Borbeni glodavci

Kojim mišem igrati na računalu

    AUTOR:
    • Matej Milohnoja

  • OBJAVLJENO:
  • 20.03.2015. u 12:42

misevi-cover

Kada imate računalo, količina ”potrošne robe” potrebne za uspješno igranje nije toliko velika, ali zato je, za ozbiljnije kompetitivno igranje potrebno imati kvalitetan proizvod. Ako pratite naš portal, već ste imali prilike pregledati neke od boljih kontrolera i tipkovnica koje koriste i profesionalni igrači, a sada je došao red i na miševe. Dok su kontroleri u potpunosti neovisni o žanru, a tipkovnice samo donekle, kod miševa to nije slučaj. Kvalitetne specijalizirane miševe uvelike određuje žanr za koji će se koristiti pa smo ih zato i odlučili klasificirati upravo po tom kriteriju.

Razer Naga Epic Chroma

najbolji MMO miš
(cca. 781 kn na Amazonu)

01-razer-naga-epic-chroma

Kada igrate MMO igre kao što su WoW ili Guild Wars 2 imat ćete redove skillova koji ispunjavaju vaš monitor i kojima morate imati trenutni pristup. Naravno, sve vam je to dostupno tipkovnicom, ali sada se više nećete morati toliko oslanjati na nju.

Naime, Razer Naga Epic Chroma sa svoje bočne strane ima čak 12 numeriranih tipki za brže i efikasnije korištenje ciljano upravo igranju MMO igara. S obzirom na položaj, njih ćete pritiskati palcem, tako da će vam ostali prsti ostati slobodni za kontrolu vašeg lika i kamere. Između ostaloga, ovaj miš podržava žičano i bežično igranje (jednako dobre performanse u oba načina), a možete i mijenjati boju osvjetljenja.

+ MMO optimizacija, odlična žičana i bežična funkcionalnost, jednostavan softver za korištenje

- primarno miš za MMO žanr, u ostalima prosječan

Corsair Vengeance M65

najbolji FPS miš
(cca. 407 kn na Amazonu)

02-corsair-vengeance-m65

Za razliku od MMO igrača, FPS igrači ne trebaju puno tipki kako bi bili uspješni, oni trebaju komforan i precizan miš, a Corsair Vengeance M65 nudi baš to. U svakom trenutku igranja imat ćete osjećaj da su iz Corsaira imali primarno FPS igrače na pameti dok su razvijali Vengeance M65.

Dizajn je robustan i velik, tako da vam fino „pada“ pod cijeli dlan. Na mišu se nalazi 8 tipki koje je moguće programirati, uključujući i onu kojom ulazite u „sniper mod“ u kojem se smanjuje DPI (osjetljivost) što daje igračima mogućnost preciznijeg ciljanja. Kotačić na mišu je također podesiv sa 3 dostupne težine, a isto toliko ima i ugrađenih DPI profila koji se mogu mijenjati u trenutku.

+ iznimno komforan, FPS funkcionalnost, optimalan broj tipki

- kompliciran softver

Razer DeathAdder

najbolji RTS miš
(cca. 445 kn na Amazonu)

03-razer-deathadder

Iako su znatno opale u popularnosti u zadnjih 10ak godina RTS naslovi su i dalje u samoj srži PC gaminga. U RTS igrama je ključna brzina prilagodbe na konstanto mijenjajuću situaciju na bojnom polju. Zbog toga je važnije da je miš jednostavan i ergonomičnog dizajna, a manje da ima neke dodatne opcije.

Razer DeathAdder je upravo takav miš. Glatkog i oblog dizajna zbog kojeg dobro leži i u manjim i u većim rukama, DeathAdder nema puno dodatnih tipki, ali zato ima precizno skrolanje i fantastično vrijeme reakcije. Zbog ovih odlika će dobro funkcionirati i prilikom igranja MOBA igara.

+ pametan, jednostavan dizajn, precizne i podešavajuće performanse

- manji problemi sa pravljenjem profila za igranje

Logitech G302 Daedalus Prime

najbolji MOBA miš
(cca. 343 kn na Amazonu)

04-logitech-g302-daedalus-prime

Ako ste jedan od brojnih PC igrača koji igraju praktički isključivo MOBA igre kao što su LoL ili Dota 2, tada je velik broj tipki zadnje što trebate na svom mišu. Logitech se vodi tom filozofijom u potpunosti i donosi mali, komforni, minimalistički miš bez nepotrebnog sadržaja.

Sa svojim tvrdim, izdržljivim tipkama i oblikom optimiziranim da vam dlan ostane tamo gdje mu je mjesto, G302 Daedalus Prime je odličan izbor i ako ste povremeni MOBA igrač, ali i ako provodite nekoliko sati dnevno uz igru kako biste postali profesionalni igrač. Kad se uzme u obzir relativno niska cijena, ako je ovo žanr za vas, svakako se isplati uložiti u ovaj komad hardvera.

+ minimalistički, šablonski dizajn, odlične tipke, cijena

- potencijalni problemi sa softverom, zbog performansi žrtvovan dio komfora

Logitech G502 Proteus Core

najbolji ”all-around” miš
(cca. 461 kn na Amazonu)

05-logitech-g502-proteus-core

Komfornog oblika i odličnog „gripa“, te sa 11 velikih tipki koje možete programirati G502 Proteus Core pruža odličan osjećaj u ruci kao i odlične performanse prilikom igranja. Iako nije specijaliziran za specifični žanr, miš se vrlo dobro nosi sa FPS, RTS, MMO i MOBA žanrovima, kao i svim ostalima.

Igrači mogu podešavati težinu na mišu, odnosno otpor koji pružaju tipke, a podesiv je scroll kotačić koji može varirati od velikog otpora, do praktički nepostojećeg. Za razliku od Daedalus Primea, Proteus Core ima odličan softver, koji čak može skenirati vaše računalo i automatski postaviti profile za vaše igre koji im najbolje pristaju. Proteus Core je vrlo vjerojatno jedan od, ako ne i najbolji „all-around“ miš trenutno na tržištu.

+ intuitivan i komforan dizajn, velike, pametno raspoređene tipke, odličan softver

- igrači koji imaju izrazito velike šake bi mogli imati problema

misevi-fb-cover

Sve miševe koje smo naveli, kada govorimo o performansama, mogu bez ustručavanja koristiti i profesionalni igrači. Cijene su za većinu relativno dostupne i ako se ozbiljnije (čitaj: profesionalno) želite baviti igranjem biti će vam nužno uložiti u jedan od navedenih miševa (ovisno o žanru za koji se opredijelite), čak i važnije od drugog eksternog hardvera čija se kvaliteta može lakše kompenzirati.

Ukoliko već niste, svakako pogledajte naše preglede kontrolera i tipkovnica kako biste svoju „igraću stanicu“ opremili na način koji će vaše igrače kvalitete dovesti do maksimuma.

Izdvajamo