Nevena Rendeli Vejzović i Luka Nižetić
 Neja Markićević, Tomislav Krišto / Hanza Media
Otpis, ne odgoda

Grčevita borba za bolje sutra! I Nižetić digao glas: 'Snosimo i snosit ćemo posljedice!'

Poduzetnici se bore za opstanak, a oni javnosti poznati progovorili su o svojim nadanjima da će Vlada uvažiti potrebe realnog sektora i otpisati, a ne odgoditi plaćanja davanja državi. Luka Nižetić pridružio se akciji s obzirom na to da i sam posjeduje restoran na Visu.

Otpis, ne odgoda! Novi je to pokret koji se širi društvenim mrežama, a usmjeren je na spašavanje poduzetnika, poglavito onih malih, kojima je ova kriza ozbiljno narušila egzistenciju. Među onima koji su digli glas našao se i glazbenik Luka Nižetić. Nije Nižetić samo estradnjak, već je i poduzetnik. "Poduzetnik sam. Ugostitelj sam. Volim svoju Fabriku. Volim Komižu. Volim Vis. Jedva sam čekao okupiti naš tim i zaploviti u novu sezonu, ali što i kako nas čeka ovo proljeće i ljeto vrlo je neizvjesno", objasnio je Nižetić na svom Instagramu.

Sada otvoreno pitam - ako je prihod nula, zašto nisu i svi nameti koji u tom periodu dolaze na naplatu - nula.

"Direktna i najveća pogođenost realnog sektora ekonomskom krizom, koja se, budimo realni, itekako događa, zahuktava, a koliko dugo će ostati s nama i koliko duboka će biti - taj dio nitko ne može predvidjeti. Od malih obrtnika, preko ugostitelja, sve do hotelijera, na ovaj ili onaj način snosimo i snosit ćemo posljedice kompletne 'shut down' situacije. Jesmo li je željeli? Nismo. Bismo li najviše htjeli da radimo i stvaramo? Da, naravno! Ali, mi to u ovoj situaciji ne možemo. Štoviše, ne smijemo. Otpis, ne odgoda", dodao je Luka.

Sve je bilo idealno, poslovni plan obećavajući, poslova toliko da moram odbijati, sve je prštalo od kreativnosti, a onda 'bam'.

Među ljudima koji su se našli pogođeni krizom, našla se i Nevena Rendeli Vejzović koja je među prvima progovorila o potrebi otpisa, a ne odgode plaćanja davanja državi. "Kaže meni Matea Smolčić Senčar (fotografkinja Glorije, op.a.): Sad napokon imam vremena pa ti šaljem ovu fotku koju si me tražila prije dva mjeseca. A kao da je jučer bilo, sjećam se tog snimanja za Gloriju u kojoj sam optimistično najavila svoj poduzetnički početak. Korona virus zatvorio je sve; frizere, kozmetičare, razne trgovine, kafiće, restorane, hotele, dizajnerske radnje, marketinške agencije, event agencije...", napisala je voditeljica i dodala da joj se u ovoj situaciji matematika vrlo jednostavna. "Kada je prihod nula i davanja moraju biti nula", zaključila je Rendeli Vejzović.

Slušajući vladajuće rekao bih da će na kraju i donijeti najbolje odluke za sve nas privatnike.

U intervjuu za Gloria.hr isto nadanje izrazio je i nekadašnji voditelj Dorijan Elezović. Privatni posao pokrenuo je prošle godine, a sada je stigla kriza zbog koronavirusa, ali i potresa u Zagrebu. Elezović ističe da ne želi dopustiti osjećaju straha i neizvjesnosti da ga preplavi, i nada se da će vladajući na kraju donijeti mjere kojima bi pomogli malim poduzetnicima. "Dakako, u ovoj situaciji svi se nadamo maksimalnoj pomoći države jer to je sada od velike važnosti, ali slušajući vladajuće rekao bih da će na kraju i donijeti najbolje odluke za sve nas privatnike. Otpis svih davanja - to prije svega. Ako je prihod nula onda takva trebaju biti i davanja prema državi", otkrio je i Dorijan.

Privatni album
Dorijan Elezović tijekom televizijske karijere prikupio je iskustvo koje danas koristi u PR agenciji

#OtpisNeOdgodu traže iz inicijative "Glas poduzetnika", odakle zahtijevaju da se donesu efikasne mjere za spas realnog sektora, a čini se da je vlada uslišila njihove molbe.


Nove mjere Vlade

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera pomoći posrnulom hrvatskom gospodarstvu. Jedna od mjera uključuje podizanje potpore radnicima za travanj i svibanj s 3.250 kn na četiri tisuće kuna neto, pri čemu će država preuzeti teret doprinosa i davanja za taj iznos.

Druga mjera odnosi se na poduzeća kojima je rad onemogućen ili otežan te ona biti oslobođena davanja za travanj, svibanj i lipanj. One tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto, kao i do sada imaju pravo na odgodu i obročnu otplatu do 24 mjeseca bez kamata. One koje, pak, imaju manje od 20 posto pada prihoda su dovoljno čvrste da iznesu krizu, rečeno je.

Oni koji imaju prihode manje od sedam i pol milijun kuna, većina njih, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, država će u potpunosti osloboditi plaćanja poreznih obaveza.


Čitajte i:

Linker
19. travanj 2024 10:24