Rajko Dujmić i Zrinko Tutić
 Nina Djurdjevic / CROPIX
Okupili kremu hrvatske glazbe

Rajko Dujmić napisao je neslužbenu hrvatsku himnu! "Moja domovina" nastala je s Tutićem u svega dva dana

Veliki prijatelji i suradnici Zrinko Tutić i Rajko Dujmić u svega 48 sati stvorili su hit "Moja domovina". Singl je nastao u kolovozu 1991. godine i otada je jedna od najvećih pjesama domaće glazbene povijesti.

Tragično preminuli Rajko Dujmić autor je niza predivnih pjesama koje će ostati trajno zapisane u kolektivnoj svijesti naše zemlje, a među njima svakako je "Moja domovina". Neslužbena hrvatska himna, nastala u jeku borbe za samostalnost, djelo je Rajka Dujmića i Zrinka Tutića.

Njihova pjesma bodrit će vojnike na bojišnicama i dizati moral u najtežim danima i mjesecima hrvatske povijesti. Tekst i glazba za pjesmu nastali su u svega 48 sati, Dujmić i Tutić zatvorili su se u sobu i dva dana kasnije nastala je "Moja domovina". Pjesma je nastala u kolovozu 1991. godine.

POSLJEDNJA SVIRKA RAJKA DUJMIĆA Utučeni Jurica Pađen: 'Nismo znali da će to biti oproštajni koncert'

ŽIVOTNI PUT VELIKANA! Rajko je stvorio glazbu našeg djetinjstva: Svirati je počeo s četiri godine i otad nije stao

Otišao velikan hrvatske glazbe: Rajko Dujmić podlegao teškim ozljedama

Posljednji dani Rajka Dujmića: 'Naš zadnji razgovor... Bio je tako dobre volje... I na Rebru je želio klavir'

Tada su nazvali aranžera Nikšu Bratoša i s njim krenuli nazivati ugledne pripadnike hrvatske glazbene scene. Osmislili su hrvatski Band Aid - i odazvali su se svi. Od tadašnjih početnika - Severine i Sandija do doajena - Gabi i Arsena Dedića, Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Kiće Slabinca.

Dok su snimali nagurani u studiju, za tonskim pultom bili su Hrvoje Hegedušić i Želimir Babogredac, a producirao je Vladimir Mihaljek Miha. Prvi stih otpjevao je veliki Oliver Dragojević, Rajko Dujmić sjedio je za klavijaturama, a gitare su svirali Vedran Božić, Husein Hasanefendić Hus i Damir Lipošek.

Odazvali su se apsolutno svi

Tu su i Sanja Doležal, pa Arsen i Gabi, zatim Jura Stublić, pa Danijela Martinović i Kićo Slabinac, zatim Jasna Zlokić, Meri Cetinić, Matko Jelavić, Tereza Kesovija, Vlado Kalember, Mladen Bodalec, Zvonko Špišić, Drago Mlinarec, Davor Gobac, Mišo Kovač, Ivo Robić, Tatjana Matejaš Tajči, Ljupka Dimitrovska, Ivica Šerfezi, Zdravko Škender, Severina Vučković, Stanko Šarić, Zdenka Vučković, Đuka Čaić, Josipa Lisac, Milo Hrnić, Dino Dvornik, Dalibor Brun, iza kojeg je pjevala Doris Dragović, pa Ljiljana Nikolovska, Zorica Kondža, Aki Rahimovski, Boris Novković, Ivo Amulić i Jasmin Stavros... Završili su Oliver Dragojević i Arsen Dedić.

Zagreb, 181109.
Rajko Dujmic, skladatelj i glazbenik.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Pjesma se puštala svaki put nakon sirene za uzbunu

Spot je prvi put pušten u središnjem Dnevniku HTV-a 15. rujna 1991. godine, na dan prve zračne uzbune. Neslužbena hrvatska himna otad se puštala s radijskih postaja širom Hrvatske svaki put neposredno nakon sirena za uzbunu. Niti jedan stih nije pozivao na mržnju, osvetu, netrpeljivost, govorila je i govori isključivo o ljubavi prema svojoj zemlji.

Ovo predivno ljubavno pismo domovini Rajko Dujmić trajno je ostavio u nasljeđe koje će se još godinama pronositi i pjevati s ponosom.

Linker
03. travanj 2024 17:12