Tortuga restoran nalazi se na splitskim Bačvicama.
 Sasa Buric CROPIX
Ručak u moru

'Gusarski' gastro doživljaj u srcu Splita: Pub na poznatoj plaži nezaobilazno je okupljalište gurmana

Novi adut splitske gastronomske ponude je restoran Josipa Granića, čiji su specijaliteti burgeri, tjestenine i položaj na suncem okupanoj plaži Bačvice.

Grill pub Tortuga Splićanina Josipa Granića (27) u nepunih je mjesec dana od otvorenja postao nezaobilazno gastro okupljalište gurmana koji onamo odlaze zbog odličnih burgera, ali i atraktivne lokacije - na plaži Bačvice. - Uređenje interijera kombinacija je industrijskog dizajna i gusarskih elemenata od kojih je većina rađena baš za naš lokal.

Naime, Tortuga je karipski otok, a u Srednjem vijeku bio je utočište pirata - tumači splitski ugostitelj, koji je po struci geodet, a ovo mu je prvi restoran. Zato se njegov chef Luka Žankov (25) može pohvaliti višegodišnjim iskustvom. Prije nego što je preuzeo kuhinju Tortuge, kalio se u poznatim hrvatskim restoranima ovjenčanima Michelinovom zvjezdicom.

Split 19082020  
Tortuga Grill & Pub(na slice vlasnik Josip Granic)                                                                    Foto : Sasa Buric  / Cropix
Sasa Buric CROPIX
Josip Granić

Najtraženiji s Lukina menija su steakovi, i to od ponajboljih pasmina goveda, kao što je španjolska rubia gallega, te bogati prilozi: od gratiniranog krumpira, grčke salate do “zelenog tanjura”, odnosno varijacije sezonskog zelenog povrća s umakom i kremom koja je u svijetu već neko vrijeme veliki hit.

Tortugin mladi tim ponosan je i na veliki izbor piva, od kojih su većina domaća, craft. A poseban “ specijalitet” kuće je pogled na more, uz koji je svaki provod za stolom - mnogo slađi.

Tjestenina sa škampima i pjenicom od šafrana

Split 19082020  
Tortuga Grill & Pub                                                                    Foto : Sasa Buric  / Cropix
Sasa Buric CROPIX
Tjestenina sa škampima i pjenicom od šafrana

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 1,5 kg škampi
  • 2 luka
  • 2 zrele rajčice
  • 2,5 dl vrhnja za kuhanje
  • 5 dag maslaca
  • malo šafrana
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 vezica peršina
  • 2 dl bijelog vina
  • 50 dag tjestenine

PRIPRAVA

Škampima odvojiti repove, koji se poprže na tavi, a glave dodati u posudu s pirjanim lukom te podliti s 1 dl vina. Kad se alkohol reducira, dodati rajčice, češnjak i peršin. Kuhati 20-ak minuta na laganoj vatri. Umak preliti po kuhanoj tjestenini, zajedno s repovima škampi i pjenicom od šafrana, za koju je potrebno šafran prvo pomočiti u 3 dl vruće vode, a potom ga pomiješati s pirjanim lukom. Zaliti ostatkom vina, a kad se reducira, dodati vodu od šafrana. Sve skupa kuhati 20-ak minuta te na kraju umiješati vrhnje i maslac.

Tortuga burger

Split 19082020  
Tortuga Grill & Pub                                                                    Foto : Sasa Buric  / Cropix
Sasa Buric CROPIX
Tortuga burger

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 4 mliječna peciva
  • 60 dag mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 2 luka
  • 1 dag majoneze
  • 3 dag tartufate
  • 1 žličica kiselog vrhnja
  • 1 vezica vlasca
  • 5 dag rikule
  • sol i papar

PRIPRAVA

Meso pomiješati s jajem te začiniti solju i paprom. Formirati u pljeskavice i zapeći sa svih strana na tavi. Na istoj tavi kratko zagrijati peciva koja se razrežu na dva dijela. Donji dio premazati umakom od mješavine tartufate, majoneze, vrhnja i vlasca, a potom nastaviti slagati tako da prvo ide luk koji se karamelizira na tavi, zatim meso i na kraju rikula. Poklopiti drugom polovicom peciva.

Čitajte i:

Kuhinja uspomena 'Domaćice Sanje': Ova tri njena recepta isti tren će vas vratiti u djetinjstvo

S pozornice za štednjak: Na ljetni ručak gurmanice Jelene Bosančić naprosto nitko ne ostaje ravnodušan

Zeleni recepti za sreću poznate blogerice: Tri ljetne delicije zasitit će vas i dati vam puno energije

Savršeni ljetni doručak Željke Klemenčić: Sve je slađe jer uz sebe ima neodoljivog pomagača

Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak

Zalogaji za nestrpljive: Tri opasno dobre ideje za nezaboravne tapase u režiji zagrebačke ugostiteljice

Linker
09. travanj 2024 04:20