela svoje, UFC godinu zatvara sa samo jednim 'američkim' prvakom

2020. godinu obilježila je potpuna globalizacija MMA-a kao sporta

Prije par godina, kad je UFC počeo dozvoljavati sve većem broju boraca mjesto na svojim rosterima, postalo je jasno da bi se američko-brazilska dominacija u promociji mogla smanjiti. Većina prvaka zapravo je dolazilo iz domovine UFC-a, Brazilci su uvijek bili tu, a kao svojevrsni uljez je godinama dominirao Georges St-Pierre. Do ožujka 2016. godine, kad je Joanna Jedrzejczyk savladala Carlu Esparzu, postavši prvakinja slamka kategorije, UFC je u 23 godine imao tek dvoje prvaka izvan američkog kontinenta, teškaše Basa Ruttena i Andreija Arlovskog. Od tada do danas, dakle u tri i pol godine, pojas je takvih boraca ili borkinja osvajalo još 12.

2019. godine već se vidjelo kako Amerikanci gube primat, no četiri su titule i dalje bile kod njih. Stipe Miočić i Jon Jones držali su teškašku, odnosno poluteškašku, a Henry Cejudo je osim bantama bio i posljednji prvak muha kategorije. Godinu dana kasnije, situacija za Amerikance i američki MMA je drastična.

Otprilike 70 posto dosadašnjih UFC prvaka su Amerikanci. Danas, kad promocija ima ukupno 12 divizija, američki borac drži tek jedan pojas. I to onaj koji je Amerikanac tek po državi rođenja, Stipe Miočić. Još moćnije zvuči podatak kako je tih 12 pojaseva razdijeljeno u devet država. Tri komada su u Brazilu (dva Amande Nunes i Deiveson Figueiredo), dva su u Rusiji (Nurmagomedov i Jan), dok uz po jednog prvaka ili prvakinju stoje zastave Kine, Kirgistana, Australije, Novog Zelanda, Poljske, Nigerije i spomenutog SAD-a.

Velike zasluge za to naravno pripadaju umirovljenju Henryja Cejuda i odlaska Jona Jonesa iz poluteške kategorije, no imali su američki borci priliku doći do tih pojaseve. Određeni broj američkih izazivača ove je godine pao. To su Joseph Benavidez, Justin Gaethje, Katlyn Chookagian, Max Holloway, Jorge Masvidal te dva puta Dominick Reyes. Poraz u američkoj borbi za titulu doživio je Daniel Cormier. Amerikanci su tu, ali trenutno očito u gotovo svakoj kategoriji postoji netko bolji. Uostalom, i dalje su američki borci većina na rosteru.

Amerikanci se imaju priliku vratiti u 2021. godini. Aljamain Sterling uzdanica je u bantamu, a Brian Ortega u perolakoj kategoriji. Colby Covington mogao bi dobiti još jednu priliku doći do titule u velteru, dok mnogi vjeruju kako će Rose Namajunas ponovno vratiti pojas ženske slamka kategorije. Postoji još imena koja mogu napraviti neki rezultat, no sve dalje je vrijeme u kojima je većina izazivača ulazilo noseći zastavu s 50 zvjezdica. Ovo je jedno novo vrijeme i bit će zanimljivo pratiti kako će to utjecati na PPV te hoće li UFC silom pokušati instalirati još pokojeg američkog prvaka. Prema svemu što vidimo, to im neće biti jednostavno.

Linker
26. travanj 2024 00:40