Za iz fotelje

Kojim kontrolerom igrati na računalu

Najbolji kontroleri za igranje na računalu

Za igranje na računalu već poprilično dugo (od uzleta konzola kao igraćih platformi na samom kraju 90-ih) nije dovoljno imati samo miš i tipkovnicu. Osim portova koji dolaze direktno sa konzola, te su prilagođeni toj mehanici kontrole, sve je češća situacija da se i tradicionalni PC žanrovi poput FPS-a igraju upravo putem kontrolera. Zapravo jedini naslovi koji više-manje u potpunosti odolijevaju ovom trendu su RTS-ovi i MOBA naslovi. Upravo zbog toga smo se odlučili prikazati vam one koji se trenutno najčešće koriste.

Sony DualShock 3/DualShock 4

dualshock-3

Iako nije službeno namijenjen korištenju na PC-u DualShock 3 ili 4 je nama bio i ostao najbolji kontroler za igranje. Možda je to zbog navike igranja na PlayStationu ili nečeg drugog, što ni sami ne znamo, ali od DualShocka se jednostavno nismo uspjeli odvojiti. Iako nije nužno bolji od svih dostupnih kontrolera u svakom aspektu, gledan kao cjelina pruža najviše, a ustaljeni oblik star već nevjerojatnih 18 godina jamči prepoznatljivost čak i onima koji nisu upoznati sa video igrama, a ujedno predstavlja i najjači brand od svih kontrolera koje ćemo analizirati.

Tipke sa desne strane (Δ, □, x, o) su manje zaobljene nego kod konkurencije što garantira bezbolno igranje za vaše palce bez obzira koliki „button masher“ bili. Bočne tipke (L1, L2, R1, R2) su doživjele redizajn još sa DS-om 3, tako da je time još odavno riješen možda i najveći problem starog DualShocka 2. Sve četiri se brzo vraćaju u mjesto nakon stiskanja, odnosno ne postoji postepeno vraćanje kao kod npr. Xbox kontrolera. Nakon dužeg korištenja (nekoliko godina) može se dogoditi da analozi postanu ljepljivi zbog runjenja sloja gume kojom su obloženi, ali i za to postoji rješenje.

dualshock-4

Start i Select tipke na DS-u 3, odnosno Options i Share tipke na DS-u 4 su loše. Jednostavno ih se ne može drugačije opisati. S obzirom na oblik kontrolera su nezgodno smještene, a često i previše propadaju prilikom stiskanja, no to su rijetko korištene tipke i zapravo ovaj problem je „najbolji“ za imati, ako već imate problem. Ono što je problem, a nema veze sa hardverom je PC podrška, odnosno manjak iste. Službenih drivera nema, ali zato postoje neslužbeni koji emuliraju vaš DS kao Xbox kontroler (kojeg Windows i igre za njega prepoznaju u potpunosti). Čak valja istaknuti i to da uz ovaj emulator dobivate mogućnost igranja bežično putem Bluetootha, što Microsoft za svoje kontrolere još uvijek nije omogućio.

U trenutku pisanja DualShock 3 preko Amazona možete kupiti za oko 300 kn, odnosno DualShock 4 za oko 365 kn. Za sve koji tragaju za novim kontrolerom za svoj PC toplo preporučujemo bilo koji od spomenuta 2 (uz napomenu da će biti potreban i kabel za spajanje koji se prodaje posebno).

Xbox 360/Xbox One kontroler

xbox360-controller

Iako nam je DualShock 3/4 bio najbolji, kontroleri za Microsoftove konzole su također izvrsni. Glavna razlika je asimetričnost analoga koja je u biti stvar izbora samog igrača i kao takva se ne može uzeti ni kao vrlina ni kao mana. Velik broj igrača je prihvatio upravo ovakav raspored kao njihov izabrani prilikom igranja (mi nismo, ali ponavljamo – to nije mana) što jasno pokazuje da inovacija koju je Microsoft uveo još davne 2001. ima svoje poklonike.

A, B, X, Y tipke su malo više isturene i zaobljene, pa zbog toga nakon višesatnog igranja dolazi do „propadanja“, a nenaviknuti igrači bi mogli imati i bolne palce. Sve bočne tipke, a pogotovo donje trigger tipke, se postepeno vraćaju u mjesto nakon stiskanja što ne umanje njihovu učinkovitost, ali brzo vraćanje nam se čini bolje prilikom frenetičnog tapkanja.

Najveći problem već treće generacije Xbox kontrolera je D-pad. Zbog asimetričnih analoga nezgodno je smješten, a i kretnje nisu precizne zbog, u manjku boljeg opisa, „prespojenih tipki“. Događat će se da uz smjer koji ste željeli pritisnuti kontroler „povuče“ dodatni, pa zbog toga dobijete dijagonalne kretnje. Iako D-pad više praktički ni ne morate koristiti u današnjim igrama (iako 2D platformeri nekad zahtijevaju upravo taj tip kontrole za uspješno igranje), ipak bi ga se trebalo poboljšati kad ga već uvrštavaju u raspored na kontroleru.

xboxone-controller

Prednost koju Microsoftovi kontroleri imaju u odnosu na Sonyeve je softverska podrška, što je i logično. Sve igre koje na svom računalu pokrene će prepoznati Xbox kontroler i postaviti sve tipke upravo onako kako su one postavljene i na konzolama. Driveri se automatski instaliraju prilikom spajanja sa računalom, te nema potrebe za ikakvim dodatnim podešavanjima. Na iskusnije igrače ovaj podatak možda neće pretjerano utjecati, no možda se neki mlađi/neiskusniji igrači odluče upravo na Xbox kontroler jer se neće morati mučiti sa neslužbenim softverima koji mogu, ali ne moraju raditi na svakom računalu.

DualShock i Xbox kontroleri su podjednake kvalitete, a za sve one koji se premišljaju možda će presuditi – cijena. Naime, bežični Xbox360 kontroler u trenutku pisanja ima cijenu od oko 285 kn, a onaj sa žicom oko 200 kn, što bi značilo da su oba jeftinija od DS-a 3. S druge strane kontroler za Xbox One (u prodaji samo žičani; kabel se dobije) će vas koštati oko 380 kn, što je malo skuplje od DS-a 4. Kao što se može vidjeti razlike iako postoje nisu velike tako da će kad se sve zbroji i oduzme izbor vrlo vjerojatno pasti na ukus igrača (poglavito o položaju analoga).

Logitech F310 Gamepad/F710 Wireless Gamepad

logitech-f310-gamepad

Logitech je poznat po iznimno kvalitetnim miševima i tipkovnicama, pa je logično da su se uključili i u proizvodnju i distribuciju kontrolera, kada je ta praksa uzela maha. F310 predstavlja jedan od njihovih najprodavanijih modela.

Izgledom podsjeća na kombinaciju DS-a i Xbox kontrolera. Ima oblik poput DS-a i simetrične analoge, dok su D-pad i tipke (A, B, X i Y) preuzete praktički u cijelosti sa Xbox360 kontrolera. Oboje je preuzeto poprilično uspješno od svojih predložaka, no problemi nastaju kod jedine stvari koju nisu kopirali.

Bočne tipke su jako, jako loše. Prvenstveno oblik bočne strane uopće nije dobar i prsti će vam se mučiti dok koristite tipke, nadalje same tipke su premale i pružaju previše otpora.

logitech-f710-gamepad

Razlog tome je vjerojatno povećanje dugotrajnosti, ali probajte držati npr. gas u nekoj utrci i mislit ćete da igrate sa utezima a ne kontrolerom.

Cijena je ono zbog čega se igrači odlučuju upravo za F310. Sa cijenom od svega 135 kn najjeftiniji je i samim time će imati svoje korisnike. Za razliku od njega F710 (koji je u potpunosti isti, samo bežični) košta oko 270 kn, što je neznatno manje od DS-a 3, odnosno bežičnog Xbox360 kontrolera, a čak skuplje od Xbox360 žičanog kontrolera. Svi navedeni su kvalitetniji i zbog toga F710 ne bismo preporučili.

Mad Catz C.T.R.L.R./Mad Catz Pro Controller

madcatz-ctrlr

Mad Catz C.T.R.L.R. izgleda odlično, a funkcionalno je iznimno sličan Xbox One kontroleru, samo sa većim gljivama na analozima, kao i većem D-padu. Osim fizičkih razlika kvaliteta svega ja na otprilike 90% onih sa Xbox One kontrolera, što ne bi bilo loše, ali ako se uzme u obzir da mu je cijena oko 270 kn, definitivno je jasno da postoje bolja rješenja. To pogotovo drži vodu ako se uzme u obzir da iako postoje službeni driveri za PC, rijetko koja igra automatski postavi tipke, tako da ste osuđeni na pridruživanje onih sa tipkovnice direktno na kontroler. Istaknut ćemo da je C.T.R.L.R. ipak primarno namijenjen Android uređajima na kojima radi izvrsno.

madcatz-pro

Mad Catz Pro Controller je službeno hardver za Xbox360, no zbog toga bi i trebao puno bolje biti softverski prilagođen igranju na PC-u s obzirom na generalnu podršku Xbox360 kontrolera. Tehničkima karakteristikama je identičan C.T.R.L.R.-u, no posjeduje nešto što niti jedan spomenuti kontroler nema. Naime na njemu je moguće mijenjati položaj D-pada i analoga po želji, što je vrlo korisno za one koji neke igre vole igrati na jedan, a druge na drugi način. Ono što bi ljude moglo odbiti od Pro Controllera je cijena koja je trenutno oko 340 kn, što ga čini skupljim od svih osim DS-a 4 i Xbox One kontrolera.

kontroleri-svi

Što se može naučiti iz naših testiranja? Prije svega, kontroleri su nužni dio opreme svakog ozbiljnog PC igrača, a oni najbolji su originalni konzolaški. Izuzev Logitechovog F310 koji odudara cijenom i zbog toga može biti nekima prihvatljiva opcija, svi ostali jednostavno nemaju ništa čime bi konkurirali Microsoftu i Sonyu. Zato…odlučite se za jedan i uživajte u igranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:53